Klopotec se že vrti na Kapelskem Vrhu

matko

PIŠE: FILIP MATKO

img_0001

Prvič tudi vinogradniške igre ZTiŠ Radenci

pozdrav-urske-lukovnjak-in-danila-rihtarica

Pozdrav Urške Lukovnjak in Danila Rihtariča.

Kapela, 15. avgust – Klopotec je razširjen po vsej Sloveniji, a najpogosteje na Štajerskem: v Prlekiji, Slovenskih goricah in Halozah. Bil je poznan že pred prihodom Napoleona v naše kraje (1809 – Ilirske province), kajti Leopold Volkmer je besedo klopotec zapisal leta 1797 v svojo pesem Tolažba enega vincerla.

urska-in-jaz

Prvi je predsednici Turističnega društva Kapela Urški Lukovnjak čestital Rade Bakračević, predsednik komisije za urejanje okolja Pomurske turistične zveze.

In tako v tem času odmeva pesem klopotcev pa vsej naši deželi. Od 15. avgusta popoldne pa tudi na Kapelskem Vrhu v Občini Radenci.

predstavniki-drustva-vinogradnikov-sentjernej

Predstavniki Društva vinogradnikov Šentjernej.

Kajti Turistično društvo Klopotec Kapela ter Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela sta ob sodelovanju Občine Radenci, Zavoda za turizem in šport Radenci ter Zdravilišča Radenci v sredo (na državni praznik: Marijino vnebovzetje), 15. avgusta, po tradiciji pripravila odlično obiskano družabno prireditev Praznik Traminca in dvig klopotca 2018 na Kapelskem Vrhu, kjer sicer na najvišjem vrhu (312 m) »kraljuje« cerkev Marije Magdalene, ki je tega dne dopoldne bila izredno dobro obiskana.

samo-tus-levo-in-zupan-janez-rihtaric

 Samo Tuš (levo) in župan Janez Rihtarič.

Vse dogajanje turistične prireditve se je uradno pričelo okrog doma vinogradnikov na Kapelskem Vrhu ob 11. uri, ko so bile razpostavljene številne stojnice, kuhala se je štajerska kisla žüpa, pripravljena je bila razstava in poizkušnja 29-ih vzorcev Traminca, nastopil je Vokalni kvintet Klopotec Kapela, s plesom (Migam s srcem) se je predstavila Nastja Fekonja, pa še vinogradniške igre so bile prvič izvedene.

skupina-d-dur

Skupina D-DUR.

Za zabavo so skrbeli člani vokalno glasbene skupine D-DUR iz Prekmurja, ki deluje že četrto leto, njeni člani pa so: Mario Horvat (kitara, vokal), Marko Kardinar (harmonika, vokal) in Robert Tibaut (bas kitara, vokal).

img_0111

Vse prisotne so na začetku slavja ob 11. uri pozdravili: predsednica Turističnega društva Klopotec Kapela Urška Lukovnjak, predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela Danilo Rihtarič ter predsednik komisije za ocenjevanje tramincev Lojze Filipič.

vokalni-kvintet-klopotec-kapela

Vokalni kvintet Klopotec Kapela.

Zavod za turizem in šport Radenci je v okviru tokratnega praznovanja na Kapelskem Vrhu prvič organiziral tudi tako imenovane vinogradniške igre.

img_0008

»Rdeča nit« iger je bilo delo v vinogradu (goricah) od pomladi do jeseni, ekipe pa so sestavljali mešani pari (dvojica: ženska in moški, starejša od 15 let).  Skupno je bilo izvedenih šest iger: »Vasovanje – k diklinam hoditi«; »Bežanje po goricah«; »Gnojenje goric«; »Svinjo biti«; »Nošenje püte« in »Tretanje – prešanje«.

img_0016

Sodelovalo je skupno šest ekip, vse sodelujoče ekipe pa so prejele spominska darila. Razvrstitev ob zaključku je bila naslednja: 1. mesto ekipa Tropine (Sara Trstenjak in Denis Ilijevec), 2. mesto ekipa Hitre tačke (Stanka in Miro Majerič), 3. mesto ekipa Upanje (Nataša in Sendy Anželj), 4. mesto pa so zasedle ekipe: Topli špricar (Mihaela in Davorin Zamuda), Petelin Društva vinogradnikov Šentjernej (Zvonka in Vid Borse) ter ekipa Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela (Jelka Weber in Anton Misja).

img_0088

Pod vodstvom ovtarja, ki ga je odigral Samo Tuš, je bil po 15.uri na Kapelskem Vrhu, ob prisotnosti vinske kraljice Radgonsko-kapelskih goric Katje Klobasa in vinskega viteza dr. Alojza Slaviča, postavljen tudi klopotec, čeprav so v nekaterih vinogradih že pred nekaj dnevi pričeli z letošnjo trgatvijo, kajti vremenske razmere junija in julija so omogočile, da je letos grozdje zrelo nekoliko prej.

Filip Matko Ficko