Štajerci in Korošci v gosteh pri Prekmurcih


Bogat kulturni večer v Sodišincih

folkoristi-iz-gornjega-senika

Folkoristi iz Gornjega Senika.
Vokalno-glasbena skupina »Vinski bratje iz Gederovec« je v soboto, 24. novembra zvečer, pripravila v vaško-gasilskem domu v Sodišincih že deveto srečanje ljudskih godcev in pevcev pod naslovom »Po našon lejpon Prekmurje«. Bil je to neke vrste bogat kulturni večer s spominom na letos pomladi preminulega člana oziroma vodje skupine »Vinski bratje iz Gederovec« Petra Avguština. Nanj so se spomnili vsi nastopajoči, kot tudi vsi govorniki.

kar-bo-pa-bo-iz-vuhreda

Kar bo pa bo iz Vuhreda.
K nastopu organizatorji vabijo posameznike in skupine iz ožje in širše okolice in zatorej naj najprej omenimo gostujoči skupini s Koroške in Štajerske. Iz Vuhreda, v dolini reke Drave med Pohorjem in Kozjakom, je prišla peterica glasbene skupine »Kar bo pa po«, ki deluje pri Turističnem društvu Vuhred. Fantje oziroma njihov vodja so poskrbeli za obilico smeha. S Štajerske pa je gostovala ljudska pevska skupina »Taščica«, ki deluje pri Kulturno umetniškem društvu Rače pri Mariboru.
skupina-vinski-bratje-gederovci

Skupina Vinski bratje Gederovci.
V domači Občini Tišina deluje večje število skupin in predstavile so se le-te: Kulturno društvo godcev in pevcev »Vinski bratje iz Gederovec«, vokalno instrumentalna skupina »Cvetje v jeseni«, ki deluje pri Društvu upokojencev Tišina, Kulturno društvo godcev in pevcev »Moerski godci«, glasbena skupina »Što ma čas«, ansambel »Vinska trta« iz Gederovec ter trije mladi harmonikarji: Blaž Šinko, Filip Mencigar in Samo Sedonja.
tascica-kud-race

Taščica KUD Rače.
Z Goričkega v Prekmurju je prišla skupina »Mladi upi« Kulturno turističnega društva Vadarci.
Niso manjkali tudi še gostje iz tujine. Iz kraja Cvetlin na Hrvaškem je prišla tamkajšnja skupina pevk in pevcev KUD »Cvetlinski zvon«, iz sosednje Madžarske pa folklorna skupina Zveze Slovencev na Madžarskem iz Gornjega Senika v Porabju.

vesel-zakljucek-vecera

Vesel zaključek večera.
Vsi sodelujoči so ob zaključku skupaj zaigrali in zapeli, z njimi pa tudi občinstvo (kot tudi župani: Občine Tišina Franc Horvat, Občine Puconci Ludvik Novak, Občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber in predsednica Občinskega sveta Občine Bednja dr. Marija Kolačko) zelo znano melodijo Lojzeta Slaka »V dolini tihi«.
Filip Matko Ficko