У Београду велика војна парада 11. новембра, долази Путин

 

 Србија припрема велику војну параду поводом стогодишњице победе у Првом светском рату на којој ће пред председником Русије Владимиром Путином и највишим светским званичницима представити своје најновије наоружање, пишу “Новости”.

Како наводи лист, на паради ће дефиловати чак 100 тенкова.

гардисти припрема парада пекинг
mod.gov.rs

Према информацијама “Новости”, на Дан примирја, 11. новембра, на булевару испред Палате “Србија” први пут ће се појавити нови ПВО систем кратког и средњег домета који би требало да буде испоручен из Белорусије у склопу аранжмана који обухвата и набавку још четири “мига-29”.

Како преноси извор листа, пред лидером Русије и званицама из више страних држава биће приређен спектакуларан наступ оклопњака и борбених возила.

Испред високих гостију проћи ће најсавременије домаће наоружање као и најновије појачање из света.

Министар одбране Александар Вулин потврђује да се аранжман са Белорусијом ближи финалној фази. Корак ка још бољој сарадњи биће отварање изасланства одбране у Минксу.

Договор са Белорусијом други је по важности споразум у домену обнове ресурса наших оружаних снага, пише лист.

Према споразуму о војној сарадњи са Русијом, Србији је на иницијативу председника Путина пре две године одобрена донација у виду шест “мигова 29”, 30 тенкова “Т 72Ц” и исто толико борбених извиђачких оклопних возила БМРД2 . Ова војна техника ремонтована и модернизована биће испоручена до марта 2019. године.

У пакету руске војне помоћи, како је потврђено за Новости, наћи ће се и хеликоптери. Начелно је договорена куповина три вишенаменске летилице “МИ 17” као и четири хеликоптера “МИ 35” “летеће оклопњаче”.

Следећа година биће кључна за наше оружане снаге посебно ратно ваздухопловство. На небу Србије летеће ескадрила од цак 14 “мигова 29” . Поред руских летеће и девет “Ербасових” хеликоптера који ће бити распоређени не само војсци већ и полицији, наводе у војном врху.