Večerove osebnosti Štajerske 2018: Kek, Perc, Clug, Maček, Trstenjakova in Dominko Balohova

Večerove osebnosti Štajerske 2018: Kek, Perc, Clug, Maček, Trstenjakova in Dominko Balohova

Nagrajenci akcije Večerova osebnost Štajerske 2018
vecerova-osebnost-208

SAŠO BIZJAK

Branka Bezjak
14.12.2018, 06.45

V regiji, ki se jo še kdaj opisuje s kriznimi pridevniki, je tudi veliko pozitivnih, nadpovprečnih ljudi. To smo sinoči potrdili z izborom posameznikov, ki so zaznamovali letošnje leto.
“Kakor so v športu zmage in porazi, s tem pa veselje in žalost, lahko rečem, da je ta večer eno samo veselje, hkrati pa velika obveza za dobro opravljanje obvez, ki so pred mano, ki so velik izziv in povezane z velikim motivom. Upam, da bo šlo tudi Mariboru na bolje, prepričan sem, da nam ob sodelovanju to lahko tudi uspe. Novi župan bo potreboval veliko podporo nas vseh, vseh občanov, sam ne bo mogel ničesar storiti, uresničiti, kar si želimo za boljši Maribor, za toti Maribor,” je na nocojšnji prireditvi, ko se je zahvalil za priznanje Večerova osebnost Štajerske 2018 nogometni trener Matjaž Kek, novopečeni selektor slovenske izbrane vrste, ostal zvest svoji ljubezni do Maribora, kamor se je zmeraj znova rad vračal in kjer bo sedaj tudi več lahko prisoten. “Sami zmoremo, brez Ljubljane, brez tujine. Če nas bo le vodila ena misel, ena želja, potem je marsikaj mogoče,” je še dodal lavreat na svečanosti v Kazinski dvorani Maribor.
trije-nagrajenci
Matija Stepišnik, Matjaž Kek in direktor Časnika Večer Sašo Todorovič
SAŠO BIZJAK
Želje po tem, da se v Štajerski regiji in njeni prestolnici Mariboru obrne navzgor, so bile nekakšen leitmotiv prireditve. “Moje mesto vedno del bo mojega sveta. Moje mesto,” so mariborski skupini Leonart pritegnili tudi zbrani za pogrnjenimi, svečano odetimi mizami pod lestenci prelepe dvorane v SNG Maribor. “To je himna Maribora, morate se jo naučiti,” je tudi frontman skupine Leonart, ki so z glasbenimi vložki popestrili podelitev, na srce položil novoizvoljenemu županu Saši Arsenoviču, ki se je nekoliko kasneje pridružil prireditvi.

“Kot osrednji medij te regije imamo to čast in dolžnost, da predstavimo posameznike, ki dejalo dobre zgodbe, ki so v marsičem nadpovprečne, ki pogosto prebijajo meje naše regije, države in podirajo tudi ograje v naših glavah,” je ob podelitvi glavne nagrade povedal odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik. Bralci pa imajo, kakor volivi, vedno prav. In tokrat je šlo od več kot 3000 oddanih glasov med desetimi nominiranci za Večerovo osebost Štajerske, ki smo jih izbrali v uredništvu, največ glasov mariborskemu športu, trenerju Keku. Seveda pa bi vi vsi zaslužiti ta naziv- Katja Beck Kos, vodja Rajzefibra, igralski tandem Uroš Kaurin in Vito Weis ali pa Viktor Markelj in Marjan Pipenbaher iz podjetja Ponting mostovi, kjer delajo neverjetne mostove po tujini, pa vsestranski Tone Partljič, pisatelj, nekdanji politik, ki neverjetno producira tudi v jeseni življenja, tako knjige kakor drame, ki jih postavlja na amaterske odre, pa kolesar Primož Roglič, dobrodelni glasbenik Marko Soršak – Soki ali pa Luka Šulić, polovica 2Cellos, dua, ki je letos izvedel tudi neverjetni koncert v Mariboru, pa še ena umetnica, Valentina Turcu, koreografinja, ter David Vračko, vse bolj prepoznavni, priznani chef. Dr. Martina Rauter, komunikologinja, je med drugim ocenila, da je vsekakor pozitivno presenečenje, da smo tokrat v izbor dali tudi Beck Kosovo, ki sicer nima širše javne prepoznavnosti, dela pa ogromno v lokalnem okolju. Nasploh so vsi, tudi tisti, ki ta večer niso bili deležni priznanja in torej niso stali na odru, bili veseli nominacij, tega, da smo novinarji opazili njihovo delo, dosežke, ki jih torej ni malo.

Kdo pa so prejemniki Večerovih nagrad po izboru strokovne komisije?
Četudi je marsikdaj prisotno prepričanje, da mladi, izobraženi hitro uidejo čez mejo, ko se pojavi prva priložnost za to, dr. Matjaž Perc, po izboru strokovne komisije, izbran za Večerovega znanstvenika Štajerske, to tezo povsem zavrača. “Zelo sem vesel, da se zadeve tako lepo izidejo v domačem okolju. Nikoli namreč nisem nameraval iz Maribora, kjer se dobro počutim, povezan sem s Pohorjem in drugimi njegovimi danostmi. Tudi univerza je bila zmeraj moj akademski dom,” je dejal Perc. Nagrada je bila zanj veliko presenečenje, zato je bil hvaležen soprogi, da mu je svetovala, naj obleče obleko, se je še nekoliko pošalil. Pričakovanje nagrad in naelektreno vzdušje je nato nekoliko sprostil tudi direktor Narodnega doma Vladimir Rukavina, ki je ob podelitvi nagrade za naj kulturnika dejal, da “naša miza vodi po priznanjih”. Nagrada iz njegovih rok bi sicer šla Edwardu Clugu, a jo je prevzel direktor SNG Maribor Danilo Rošker. Clug ima namreč danes premiero v New Yorku. Po Dunaju, Moskvi, Sankt Peterburgu se bo potem vrnil v Maribor, kjer je njegov dom, je še Rošker prenesel besede Cluga. In še, da je njegova najljubša predstava Kekec, namenjena otrokom, ki prav te dni igra v gledališču. Tudi judoistke Tine Trstenjak sinoči ni bilo, ker ima obveznosti na Kitajskem, zato se je v njenem imenu zahvalila njena mama Silva: “Tina pa se bo še naprej trudila za vas in da se znova uvrsti na olimpijske igre.” Tone Vogrinec, starosta slovenskega alpskega smučanja, pa je s podelitvijo nagrade Trstenjakovi vrnil žogico Rukavini, rekoč, da sta sedaj mizi izenačeni.

No, s podelitvijo priznanja za dosežke v gospodarski dejavnosti, je največ “zmagovalcev” na koncu imela miza, kjer je ob Keku sedela še direktorica Dobe Jasna Dominko Baloh prejemnica naziva Večerova gospodarstvenica Štajerske. “Izjemno ponosna sem na svojo ekipo, na sodelavce, ki se zmeraj znova trudijo iskati inovativne, drugačne poti izobraževanja. Osemindvajset let že gradimo to zgodbo, ne le v regiji, ampak tudi širše. Še veliko ljudi premoremo v tem mestu, ki imajo znanje, le skupaj moramo stopiti,” je tudi ona pozvala k enotnosti v mestu, da bo to še boljše, z več uspehi.

Na tisoče iskric v očeh pa je zbudil tudi že Branko Maček oziroma Nadškofijska karitas Maribor, ki jo z veliko ekipo vodi. Ne le iskric, kakor je povedala podeljevalka nagrade Majda Struc, predsednica Društva prijateljev mladine Maribor, je dodal Maček, tudi ognja, da lahko ti, ki jim pomagajo, preživijo. To je sicer žalostna, temna plat mesta, a k sreči so in bodo zmeraj znova posamezniki, ki bodo tudi to reševali, pomagali pomoči potrebnim.

Popolna predanost

Matjaž Kek, Večerova osebnost Štajerske 2018SAŠO BIZJAK
Z njim ni lahko delati. Sam bo to prvi priznal. Kar zahteva od sebe, morajo upoštevati tudi njegovi sodelavci. Popolna predanost je vodilo Matjaža Keka pri delu nogometnega trenerja. Skoraj šest let se je Mariborčan zbujal z Rijeko. Iz hrvaškega kluba, ki je bil tik pred izpadom v drugo ligo, je ustvaril moštvo za največje podvige, moštvo, ki se je vmešalo v večni derbi med severom in jugom, med Dinamom in Hajdukom, moštvo, ki je lani prekinilo dolgoletno vladavino Zagrebčanov, na Reko pripeljalo prvi naslov hrvaških prvakov po 70 letih, prvega v samostojni državi. Za največjega gospoda v hrvaškem nogometu so ga oklicali mediji, navijači so mu podelili naziv najpriljubljenejšega Slovenca na Hrvaškem. Po trofejah in rekordih, ki jih je podrl na poti, so bili hvalospevi upravičeni, čeprav je sam večkrat izpostavil, da za uspehi Rijeke ne stoji le Matjaž Kek.

Jeseni je epizodo v Kvarnerju zaključil. Sam se je odločil. V pol minute se je dogovoril, da pristavi piko k po Mariboru in slovenski reprezentanci tretji veliki zgodbi svoje trenerske kariere. Vrnil se je k stari ljubezni, sprejel povabilo vodstva Nogometne zveze Slovenije in se znova usedel na selektorski stolček. In obljubil popolno predanost novi (stari) službi.

Začetnik nove veje znanosti

Dr. Matjaž Perc, Večerov znanstvenik Štajerske 2018
Raziskovalec z najvišjim številom znanstvenih točk v Sloveniji je pravzaprav med začetniki nove veje znanosti – fizike družbenih sistemov. Perc je v enem odstotku najbolj citiranih fizikov na svetu, lani je postal še lavreat USERN; naziv podeljuje odbor dvanajstih Nobelovih nagrajencev med 5500 nominacijami. Z raziskovalci s celega sveta gradi fiziko družbenih sistemov in zakonitosti, ki veljajo v delovanju družbenih pojavov, kot sta kriminal in obstoj proticepilskih gibanj, zgodovino umetniških del opisuje s fizikalnimi enačbami. Urednikuje in objavlja v najbolj priznanih znanstvenih revijah.

Mednarodni hat-trick

Edward Clug, Večerov kulturnik Štajerske 2018ANDREJ PETELINŠEK
Letos je umetniškemu vodji mariborskega baleta SNG, koreografu in plesalcu uspel hat-trick na mednarodnem prizorišču: začelo se je s premiero mariborske predstave Peer Gynt na odru Dunajske državne opere, nadaljevalo v Opernhuas Zürich s Faustom in sklenilo novembra v slovitem Bolšoj teatru s predstavo Petruška. Clug je zadnje desetletje in več eden najbolj iskanih evropskih koreografov. V Bolšoju je pravkar podpisal pogodbo za še eno predstavo leta 2020 – Mojster in Margareta. Mariborski balet je v Clugovi eri vodenja obredel številne svetovne odre obeh polobel.

Nič ne kaže, da bo dela manj

Branko Maček, Večerov humanitarec Štajerske 2018
Duhovnik Branko Maček vodi Nadškofijsko karitas Maribor že skoraj 30 let, z dobrodelnostjo pa je povezan od mladih let. Danes je prvo ime organizacije, ki pomaga tisočim, in žal nič ne kaže, da bo imel kaj manj dela. S sodelavci skrbijo za tople obroke več kot 60 ljudi, organizirajo številne dobrodelne akcije, delijo prehranske pakete in skrbijo za druge oblike pomoči. Karitas ostaja eden od treh zelo pomembnih stebrov socialne pomoči v mestu in okolici. Trajen, varen in zanesljiv opozarja na stiske najrevnejših.

Vizija, energija, optimizem

Jasna Dominko Baloh, Večerova gospodarstvenica Štajerske 2018
Je direktorica in lastnica poslovne skupine Doba, v okviru katere so višja strokovna šola, jezikovni center in središče za samostojno učenje ter borza znanja. Je ustanoviteljica edinega slovenskega visokošolskega modela online izobraževanja z dvema mednarodnima akreditacijama. Prejela je najvišje državno priznanje Republike Slovenije za uspešno vzgojno-izobraževalno, inovacijsko in organizacijsko delo na področju izobraževanja odraslih in priznanje Andragoškega centra Slovenije za prizadevanje pri razvijanju kakovosti izobraževanja odraslih. Pri delu jo zaznamujejo jasna vizija, energija, empatičnost, optimizem in usmerjenost k ciljem, pri čemer se zaveda, da je dobra delovna klima ključ do uspeha v vsaki organizaciji. Ta daje tudi rezultate, saj 35 zaposlenih ustvari okoli 1,3 milijona evrov letnih prihodkov.

V pričakovanju Tokia

Tina Trstenjak, Večerova športnica Štajerske 2018A
Aktualna olimpijska prvakinja iz Ria, tretjeuvrščena z letošnjega svetovnega prvenstva, dobitnica srebrne medalje na evropskem prvenstvu! To so najbolj sveži dosežki 28-letne judoistke Tine Trstenjak. Na športni poti je bila ta borka v kategoriji do 63 kilogramov vseskozi pod okriljem trenerja Marjana Fabjana, z njim tudi načrtuje pot do naslednje olimpijade, leta 2020 v Tokiu. “Vse tekme do Tokia so le vmesne postaje na moji poti,” vedno znova poudarja Trstenjakova, članica Judo kluba Z’dežele Sankaku.

Komisija: Gre za ligo prvakov
Poleg novinarjev Večera so v žiriji sodelovali dr. Andraž Stožer, raziskovalec in zdravnik, Gorazd Bende, gospodarstvenik, Ivan Lorenčič, ravnatelj, Metod Dolinšek sekretar RK Maribor, Rudolf Moge nekdanji politik, Peter Tomaž Dobrila, producent in kulturnik. Vsi člani komisije, ki so danes popoldan v naši hiši izbirali zmagovalce v posameznih kategorijah se strinjajo – Štajerska ima uspešne in izjemne osebnosti, organizacije, le pri gospodarstvu šepamo.
Dr. Andraž Stožer: “Že samo dejstvo, da smo v vsaki kategoriji našli zelo resne kandidate, ki so si bili huda konkurenca in da smo se vsaj pri nekaterih kategorijah precej namučili, da smo našli najbolj prepričljivega, je dokaz potentnosti tega okolja. Odločitev je bila ponekod težka in delo v komisiji je bilo kar malo nehvaležno. Ampak – čisto subjektivno – sem vesel, da je v vseh kategorijah, razen eni zmagal moj kandidat, kar mi je tudi potrditev, da sem objektivno razsodil.” Ivan Lorenčič je po ocenjevanju ocenil: “Da ima Maribor zelo dosti dobrih in uspešnih ljudi, da pa žal kdo zaradi samega odnosa okolja ni znan, čeprav je na tistem področju izjemen. Pohvalno je, da je letos ena od kategorij tudi znanstvenik. Ker ko nekdo dosega rezultate kot jih dr. Perc, grepravzaprav za ligo prvakov. V Mariboru pride na nogometno tekmo lige prvakov 15.000 ljudi, v svetu pa je njegov dosežek enaka promocija za Slovenijo kot igranje v ligi.”
Tudi Dobrila se strinja, da nabor kaže, da imamo na Štajerskem sposobne ljudi, ki so na svojih področjih svetovne znamke: “Poleg tega smo relativno enotstavno izbrali zmagovalce v kategorijah.”
Rudolf Moge po drugi starni izpostavlja manko v izboru: “Nabor osebnosti kaže širok in velik izbor na področjih kot so kultura, šport, izredno revni pa smo v Mariboru na področju gospodarstva. Lepo je da se na tem časopisu sproži akcija, ki ima za posledico ocenjevanje ljudi na širšem regijjskem področju. Po mojem mnenju bi veljalo razširiti nabor še na celotno vzhodno kohezijsko regijo, skupaj z Obalno – Kraško regijo. S tem bi dobili nek pregled o tem kako ljudje delajo v regiji iz katere zbiramo podatke o uspešnosti in jih pošiljamo v Bruselj.