Sejna soba ima ime po pisatelju in slikarju

Sejna soba Občine Radenci imenovana po častnih občanih: Kajetanu Koviču in Lojzetu Logarju

Župan Občine Radenci, Janez Rihtarič, je med ostalim 8. novembra popoldne povedal: »Ideja o poimenovanju sejne sobe po obeh častnih občanih, Kajetanu Koviču in Lojzetu Logarju, je bila aktualna že kar nekaj časa. Pred štirimi leti sta, žal, oba izgubila boj s svojima boleznima – Lojze 12. oktobra in Kajetan 7. novembra 2014…
povezovalka-norma-bale
Povezovalka Norma Bale
V mesecu maju letošnjega leta sta gospa Bea Baboš Logar (žena pokojnega slikarja Logarja) in Nina Brala (hčer pisatelja Koviča) grafično mapo podarili v trajno last Občini Radenci in naša skrb je, da jo tukaj tudi ohranimo.

knjizevnik-kajetan-kovic
Književnik Kajetan Kovič
Iskrena hvala darovalkama ! Z željo, da ime pisatelja Koviča in slikarja Logarja živi in da njuna dela ostanejo prisotna v našem vsakdanu, da se skrbno ohranjajo in prenašajo na mlajše rodove ter bogatijo slovensko kulturno dediščino, bomo danes ta prostor poimenovali z nazivom »Sejna soba – spominska soba Kajetana Koviča in Lojzeta Logarja.«

marko-logar-boni

Marko Logar Boni
Tako se je zgodilo, da so v novih upravnih prostorih Občine Radenci osrednjo sejno sobo, kjer običajno potekajo seje občinskega sveta, poimenovali po dveh častnih občanih te občine: pisatelju, pesniku in prevajalcu Kajetanu Koviču ter akademskemu slikarju Lojzetu Logarju.

mlada-kitaristka-tamara-sijanec

Mlada kitaristka Tamara Šijanec
V kulturnem programu sta sodelovala gojenca Glasbene šole Gornja Radgona: Tamara Šijanec (kitara 8. razred) je izvedla Valček M. Carcassija, a Jurij Dumić (kitara 8. razred) Fantasio A. Mudarra. Spremljal ju je prof. kitare Samo Ismajlovič.
zupan-janez-rihtaric
Janez Rihtarič, župan
Povezovalka programa, Norma Bale, pa je prebrala poslana pisma najbližjih obeh umetnikov, ki so obenem opravičili svojo odsotnost: pismi hčere in sina pisatelja Kajetana Koviča, Nine Brala in dr. Jurija Koviča, kot tudi pismo Bee Baboš Logar, vdove po slikarju Lojzetu Logarju. Je pa bil prisoten slikarjev sin, Marko Logar – Boni. Sam je predstavil slikarski opus svojega očeta ter prebral svojo pesem, namenjeno očetu v spomin.

mladi-kitarist-jurij-dumic

Mladi kitarist Jurij Dumić
Naj še omenimo, da je ob tej priložnosti urednik spletnega portala »Štajerske novice«, Rade Bakračević, predstavil grafično mapo del slikarja Lojzeta Logarja ob priliki njegove prve mednarodne razstave (Slovenije in Srbije) , ki jo je kot avtor in sponzor organiziral meseca novembra leta 2003 v Kraljevu.
graficna-mapa-leta-2003

Filip Matko Ficko