Vinska kraljica med seniorkami in seniorji

Tudi v deželi Štajerski slavijo svetega Martina
zdravica
Zdravica.
Štajerska v Sloveniji slovi tudi kot vinska dežela in zatorej ob godovanju svetega Martina, 11. novembra, nanj nikoli ne pozabijo, kajti skoraj obvezni so krsti vinskega mošta v vino. Tega so se spomnili tudi seniorke in seniorji DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, na tradicionalnem seniorskem večeru, 15. novembra zvečer.
glasbeno-pevski-duet

Glasbeno-pevski
Obiskala in pozdravila jih je namreč 11. vinska kraljica Radgonsko-kapelskih goric v okviru vinske dežele Podravje, 23-letna študentka dietetike (prehransko svetovanje ob različnih boleznih) Katja Klobasa iz Okoslavcev v Občini Radenci. Predstavila je svojo domačijo, kjer pridelujejo in nudijo najboljša sortna vina (chardonay, renski rizling, rumeni muškat, traminec, zeleni silvanec) ter s seboj imela traminec, letošnji letnik, polsuho odlično vino. S tem vinom so nazdravili na minuli praznik svetega Martina, ki je godoval štiri dni prej.
pozdrav-vinske-kraljice

Pozdrav vinske kraljice.
Prav nanj so se spomnili v uvodu družabnega, glasbeno-pevsko-plesnega večera. Leta 316 rojen v kraju Savaria (danes Szombathely – po madžarsko, Sombotel po slovensko in Sombatel po hrvaško) v takratni rimski provinci Panoniji. Z dečkom Martinom je družina potovala v severno Italijo, tam je oče – rimski vojak sina Martina poslal v vojaško službo in ob vračanju z bojnega pohoda v Galiji (danes Francija) je severno od današnjega Pariza rimski vojščak Martin podaril polovico svojega vojaškega plašča beraču – in legenda je bila rojena.
uvodni-pozdrav

Uvodni pozdrav
Bil je imenovan leta 371 za škofa v Toursu, se tedaj skril med gosi, ki so ga z gaganjem izdale, umrl pa v 81-letu starosti, leta 397 v francoskem Candesu. Znan je kot zavetnik dobrodelnosti, vinogradništva in domačih živali. Tako sedaj tudi preko Slovenije poteka »Pot svetega Martina« in »stopinje sv. Martina« so označene na cerkvi sv. Martina v Domanjševcih v Prekmurju, na cerkvi sv. Martina na Pohorju ter na stavbi Etnografskega muzeja v Ljubljani.
veselo-na-plesiscu
Na seniorskem večeru je za sladkanje s pecivom tradicionalno poskrbela stanovalka Ema Matijevič, kot glasbenika in pevca pa sta za dobro voljo in ples skrbela harmonikar Stanko Ilješ (s seboj je imel kar tri diatonične harmonike) in pevec Franc Duh. Je pa pobudnica in organizatorka seniorskih večerov, prostovoljka Marija Erveš, bila izredno vesela obiska treh medicinskih sester – prostovoljk: Martine Farkaš, Andreje Lenartič in Katje Vaupotič. A capela je zapela prostovoljka Radmila Nešić, s pevcem Francem pa so zapele tudi nekatere stanovalke, a na plesišču so se zavrteli še vozičkarji.
Filip Matko Ficko