Dela slovite pariške umetnostne razstave se selijo v Maribor.

Slovenski umetniki razstavljali v Parizu
carte-invitation-2018-snba_web-2
vabilo-1

Med 13. in 16. decembrom se je v Parizu odvila ena največjih in najodmevnejših mednarodnih razstav v Evropi. Mednarodni salon francoskega Nacionalnega združenja lepih umetnosti (SNBA) je vzel pod okrilje že 157. likovni salon v znamenitem razstavišču Carrousel du Louvre, ki ga v Parizu pripravljajo od leta 1861, in kjer je bila leta 1725 pripravljena prva razstava pod očesom Akademije lepih umetnosti.
Na njem je kot prva Slovenka že leta 1892 razstavljala Ivana Kobilica, letos pa se je na njej predstavilo enajst slovenskih umetnikov. Svoje umetnine je na ogled postavilo več kot 600 slikarjev, kiparjev, grafikov in fotografov.
Slovenijo so s svojimi deli zastopali likovni ustvarjalci: Vinko Prislan, Metka Kavčič, Igor Orešič, Zdravko Luketič, Klavdij Tutta, Klementina Golja, Kaja Urh, Ludvik Pandur, Maruša Štibelj, Marijan Mirt in Žan Prešeren.
Letošnjo častivredno nagrado žirije v kategoriji slikarstva je s svojim kolažnim diptihom “Chronically late” domov prinesla umetnica Maruša Štibelj.
Gre za že četrto nagrado Sloveniji, ki so jih v zadnjih dveh letih zanjo doprinesli tudi kipar Marjan Mirt z zlato medaljo za skulpturo “Zlomljena krila”, Branimir Ritonja z bronom za fotografijo naslova “Arnuša” ter multimedijska umetnica Eva Petrič, ki je bila nagrajena s srebrom.
V petek, 11. januarja 2019 ob 18.00, Društvo “Galerija” v Vetrinjskem dvoru v Mariboru odpira razstavo vseh letošnjih del slovenske delegacije. Vljudno vabljeni v družbo avtorskih umetnikov in njihovih dušebožajočih del!
marusa-stibelj_foto_branimir-ritonja-2

del-delegacije

slo1

slo2

slo3

slo4

slo5

slo6_veleposlanik-andrej-pintaric

slo7

slo8
M. P.