Radenci: Pogovor ob čaju o naturopatiji

Poučno srečanje s kar dvema naturopatinjama
zbrani-na-pogovoru-v-dosor-ju
Zbrani na pogovoru v DOSOR-ju
V okviru tradicionalnih »Sledi« (pogovori ob čaju… ko sedanjost na(d)gradi preteklost…) je 11. decembra zvečer Sabina Barbarič vodila pogovor z Eriko Brajnik, ob njej pa še s prvo njeno diplomantko Simono Domjan v predprostoru knjižnice DOSOR-ja (Doma starejših občanov Radenci). Ob tokratnem srečanju, kjer se je zbralo ne malo zunanjih obiskovalcev, je Erika Brajnik povedala, da je ponosna na Simono Domjan, ki je pri njej v naturopatski šoli diplomirala kot prva diplomantka.
knjiga-erike-brajnik
Knjiga Erike Brajnik
Pred tremi leti so se v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, odločili za projekt v sodelovanju z Eriko Brajnik, predsednico Združenja naturopatov Slovenije in predstavnico Izvršnega komiteja Svetovne naturopatske federacije (WNF) za Evropo. V projekt so se vključili tako stanovalke in stanovalci tega doma starejših, kot tudi nekateri zaposleni. Med slednjimi tudi Simona Domjan, ki se je celo odločila za študij naturopatije. Sedaj je že tudi prva diplomantka te šole v Sloveniji, ki bo januarja prihodnje leto slavila peto leto delovanja in je vanjo vključenih okrog sto slušateljic in slušateljev raznoraznih poklicev.
prepricljiva-erika-brajnik-desno-ob-simoni-domjan
Prepričljiva Erika Brajnik (desno) ob Simoni Domjan.

A Erika Brajnik ima za seboj že tri knjige v zvezi z naturopatijo. Naturopatija se namreč kot alternativna medicina umešča na področje dobrega počutja in uradne medicine, ta umestitev pa ji omogoča uspešno komunikacijo z obema področjema in vsesplošen pogled na zdravje in človeka pri preventivi oziroma učinkovitost pri medicinskem zdravljenju posameznika. Naturopat pri posamezniku ne išče bolezni, ampak zdravje, njegova naloga pa je, da okrepi posameznika na neinvaziven način, s čimer pripomore tudi k boljšemu odzivu na katero koli zdravljenje, ki ga posameznik že izvaja. Naloga naturopata je, da nauči posameznika, kako krepiti, opazovati, razumeti svoje telo, z namenom, da se bo lahko čim bolje spopadel z boleznijo.
Simona Domjan pa je razkrila, da je že od malih nog »vrasla v prehrano«, kajti njena mama je v šolah učila gospodinjstvo, sama je končala šolanje v živilski smeri in je zaposlena v DOSOR-ju, kjer sedaj kreira jedilnike. Delovnemu okolju, vodstvu in zaposlenim, je hvaležna, da so ji omogočili šolanje na področju naturopatije, kar je zanjo blagoslov in to želi početi do konca življenja.
Filip Matko Ficko