POČINJE MESEC KULTURE I OBRAZOVANJA NA NOVOSADSKOM SAJMU

detalj-sa-proslogodisnjeg-sajma-knjiga
Detalj sa prošlogodišnjeg Sajma knjiga.
Tradicionalno, Novosadski sajam mart posvećuje kulturi i obrazovanju i tako započinje svoju novu sezonu sajmova. Na priredbama posvećenim knjizi i književnoj i likovnoj umetnosti i obrazovanju nastupiće više od 150 izlagača iz 13 zemalja (Belorusije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kanade, Hrvatske, Nemačke, Rusije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švajcarske i Velike Britanije). U okviru već prepoznatljivim i tradicioninalnim „Danima Laze Kostića“ biće održano više od 140 programa, izlagačima će pri kupovini knjiga biti odobravani popusti do 80%, za posetioce je organiozovana Poklon-igra u kojoj izlagači daruju 500 knjiga. Ekskluzivni gosti – Francuskinja Anjes Marten Ligan i italijanski pisac Dijego de Silva.
Pođimo redom: 25. Sajam knjiga biće održan, od 5. do 11. marta. Uz brojne nove naslove, popuste, akcije i tradicionalno kvalitetne prateće programe, dodatna pozivnica za dolazak na Sajam su i gostovanja pisaca.

Uz francusku spisateljicu Anjes Marten Ligan, i aktuelnog italijanskog pisca Dijega de Silvu, posetioci na Novosadskom sajmu mogu da se sretnu i sa Sinišom Ubovićem, Marijom Jovanović, Urošem Petrovićem, Milošem Petkovićem, Jelenom Mitrović, Miroslavom Kusmukom, dr Neletom Karajlićem, Simonidom Milojković, Nikolom Đuričkom, Aleksandrom Gatalicom i brojnim drugim piscima čiji su izdavači, izlagači na Sajmu knjiga. Biće promovisani i laureati značajnih nagrada za književnost u protekloj godini. Učesnici Sajma su i UIKS i UPIS.
Ove godine uvedena je i novina – Intenacionalni projekat Knjiška vila. Akcija će trajati i tokom Sajma. Na interesantnim kulturnim punktovima po gradu, ali i na Novosadskom sajmu, prolaznike očekuju skrivene knjige, a prepoznaće ih po zelenim mašnama i nalepnicama Knjiške vile.
Prvi put je deo programa posvećen i Buktjubu, odnosno popularnom pravcu na Jutjubu koji se tiče isključivo knjiga.
Izlagači će odobravati popuste do čak 80%. Najniža cena knjige biže svega 49 dinara, a brojne su od 100 do 250 dinara. Sajamske akcije biće organizovane na većini štandova, uglavnom podrazumevaju niže cene za kupovinu više knjiga. Povodom 8. marta, biće odobreni dodatni popusti za žene, a izlagači pripremaju i poklone za dame.
Na Sajmu knjiga, neće izostati poznati programi kao što su „Dani Laze Kostića“, „Evropski fejsbuk pesnički festival“, „Bukil fest“ (Festival ilustracije knjige), Dani ruske kulture, Obeležavanje jubileja, Dani biblioteka i bibliotekara, Akreditovani seminari.

Biće dodeljene Nagrada “Laza Kostić” – najuspešnijim autorima i izdavačima između dva Sajma, Priznanje za Izdavački poduhvat, nagrada za dečju književnost, kao i specijalne nagrade, ove godine i u kategoriji prevod dela i Priznanje Zaharije Orfelin.
Na Sajmu obrazovanja „Putokazi” ove godine biće prisutno 14 novosadskih srednjih škola. Učenici završnih razreda osnovne škole imaće uvid u ponudu školovanja u Švajcarskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, kao i privatnim srednjim školama u našoj zemlji.
Na ovom Sajmu ,tradicionalno, biće predstavljena celokupna slika obrazovnih profila srednjeg i visokog školstva u našoj zemlji, upotpunjenu ponudom srednjih škola i fakulteta iz inostarnstva.
Nastup svih fakulteta Novosadskog univerziteta i tri naučna instituta, uz ponudu fakulteta državnog i privatnog sektora iz cele zemlje i visokoobrazovnih institucija iz Švajcarke, Velike Britanije, Nemačke, Kanade, Španije, Slovenije, Slovačke, Rusije, Crne Gore, Republike Srpske, omogućiće budućim studentima da se lakše opredele za nastavak školovanja.
Nakon više godina Ministarstvo odbrane će na Sajmu predstaviti obrazovne institucije – Univerzitet odbrane, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu školu. Ponudu Kriminalističko – policijskog univerziteta u Zemunu i Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici promovisaće Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Dodatni sadržaji na „Putokazima” ove godine su posvećeni učenicima i promovišu značaj sporta u obrazovanju. S obzirom na popularnost novosadskog basketa 3×3, u petak, 8. marta, uz podršku naših svetskih prvaka, Sportskog udruženja „BASKET 3×3“ i Školske uprave za Južnobački i Sremski okrug, biće održan 1. Kup Sajma obrazovanja za srednjoškolce. Pravo učešća imaju samo izlagači i mogu da delegiraju po jednu ekipu.
Kvalitet više ponudi na Sajmu obrazovanja daće Međunarodni kutak, koji će biti priređen samo prvog dana „Putokaza“, 7. marta. Ponudu obrazovnih profila predstaviće 18 fakulteta i srednjih škola iz Švajcarske, Velike Britanije, Nemačke, Kanade, Španije, Slovenije i Slovačke.
Izložba umetnosti „Art ekspo” okupiće umetnike i omogućava predstavljanje umetničkih galerija i pojedinaca, tematskih postavki, rukotvorina, antikviteta. Nastupiće akademski, edukovani ili samouki slikari i brojna dela primenjene umetnosti.

Geometrija u slikarstvu vojvođanskih Slovaka, naziv je tematske izložbe koja će biti postavljena u Auli Novosadskog sajma. Priređuje se u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, a biće izložena dela dva dobitnika nagrade „Sava Šumanović“ Mire Brtke i Rastislava Škuleca, kao i Jozefa Klaćika, Marijana Karavle, Danijele Triaške i Emilije Valentikove.
Novosadski sajam će na Izložbi „Art ekspo“, 21. put, dodeliti Nagradu „Sava Šumanović“ za izuzetne domete ostvarene u likovnoj umetnosti, s ciljem da podsticajno i delotvorno doprinese dinamičnom razvoju umetničkih ideja na srpskoj sceni.
Inače, Sajam knjiga, Sajam obrazovanja „Putokazi“ i Izložbu umetnosti „Art ekspo“ u budućoj Evropskoj prestonici kulture 2021 – u Novom Sadu podržali su:
• Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
• Ministarstvo kulture i informisanja
• Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost
• Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice
• Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama
• Gradska uprave za obrazovanje
• Gradska uprava za kulturu

Radomir Čubranović