Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes in jutri mudi na delovnem obisku v Bosni in Hercegovini.

Iskreni pogovori o upočasnitvi širitve EU in prihodnosti BiH
Sarajevo, 16. 4. 2019
m_prs_bih
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes in jutri mudi na delovnem obisku v Bosni in Hercegovini.

Predsednik Pahor se je v Sarajevu srečal s predsedstvom Bosne in Hercegovine, pod vodstvom predsedujočega Milorada Dodika.

Sogovorniki so izpostavili dobre in tradicionalno prijateljske dvostranske odnose, ki jih zaznamujeta medsebojno spoštovanje in razumevanje. Posebej intenzivno je gospodarsko sodelovanje, zato je predsednik Pahor izrazil zadovoljstvo, da ima njegov obisk z udeležbo na otvoritvi Sarajevskega poslovnega foruma tudi močan gospodarski poudarek.

Tesno sodelovanje med državama se odraža tudi v usmeritvi našega razvojnega sodelovanja, BiH je namreč največja posamična prejemnica slovenske razvojne pomoči. V obdobju 2010-2018 smo BiH namenili približno 20 mio EUR sredstev.

Sogovorniki so v pogovoru posebno pozornost namenili skorajšnjemu srečanju voditeljev držav pobude Brdo-Brijuni. Ocenili so, da je ta regionalna iniciativa spodbudila številne pozitivne premike pri reševanju odprtih regionalnih vprašanj in je ena redkih priložnosti, ko se lahko vsi voditelji Zahodnega Balkana sestanejo in izmenjajo stališča. Predsednik Pahor je, kot sopredsedujoči te pobude, predstavil načrte v zvezi s pripravami na vrh voditeljev držav Brdo Brijuni, ki bo 8. in 9. maja 2019 v Tirani.

Sogovorniki so slovenskega predsednika seznanili s potekom ključnih reform v Bosni in Hercegovini v kontekstu prizadevanj za njen napredek na poti v EU in orisali aktualne politične razmere v državi po lanskih parlamentarnih volitvah. Predsednik Pahor je dejal, da je sedaj pomembno, da se brž oblikujejo izvršilne veje oblasti, ki naj nadaljujejo z izvajanjem reform in EU procesom.

Predsednik Pahor je poudaril, da Slovenija zagovarja napredek BiH na poti v evropske integracije, saj želimo, da je BiH stabilna, varna in gospodarsko perspektivna država. Slovenija BiH aktivno podpira tako na politični ravni kot tudi konkretno: slovenski eksperti Bosni in Hercegovini nudijo pomoč v obliki prenosa znanja in izkušenj na različnih področjih. Ob tem je slovenski predsednik ponovil, da bi morala biti širitev Evropske unije na države regije Zahodnega Balkana geopolitično in ne tehnično vprašanje.

Predsednik Pahor je izpostavil še, da se okviru približevanja EU pričakuje konstruktivno sodelovanje vseh ravni oblasti BiH in strpen notranjepolitični dialog. Predsednik republike je posebej poudaril, da je tu vloga in odgovornost Predsedstva BiH ključnega pomena.

Sogovorniki so spregovorili tudi o političnih, gospodarskih in varnostnih razmerah na Zahodnem Balkanu. Soglašali so, da ostajajo politične razmere in odnosi med državami občutljivi in da stabilnost Zahodnega Balkana ni samoumevna.

Predsednik Pahor je dejal, da se Slovenija zavzema za promocijo dobrososedskih odnosov, reševanje odprtih vprašanj v regiji, spravo in krepitev regionalnega sodelovanja.

Predsednik republike se bo danes zvečer na povabilo regionalne mladinske mreže South Eastern European Youth Network in Inkubatorja družbenih inovacij MUNJA udeležil pogovora s predstavniki mladih in organizacij, ki delajo z mladimi o spravi kot temelju prihodnosti Bosne in Hercegovine. Mladi bodo s predsednikom Pahorjem spregovorili o svojih izkušnjah življenja v povojni državi in predstavili vizijo za skupno življenje in sodelovanje med narodi v Bosni in Hercegovini, o vplivu izobraževalnega sistema na stališča mladih, o politični odgovornosti za izrečena stališča v javnosti in kako ustvariti prostor, v katerem bodo mladi prepoznali priložnosti za normalno življenje. Spraševali se bodo kako s sodelovanjem in družbenimi inovacijami ustvariti mir in sinergijo med različnimi narodi v državi za svetlo prihodnost mladih.

Predsednik Pahor se bo jutri, v sredo, 17. aprila udeležil Sarajevskega poslovnega foruma 2019, kjer bo imel otvoritveni govor.