Petanjci: Pohod ob Mednarodnem dnevu starejših

Napotili so se po Keplerjevi zvezdni poti

 kapelica-marije-pomocnice-na-petanjcih

Kapelica Marije pomočnice na Petanjcih.

Prvi dan v oktobru je vsako leto Mednarodni dan starejših, ki ga je kot  takšnega leta 1990 razglasila Generalna skupščina Organizacije združenih narodov. In zatorej je na ta dan letos potekal pohod po južnem delu Občine Tišina. Zbirališče udeležencev je bilo do 14.ure pri Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, od koder so pohodnice in pohodniki krenili po Keplerjevi zvezdni poti.

pri-florjanovi-kapeli-na-petanjcih

Pri Florjanovi kapeli na Petanjcih.

V času reformacije je bil dvorec rodbine Nadasdy na Petanjcih (njega sledovi so še vidni severno od glavne ceste Murska Sobota – Maribor, nasproti Vrta spominov in tovarištva) zatočišče ljubljanskih in koroških predikantov in tja bi se naj ob preganjanju leta 1598 zatekel tudi v vsem svetu znani astronom, astrolog in matematik Johannes Kepler (1571 – 1630), skupaj s profesorskimi sotovariši z avstrijske graške univerze. V Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih je spominska plošča v spomin na tukajšnje Keplerjevo  bivanje in je Vrt vključen v mednarodno kolesarsko pot »Povežimo nekoč skupni cerkveni prostor« Puconci – Bad Radkersburg (avstrijska Radgona). In tako tukaj poteka tudi Keplerjeva zvezdna pot.

v-spomin-na-johannesa-keplerja

V spomin na Johannesa Keplerja.

Z Goričkega »prispe« na Petanjce tudi Pomurska planinska pot in pri kapeli Marije pomočnice ob glavni cesti Murska Sobota – Maribor na Petanjcih po  njej zavijemo proti jugu, k Vrtu spominov in tovarištva, kjer ima svoj sedež tudi Ustanova dr. Šiftarjeva fundacije in tu je tudi Raziskovalna postaja Prekmurje Znanstveno raziskovalnega centra SAZU. Zbor udeleženk in udeležencev pohoda je bil ob 14. uri prav pri Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, kjer je pozdrav vsem izrekla Ferdinanda Mladenović, ki je za tem 50 pohodnic in pohodnikov usmerila na pohod. Prvi postanek je bil pri kapeli svetega Florjana na Petanjcih, kjer je bil odlični predavatelj pater Bernard Rajbar. Pod kapelo je tudi kripta, kar je večina sodelujočih spoznala in videla prvič. Pot je nato vodila k Muri, preko tamkajšnjega nasipa na levem bregu. Pri mostu čez Muro v Petanjcih so pohodniki prečkali cesto Murska Sobota – Maribor ter se napotili do Zatona, kjer je pravi raj za ribiče, pa tudi ljubitelji konj imajo tam svoja srečanja.

zakljucek-v-zatonu

Zaključek v Zatonu.

Ob lepo urejenih ribnikih je vse pozdravil predsednik Društva upokojencev Tišina, Jožef Poredoš, kajti to društvo je bilo tradicionalni organizator pohoda. Tu je bil z bogatim okrepčilom (golaž in pijača) tudi neke vrste zaključek pohoda ob Mednarodnem dnevu starejših, čeprav so se pohodniki vrnili vse do Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih, kjer so se razšli z lepimi spomini.

zbor-udelezencev-pohoda

Zbor udeležencev pohoda.

 

Filip Matko Ficko