Spominska prireditev na Osankarici

76-letnica zadnjega boja Pohorskega bataljona
slavnostni-govornik-mag-dejan-zidan
Slavnostni govornik mag. Dejan Židan.
Na Osankarici pri Treh žebljih na Pohorju so v soboto, 5. januarja, organizatorji (občine ter organizacije Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenska Bistrica, Mestna občina Maribor, Ruše, Zreče, Oplotnica in Slovenske Konjice) zabeležili okrog dva tisoč udeleženk in udeležencev spominske slovesnosti v čast bork in borcev Pohorskega bataljona.
stevilni-gostje-na-slovesnosti
Številni gostje na slovesnosti.
Le-te je v enakem številu obkolilo vojaštvo nemškega okupatorja 8. januarja 1943 dopoldne in v poltretji uri neenakega boja s 30-kratno premočjo sovražnika je padlo 69 bork in borcev, le enega so Nemci hudo ranjenega ujeli (Franc Kunaver – Sulc, ustreljen julija 1943 kot talec v Ljubnem).
veleposlanik-dr-doku-g-zavgajev-v-muzeju
Veleposlanik dr. Doku G. Zavgajev v muzeju.
V gozdu, kjer si je konec leta 1942 svoj tabor za prezimovanje uredil Pohorski bataljon in tam tudi končal svoj poslednji boj, je potekala spominska slovesnost v čast partizanske enote, ki je bila odlikovana z Redom zaslug za narod 1. stopnje, a njenih sedem bork in borcev od skupno 69 padlih (Milka Kerin – Pohorska Milka, Pavla Mede – Katarina, Jože Menih – Rajko, dr. Dušan Mravljak – Mrož, Franc Poglajen – Kranjc, Franc Vresk – Gustl in Alfonz Šarh – Iztok) z redom narodnega heroja.
venec-predsednika-rs-boruta-pahorja
Venec predsednika RS Boruta Pahorja.
Med udeleženkami in udeleženci slovesnosti je posebne pozornosti bil deležen prvi slovenski partizanski spominski bataljon, kot tudi številni gostje: predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, notranji minister Boštjan Poklukar, pravosodna ministrica Andreja Katič, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, veleposlanik Ruske federacije v Republiki Sloveniji dr. Doku Gapurovič Zavgajev ter župani (Slovenske Bistrice Ivan Žagar, Ptuja Nuša Gajšek, Mestne občine Maribor Saša Arsenovič).
Venec predsednika RS Boruta Pahorja.
V kulturnem programu so nastopili učenke in učenci Osnovne šole Antona Ingoliča iz Spodnje Polskave, Oktet Planika iz Slovenske Bistrice, sodeloval pa je tudi kvintet trobil Policije Slovenije. Slavnostni govornik na prireditvi je bil mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije.
venec-veleposlanika-dr-doku-g-zavgajeva
Venec veleposlanika dr. Doku G. Zavgajeva.
Kot prvi je venec k spomeniku padlim borkam in borcem Pohorskega bataljona položil predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, nato pa delegacije občin in borčevskih organizacij, ki so pripravile slovesnost, predstavniki političnih strank, veleposlanik Ruske federacije v Republiki Sloveniji dr. Doku Gapurovič Zavgajev ter delegacije Zveze slovenskih častnikov, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze veteranov policije Sever ter številnih organizacij, društev in šol. Tovariško druženje se je nadaljevalo pri planinskem domu na Osankarici, kjer so si mnogi ogledali tudi spominski muzej o Pohorskem bataljonu.
zadnji-boj-v-gozdu
Zadnji boj v gozdu
Filip Matko Ficko