MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU POČINJE 11. MAJA

Novi Sad, 9. maj – Najveća sajamska manifestacija Novosadskog sajma – 86. Međunarodni poljoprivredni sajam počinje u subotu, 11. maja i trajaće do 17. maja, saopšteno je na jučerašnjoj (sreda, 8. maj) PRESS konferenciji. Celokupan sajamski prostor (spolja i u halama) je – rasprodat.
1-ucesnici-press-konferencije
Učesnici PRESS konferencije.

Na ovom najvećem poljoprivrednom sajmu u Jugoistočnoj Evropi nastupiće 1.518 firmi, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 zemlje i ponudiće proizvode i usluge iz 61 države. Prvi put ova sajamska manifestacija ima Zemlju partnera – Italiju i Zemlju prijatelja – Tunis. Sajam će svečano otvoriti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
Generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković.
2-generalni-direktor-novosadskog-sajma-mr-slobodan-cvetkovic
O 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu govorili su: mr Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma, ambasador Tunisa Seyf Allah Rejeb, predstavnik Zemlje prijatelja Sajma, Marina Scognamilio, direktor italijaske agencije za spoljnu trgovinu u Beogradu, kao Zemlja partner Sajma, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije – VelimirStanojević, Leonid Babić, direktor Regionalnog centra Vojvodina “Generali” osiguranja Srbija, tradicionalni (po 8. put) sponzor sajamske manifestacije i firme-sponzori tradicionalne nagradne igre za posetioce Sajma u kojoj se srećne posetioce očekuju: od “Agropanonke” traktor „Belarus“, od “KITE” d.o.o. traktor „John Deere“, a pneumatska sejalica od firme “VGP Ozdoken”.

3-ambasador-tunisa-seyf-allah-rejeb
Ambasador Tunisa Seyf Allah Rejeb.
– Prvi put ćemo u okviru Nacionalne izložbe stoke imati Izložbu genetskih potencijala u okviru koje će biti predstavljene autohtone rase, neophodne za održanje biodiverziteta. Posle više od 20 godina imamo 17 kolektivnih izložbi. Takođe, prvi put imaćemo i Dan voćara, u sredu, 15. maja. Izložbom hrane uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, resornog Pokrajinskog sekeratrijata i Grada Novog Sada promovisaćemo potencijale Srbije, a Izložba poljoprivredne mehanizacije organizuje se na čak 35.000 metara kvadratnih – rekao je generalni direktor Sajma Cvetković.

4-marina-scognamilio-direktor-italijaske-agencije-za-spoljnu-trgovinu-u-beogradu

Marina Scognamilio direktor italijaske agencije za spoljnu trgovinu u Beogradu.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podržava Nacionalnu izložbu stoke, Izložbu hrane u okviru koje predstavlja organsku proizvodnju, proizvode sa oznakama geografskog porekla i „Srpski kvalitet“, kao i zanatske pivare. Uz to, na štandu u Hali „Master“, posetioci će iz „prve ruke“ moći da dobiju sve informacije. U Kongresnom centru će svakodnevno organizovati, konferencije, panele i edukacije.
– Nastupom na Sajmu, Ministarstvo će široj javnosti prezentovati mere agrarne politike i ruralnog razvoja, kojima su, putem subvencija ,utvrđeni različiti vidovi pomoći i podsticaja registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, istakao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Velimir Stanojević.
5-detalj-sa-lanjskog-sajma

Ambasador Tunisa, Sejf Alah Redžeb, kao predstavnik Zemlje prijatelja Sajma, najavio je da će na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu nastupiti sa 12 kompanija koje stižu iz Afrike. Predstaviće se uglavnom poljoprivredno-prehrambene proizvode, a na Sajam dolaze kako bi pronašle partnere u našoj zemlji i regionu. Ambasador Redžeb je pozvao privrednike iz Srbije da posete njihov štand, ali i da učestvuju na “B2B” sastancima sa firmama iz Tunisa.

Oko 30 italijanskih kompanija na Sajmu najavila je Marina Skonjamiljo, direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu. Prema njenim rečima očekuje se i dolazak oko 45 privrednika koji će imati direktne “B2B” susrete sa izlagačima. Među izlagačima su zastupljeni proizvođači i prodavci poljoprivredne opreme i mehanizacije. Biće i kompanija sa sistemima za tretman voća i povrća posle berbe i proizvođača opreme i mašina za prehrambenu i mlekarsku industriju. Od 11. do 17. maja, na novosadskom sajmištu biće i predstavnici sajma u Veroni, kao i agencije za promociju italijanske regije Veneto.
Generali Osiguranje Srbija je 8, godinu za redom Strateški partner i Generalni sponzor Međunarodnog poljoprivrednog sajma.
– Sajam je izuzetno značajan za povezivanje i razmenu iskustava državnih institucija, proizvođača, prehrambene industrije, osiguravajućih kompanija i banaka. Za Generali Osiguranje Srbija je i prilika da predstavi, na domaćem tržištu osiguranja, savremene tehnologije koje koristi u oblasti osiguranja poljoprivrede – aplikaciju za procenu šteta na usevima i plodovima, dron i mnoge druge – rekao je Leonid Babić, direktor Regionalnog centra Vojvodina Generali OsiguranjaSrbija.
Uz Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, druge zastupnike i dristributere koji posluju u Srbiji, poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu će predstaviti i firme iz još 9 zemalja. Prvi put će na Poljoprivrednom sajmu nastupiti Udruženje proizvođača i dilera poljoprivrednih mašina iz Rusije. Brojni noviteti će biti predstavljeni na Sajmu. Akcenat je na preciznoj i digitalnoj poljoprivredi. Poljoprivrednici iz zemlje i iz regiona mogu da računaju na niže cene mehanizacije, a najavljeni su popusti do 10%.
Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma je “Aldahra” koja će u Hali „Master“ predstaviti svoj proizvodni program iz 15 zemalja.
Tradicionalni Dan stočara je u četvrtak, 16. maja na Manježu.
Naravno, Novosadski sajam ni ovog puta neće zaboraviti posetioce iz zemlje i regiona. Tradicionalni Porodični dan će biće u sredu, 15. maja. Cene ulaznica su nepromenjene. Pojedinačna košta 600 dinara. Za kolektivne posete je 400 dinara. Studenti i učenici koji organizovano dolaze na Sajam ulaznicu plaćaju 200 dinara, koliko je i za penzionere i decu od 7 do 12 godina. Deca do 7 godina na Novosadski sajam ulaze besplatno…
Radomir Čubranović
Fotografije: Aleksandra Čubranović