I feel dementia – sprehodi po Sloveniji

DOSOR deveta »Demenci prijazna točka« na Štajerskem

stanovalke-in-stanovalci-s-svojci

Stanovalke in stanovalci s svojci

Na področju Štajerske v Sloveniji že deluje osem »Demenci prijaznih točk« (Spominčica Ormož, Center starejših občanov Ormož, Doma Danice Vogrinec Maribor, Dom starejših občanov Lenart, Dom upokojencev Ptuj, Dom upokojencev Ptuj – enota Kidričevo, Dom pod gorco Maribor in Dom starejših občanov Ljutomer). Od 19.septembra letos naprej pa je »Demenci prijazna točka« tudi DOSOR, Dom starejših občanov Radenci.

dosor-deveta-demenci-prijazna-tocka

DOSOR – deveta demenci prijazna točka.

Spominčica – Slovensko združenje za pomoč pri demenci (Alzheimer Slovenija), ki deluje že dvajseto leto,  namreč po vsej državi koordinira in usmerja številne prireditve, ki se vrstijo v okviru Svetovnega meseca Alzheimerjeve bolezni (mesec september). Tako  bi naj bili 21. in 22. septembra sprehodi za spomin (I feel dementia) po vsej Sloveniji, a v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, so to pripravili že v sredo, 19. septembra popoldne.

listina-dosor-ju

 Listina DOSOR-ju.

Tako so stanovalke in stanovalci tega doma, ob sodelovanju številnih svojcev, nekaj po 16. uri prisluhnili dr. med. Jožici Gamse, specialistki psihiatrije, ki je podala številne informacije v zvezi z demenco ter dala tudi napotila, kako preusmeriti pozornost obolelega za demenco. Opomnila je na pomembnost zdravil, prehrane, telesne aktivnosti obolelih, kot tudi na vaje za krepitev spomina.

odhod-v-park

Odhod v park.

Vse zbrane v razstaviščni avli DOSOR-ja je pozdravil župan Občine Radenci Janez Rihtarič, predstavnica Spominčice – Slovenskega združenja za pomoč pri demenci (Alzheimer Slovenija) Vlasta Hojan pa je čestitala DOSOR-ju ob njegovi letošnji 10-letnici ter predstavnici Vandi Sobočan izročila listino, da se DOSOR, Dom starejših občanov Radenci, imenuje za demenci prijazno točko.

predavanje-dr-med-jozice-gamse

Predavanje dr. med. Jožice Gamse.

Udeleženke in udeleženci uvodnega predavanja so se nato zbrali pred vhodom v DOSOR, kajti na vhodna vrata je bila prilepljena nalepka »Demenci prijazna točka«. Sledil je organiziran sprehod od DOSOR-ja v radenski park in nazaj, po sprehodu pa je večina prijetno pokramljala ob brezalkoholnih napitkih in pecivu – bil je to pravi Alzheimer cafe !

sprehod-po-parku

 Sprehod po parku.

Filip Matko Ficko