Predsednik republike Borut Pahor začel uradni obisk v Združenem kraljestvu s srečanjem s princem Edwardom

Predsednik republike Borut Pahor začel uradni obisk v Združenem kraljestvu s srečanjem s princem Edwardom
m_prs-in-princ-edward
Predsednik Pahor in princ Edward, foto Daniel Novakovič / STA

London, 27. 2. 2019 | Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se kot gost kraljice Elizabete II. in vlade mudi na uradnem obisku v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske.

Na posebno povabilo kraljeve družine se je predsednik republike danes najprej sestal s princem Edwardom, grofom Wesseškim, najmlajšim sinom kraljice Elizabete II. Princ Edward se je z veseljem spomnil obiska v Sloveniji, ko sta s soprogo Sophie, grofico Wesseško, leta 2013 prvikrat obiskala Ljubljano in se srečala s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem in gospo Tanjo Pečar. Sogovornika sta se pogovarjala o nagradah za mlade, ki so vključeni v mladinski program MEPI, in jih vsako leto podeljujemo tudi v Sloveniji. Ta program mladim med 14. in 25. letom omogoča, da z aktivno udeležbo skozi različne dejavnosti odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale, posebni častni pokrovitelj programa pa je princ Edward.

Ob priložnosti današnjega srečanja je slovenski predsednik princa Edwarda povabil, naj Slovenijo ponovno obišče, kar je slednji z veseljem sprejel in zagotovil, da bo to že zelo kmalu.

Predsednik republike se bo v okviru obiska danes sestal tudi z ministrom za zunanje zadeve Jeremyjem Huntom, pozno popoldne pa bo imel na kraljevem inštitutu za mednarodne zadeve Chatham House predavanje z naslovom Geostrateško umeščanje Evrope (The Geopolitical Positioning of Europe).

Predsednik Pahor se bo jutri, v četrtek, 28. februarja 2019, srečal s kraljico Elizabeto II.

V okviru uradnega programa obiska se bo predsednik srečal s predsedujočim Lordski zbornici lordom Normanom Fowlerjem, županom londonskega finančnega središča City Petrom Estlinom in se predvidoma tudi s predsednico vlade Thereso May. Zadnji dan obiska bo obiskal Londonsko borzo in nekatere vodilne finančne institucije. Ob priložnosti obiska predsednika Pahorja v Londonu bo jutri zvečer veleposlanik RS v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske Tadej Rupel priredil sprejem za Slovence, ki živijo v Združenem kraljestvu