VISOKA POKRAJINSKA PRIZNANJA AKADEMIKU PILIPOVIĆU I MUZIČKOM UMETNIKU ZVONKU BOGDANU

1-hol-pokraijske-vlade-je-bio-prepun-gostiju

Hol Pokraijske vlade je bio prepun gostiju.
Večeras (sreda, 15. maj) u Pokrajinskoj vladi Vojvodine povodom istorijske 171. godišnjice Majske skupštine u Sremskim Karlovcima koja je održana 13. i 15. maja 1848. godine na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine, po prvi put, uručena su visoka Pokrajinska priznanja „Milutin Milanković“ u oblasti nauke i „Pavle – Paja Jovanović“ u oblasti umetnosti. Pokrajinsko priznanje „Milutin Milanković“ dobio je predsednik Ogranka Srpske akademije nauka u Novom Sadu akademik Stevan Pilipović, a Priznanje u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović“ poznati muzički umetnik Zvonko Bogdan.
2-igor-mirovic-je-nadahnuto-govorio-o-istorijskoj-majskoj-skupstini

Igor Mirović je nadahnuto govorio o istorijskoj Majskoj skupštini.
Nakon himne „Bože pravde“ u izvedbi hora novosadske Opere, potom prigodnog kratkog dokumentarno-istorijskog filma o Majskoj skupštini 1848. godine u Sremskim Karlovcima i čitanja ondašnjeg obraćanja patrijarha Rajačića na istorijskoj Majskoj skupštini u prepunom holu Pokrajinske vlade, brojnim visokim domaćim i stranim gostima obratio se predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović:
-Mi danas obeležavamo jedan veliki dan, dan kada je vekovna borba srpskog naroda za slobodu i samobitnost na prostoru na kojem je živeo vekovima pre toga, prvi put dobila formalan politički oblik.
3-akademik-stevan-pilipovic

Akademik Stevan Pilipović

To je dan u kojem su pobedila načela slobode, jednakosti, napretka i zajedništva za sve, načela koja će biti temelj političke borbe i svih istorijskih odluka-, istakao je Igor Mirović i dodao: -Bio je ovo dan, koji je bio preteča i svojevrstan uvod u istorijski prelomni dan – 25. novembar 1918. godine kada je ostvaren jedan veliki san – san o ponovnom spajanju dva do tada neprirodno i nepravedno razdvojena naroda, dan čiju stogodišnjicu smo veličanstveno obeležili prošle godine – Dan Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Ono što obeležavanje ovog 15. maja razlikuje od obeležavanja iz prethodnih godina i decenija, jeste što to, konačno, činimo institucionalno. To je datum, naglasio je predsednik Mirović, od pokrajinskog značaja koji je, istovremeno, i dokaz da nikada nije kasno da se, na pravi način, odužimo velikom delu i velikim ljudima koji su, svojom borbom i svojom žrtvom, stvarali i stvorili budućnost koju mi danas živimo. Ponosan sam što je upravo Pokrajinska vlada, na čijem sam čelu, inicirala zvanično ustanovljavanje ovog datuma i što je to, u formalni i institucionalni oblik, pretvorio upravo aktuelni saziv Skupštine AP Vojvodine, naglasio je predsednik Mirović, naglasivši da to nije jedini datum koji će se, od sada pa zauvek, institucionalno zajedno obeležavati.
4-poznati-pevac-zvonko-bogdan-prima-zasluzenu-nagradu
Poznati pevač Zvonko Bogdan prima zasluženu nagradu.
-Slavićemo zajedno i nacionalne praznike nacionlanih manjina, čiji su jezici u službenoj upotrebi u AP Vojvodini. AP Vojvodina je naša zajednička kuća i mesto slobode, jednakosti i zajedništva za sve.To je Vojvodina koju su stvorili naši veliki preci i čiju 171. godišnjicu danas s ponosom obeležavamo-, rekao je predsednik Mirović.
Jednoglasnu Odluku o prvoj dodeli visokih Pokrajinskih priznanja doneo je kompetentni žiri sastavljen od predstavnika nauke, privrede, obrazovanja, umetnosti, sporta, novinarstva, a na predlog novosadskog Matematičkog fakulteta za oblast nauke (za akademika Stevana Pilipovića) i na predlog Radio televizije Vojvodine za oblast umetnosti (za poznatog muzičkog umetnika Zvonka Bogdana).
Zahvalivši se na dobijenoj nagradi, akademik Stevan Pilipović izjavio je da je ponosan jer je dobitnik nagrade koja nosi ime velikog naučnika Milutina Milankovića. Zatim je šire govorio o značaju nauke za razvoj društva.
5-zvonko bogdan se srdacno zahvalio na dobijenom priznanju
Zvonko Bogdan se srdačno zahvalio na dobijenom priznanju
-Dobio sam mnogo nagrada, ali ova ima posebnu težinu jer je stigla od ljudi iz sredine gde živim i stvaram-, rekao je Zvonko Bogdan.
6-nas-urednik-cubranovic-je-medu-prvima-cestitao-zvonku-bogdanu
Naš urednik Čubranović je među prvima čestitao Zvonku Bogdanu.
Inače, svečanosti u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina, predsednik Matice Srpske Dragan Stanić, predstavnici diplomatskog kora, gradonačelnici i predsednici opština Vojvodine i drugi…
Radomir Čubranović
Fotografije: Aleksandra Čubranović