Poseta Srbiji jedna od najpoznatijih holivudskih glumica srpskog porekla

Poseta Srbiji jedna od najpoznatijih holivudskih glumica srpskog porekla

SUZE RADOSNICE STANE KATIĆ
stana-katic-pije-medovacu-na-mokroj-gori
Stana Katić pije medovaču na Mokroj Gori.
– Kada je u Inđiji u sredu slavna umetnica posetila osnovnu školu u kojoj je išla njena majka, a ona dolazila da učli srpski jezik, oči su joj se napunile suzama od uzbuđenja

Piše: Marko Lopušina

– Sestro, ja sam dole na ćošku. Hoćeš da izađeš da se vidimo !
Ove reči je u sredu ujutro izgovorila slavna američka glumica Stana Katić, kada je stigla izpred kuće svojih rođaka u Inđiji. Njen poziv je bio upućen sestri od tetke, ćerke očeve sestre, koja je istrčala iz kuće i pala joj u zagrljaj.
– Takva je Stana! Dođe diskretno u Inđiju i samo se javi da je stigla. Njena poseta je i ovog puta kao i ranije bila privatna i molim vas da budete diskretni – zamolila nas je njena sestra od tetke koja je želela da ostane anonimna.
stana-katic
Stana Katić
Za Stanu Katić se u Holivudu govori da je danas najzaposlenija srpska glumica u Americi. Zablistala je u ulozi detektivke Kejt Beket u tv seriji „Kasl”, potom u filmu o Džejms Bondu i seriji “U odsustvu”. A upamćena je i njena glamurozna pojava na dodeli muzičkih nagrada u Los Anđelesu prošle godine. Tada se ova mlada glumica pridružila slavnim holivudskim ličnostima. Udala se za srpskog momka Srboljuba, koji je u SAD zvanično upisan kao Kris Brkljač. Prilikom svoje četvrte posete Srbiji glumica je tajno stigla u grad svog detinjstva, u Inđiju.
Kuće Katića i drugih rođaka poznate holivudske glumice nalaze se na ulazu u Inđiju, kod OŠ „Jovan Popović”. Stana je stigla u Inđiju sa svojim menadžerom, Amirikancom srpskog porekla. Posetila je rođake, sestre svog oca i majke, brata, koji ovde živi, ali i otišla na grob svom rano preminulom bratu. Dečak je stradao u saobraćajnoj nesreći kada je imao samo 10 godina i sahranjen je u Inđiji.
– Ovo nije prvi dolazak Stane Katić u Inđiju, Posećivala je kao dete, jer su je roditelji, majka Rada i otac Petar slali iz Kanade u Srem da uči srpski. Da bi što bolje naučila srpski jezik Stana je pohađala osnovnu školu „Jovan Popović”, u kojoj je nekada đak bila i njena majka Rada i družila se sa decom – priča nam Stanina sestra.
Katići su poreklom iz sela Koljani u Dalmaciji, koje je potopljeno kada je polovinom prošlog veka tu izgrađeno veliko jezero. U njemu je kasnije sniman film „Lepota poroka”. Petar Katić se tom prilikom iz Dalmacije preselio u Inđiju, gde je upoznao lepu Radu. Sa njima su u Inđiju stigli i ostali rođaci.
Stana je rođena u Kanadi 1978. godine, gde su njeni emigrirali. Bavili su se trgovinom nameštajem i potom preslili u SAD. Stana je završila srednju školu u mestu Aurora u američkoj državi Ilinois i studije glume u čuvenoj Gudmanovoj školi glume u Čikagu.
– Roditelji su odgajili i školovali mene, moju sestru i moju braću. Balet, klavir, karate, tečno govorim srpski, engleski, francuski i italijanski…Putovali smo i upoznavali se sa svetom. Deo mog vaspitanja je to što su me roditelji učili da poštujem svet – rekla je Stana jednom prilikom o sebi i roditeljima.
Ona i njena sestra i četvorica braće pretvorili su ogromno porodično skladište u svoje igralište, a od kutija su pravili dvorce na nekoliko spratova. Stana je podsticala braću i sestre da stalno prave dečje predstave, a to je radila i u školi.
– To je deo onoga što me danas pokreće. Volim da istražujem šta znači biti živ kroz maštu, uranjajući u psihu drugih ljudi. Mislim da svaka osoba ima kapacitet da izrazi sve emocije. To je samo nama u manjoj ili većoj meri
prihvatljivo, u zavisnosti od toga kako smo odgojeni i kakva smo iskustva imali u životu. Radi se o saosećanju s drugom osobom, ali i prepoznavanju sebe u njoj – govorila je u brojnim intervjuima Stana Katić.
Došla je ovog puta u Srbiju samo da obiđe rodbinu i oživi stare uspomene na Inđiju. Obišla je sve rođake i ručala kod očeve sestre omiljene srpska jela. Njena sestra je bila zadivljena Staninim izgledom i ponašanjem.
– Stana je skromna i diskretna devojka, koja ne pokazuje svoju lepotu. Bila je bez šminke, opuštena, ali je zadovoljna što nas je sve videla i izljubila, blistala od sreće. Njene krupne zelene oči su sijale od sreće. Prošetala je Inđijom, ljudi, posebno mladi su je prepoznavali, tražili i dobili od nje autograme – opisuje svoju poznatu rođaku Stanina sestra.
Rođaci kažu da je Stana Katić jedne godine sa đacima osnovne škole „Jovan Popović” išla na ekskurizuju u Sarajevo. I sada je u znak sećanja na tu školu posetila i razgovarala se đacima.
– Kako je kod vas lepo. Sve je tako šareno, sređeno i simpatično – izgovorila je Stana Katić kada je ušla u školu, čiji su zidovi ukrašeni lepim cvetnim muralima i radovima đaka, koji su se odmah okupili oko nje.
Bila je u beloj haljini, sa crnim tankim blejzerom i crnim „spajdericama”. Bez šminke. Zračila je velikim osmehom, prirodnom lepotom i suznim očima.
– Stana samo što nije zaplakala kada je videla učionicu u kojoj je nekada učila njena majka, gde je ona učila srpski, a gde sada uče deca njenih sestara od tetaka iz Inđije. Pokazala nam je iskreno svoja osećanja i zato je svi volimo i poštujemo – rekli su nam učenici OŠ „Jovan Popović”, koji su bili u društvu slavne holivudske umetnice i koji su se rado fotografisali sa njom za uspomenu.
Njen idol je Nikola Tesla. Kada se preklane Stana Katić slikala u dukserici sa likom Nikole Tesle, to je pokrenulo glasine da će i ona zaigrati u filmu „Tesla” Majkla Entona. Posle objavljivanja ovog fotosa na njenom tviteru usledio je niz reakcija obožavalaca koji su predložili reditelju Entonu da zvezda serije „Kasl” dobije ulogu u filmu o srpskom geniju.
Rođaci Stane Katić otkrili su nam malu tajnu da je slavna glumica jednom je sa bratom bila u Skadarliji, koju je zavolela, a drugi put sa sestrom od tetke na koncertu Zdravka Čolića, kog obožava.
– Obećala nam je da će uskoro doći u zvaničnu posetu Srbiji i Inđiji. I da će tada novinari imati slobodan pristup, jer će ovog puta Stana da dođe u službenu posetu. Odlučila je da snima film u Srbiji – saznali smo od bliske rodbine Stane Katić.
Sama Stana Katić nije htela da govori o svojim filmskim planovima. Kada se pojavila na otvaranju festivala “Kustendorf” u Mećavniku kratko je rekla:
– Želim da pomognem, otvorena sam za rad i uživanje na ovako lepom mestu, radujem se što ću gledati studentske filmove, sa ostalim članovima žirija ću usaglasiti kriterijume, ali sam sigurna da ostvarenjima na ovakvom festivalu ne nedostaje magije. Ovo je moja prva poseta Mokroj Gori. Dok sam snimala film ne tako daleko, u Bugarskoj, želela sam da dođem baš ovde, ali to nije bilo moguće. U decembru sam nastavila snimanje druge sezone serijala “U odsustvu”, pa ćete me i dalje gledati na malim ekranima. Na kraju ovog snimanja su mi tokom završne žurke svirali na gajdama muzičari iz jednog srpskog sela i to me je oduševilo.
Antrfile
NIJE HRVATICA
– I dok se ja nerviram što neki mediji u svetu objavljuju neistinu da je Stanina majka Hrvatica, a da je Stana srpsko-hrvatskog porekla, iako je čista Srpkinja, ona mi je diplomatski rekla da ona zna ko je i šta je. „To sam što jesam i nije bitno šta drugi govore !” – parafrazira je Stanu Katić njena sestra od tetke.