U Beogradu završeno svečano zasedanje Međunarodnog reda templara povodom proslave 900 godina od osnivanja

EKSKLUZIVNO ZA ŠTAJERSKE NOVICE

SRPSKA MARKA ZA TEMPLARE SVETA

templarska-marka-ptt-srbije-u-beogradu

Templarska marka PTT Srbije u Beogradu

– PTT Srbije i Vitezovi templari Srbije objavili jedinstvenu poštansku marku sa likom templara, koja je proglašena za najbolju na svetu

Dr Marko Lopušina

U Beogradu je završeno svečano zasedanje Međunarodnog reda templara povodom proslave 900 godina od osnivanja OSMTH. Ovu manifestaciju svetskih templara podržali su Vlada Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i Srpska pravoslavna crkva.
U vreme proslave devet vekova OSMTH objavljena i prva templarska marka na svetu. Marku su izdali Veliki priorat Srbije i PTT Srbije. Bila je to lepa saradnja Vitezova templara Srbije i državne ustanove PTT Srbije.
– Naime, nakon predatog zvaničnog zahteva, Pošta je vrlo brzo, krajem proleća odobrila izradu markice. Crtana je tri puna meseca. Već krajem septembra 2018. godine kompletna serija od 4000 markica je bila u Hramu templara u Beogradu – rekao nam je vitez templar Ratko Ivković.
Idejno rešenje je urađeno nadogradnjom pečata Reda, koji je u upotrebi od 1158. godine, koji oslikava viteza na jednom konju. To je simbol ratnika i monaha koji idu u istom pravcu. Tekst na latinskom oko slike SIGILLUM MILITUM XPISTI kazuje da je ovo Pečat Vitezova Hrista. Kolorizovano i optimizovano rešenje markice uradio je dr profesor Ratko Ivković. Odobrio ga je lično Veliki prior Srbije gospodin Dragutin Zagorac. Markica je dimenzija 50x50mm. Nominalna vrednost joj je 23 dinara.
– Templarska marka je odmah izazvala veliko interesovanje filatelista zbog svoje filatelističke vrednosti i lepote. Za uspomenu na domaćina Veliki priorat Srbije dobili su na poklon prvi templarsku marku PTT Srbije, koja predstavlja filatelistički raritet – kaže profesor Ivković.
Veliki majstor OSMTH i svi visoki oficiri, Veliki priori, njih osamnaestorica, bili su oduševljeni organizacijom Velikog magistralnog veća u Beogradu.
Dejl Starks, delegat OSMTH iz Čikaga nije skrivao svoje oduševljenje:
– Veliki priorat Srbije je u prošlosti dao značajan doprinos međunarodnom redu, njegovom rastu i razvoju. On je organizovanjem i izvođenjem ovog sastanka OSMHT uspeo da dokažu svoju sposobnost da pomogne Redu. Ja se nadam da ćemo u budućnosti imati još dublje i plodonosnije veze.
Mnogi su hvalili izgled i ukus rođendanske torte, sa 30 kilograma oraha, voća i čokolade i devet svećica, koju je izradila poslastičanica hotela „Mažestik“.
– Sve ovo je naš Veliki priorat Srbije još jednom uzdiglo na najviši templarski i svetski nivo. Počašću kojom smo podareni da budemo domaćini najuzvišenijim templarima sveta, čime su oni prezadovoljni, naša misija zaštite hriščanstva i predstavljanja otadžbine Srbije u svetu je potpuno ostvarena. Srbija je preko Vitezova templara Srbije i svojim aktivnostima u OSMTH podigla ugled svoje države i našeg naroda u svetu i uključila se kao ravnopravan partner u svetska zbivanja – rekao nam je na kraju ovog istorijskog događaja Dragutin Zagorac, starešina Vitezova templara Srbije.
Naredno zasedanje Velikog magistralnog veća OSMTH zakazano je za proleće 2019. godine u Milvokiju