Nepozabna Operna noč v Mestnem parku

– 12. dobrodelni pohod Koraki za korakce – 16. tradicionalni Poklon Ezl eku – Mestni piknik

MARIBOR, 21. MAJ – Z že peto Operno nočjo v Mestnem parku Maribor se v petek, 24. maja 2019, ob 20.30 začenja Festival Ezl ek, ki bo konec tedna ponovno popestril kulturni utrip mesta ob Dravi. Dogodek organizirata Opera SNG Maribor in društvo Ezl ek v sodelovanju s sponzorji, partnerji in podporniki dogodka.

Operna noč v Mestnem parku je tradicionalni koncert Simfoničnega orkestra SNG Maribor, na katerem bodo letos pod taktirko Simona Krečiča nastopili solisti Sabina Cvilak, Petya Ivanova, Jaki Jurgec, Rebeka Lokar, Irena Petkova, Martin Sušnik, Andreja Zakonjšek Krt ter operni zbor. Program nepozabne romantične noči ob veličastnem zaključku operne sezone sestavljajo najlepše operne arije Straussa, Donizettija, Bizeta, Bellinija, Rossinija, Puccinija, Cilee, Ponchiellija, Gounoda, Kálmána …

Letošnji koncert je uvod v praznovanje stoletnice obstoja Slovenskega narodnega gledališča Maribor, osrednje kulturne institucije v mestu in v severovzhodni Sloveniji, ki s svojo umetniško ustvarjalnostjo vse od nastanka opravlja neprecenljivo vlogo in je v stotih letih obstoja ter delovanja mestu in širšemu okolju odtisnila trajen in neizbrisen pečat.

Častni pokrovitelj koncerta je predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

V soboto, 25. maja 2019, bo v Mestnem parku dobrodelno društvo Koraki za korakce izvedlo že 12. dobrodelni pohod. Zbiranje prijav se začne ob 9.30, ob 10.30 bodo nastopili otroci iz OŠ Fram, ob 11.00 pa bo na sporedu glasbena pravljica za otroke Peter in volk Sergeja Prokofjeva v izvedbi Opere in Baleta SNG Maribor, sledil bo pohod. Z zbranimi donatorskimi in sponzorskimi sredstvi ter s prispevki za majico, ki jo nosi vsak udeleženec pohoda, bodo Zdravstvenemu domu dr. Adolfa Drolca pomagali pri projektu za dolgotrajno oskrbo otrok s posebnimi potrebami, OŠ Fram pa opremili z gibalnico. Koraki za korakce so šolarjem v Mariboru in okolici doslej že na več kot 20 šolah omogočili drugačno in bolj zanimivo učenje. Gibalnica je učno okolje, v katerem se učenci učijo na ustvarjalen način s pomočjo gibanja. V gibalnici se izvajajo različne dejavnosti, kot so pouk, dodatna strokovna pomoč za učence s posebnimi potrebami, interesne in druge dejavnosti.

Še istega dne, 25. maja, bo tradicionalni Poklon Ezl eku, najbolj znanemu vogalu v Mariboru, ki bo letos na Grajskem trgu potekal že šestnajstič. Prireditev bo ob 11. uri z uvodnim pozdravom začel Jože Grobler, nato bo sledil pester glasbeni in kulturni program, v katerem bodo nastopili Ivo Mojzer, Lidija Kodrič, Rudi Šantl, Jože Kobler, Milan Petrovič, Drago Šuperl, Oto Vrhovnik (saksofon), ŽPZ Glasbene matice Maribor z zborovodkinjo Zsuzso Budavari Novak in vokalno-instrumentalna zasedba Barrique. Z aktivnostmi bo sodelovala tudi Mestna četrt Center, pridružila se bosta projekta Moj Pony in jaz imava nov obraz ter Nekoč v parku. Društvo Ezl ek bo tudi letos na poklonu podelilo naziv Frajer Ezl eka.

Peti Festival Ezl ek se bo zaključil v nedeljo, 26. maja 2019, z Mestnim piknikom. V čudovitem ambientu bodo pričarali pravo pikniško vzdušje s pripravljenimi prostori za uživanje dobrot iz prave piknik košarice, ki jih bodo pripravili dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor ter jih napolnili z izdelki lokalnih ponudnikov. Na enem mestu bodo zbrani lokalni pridelovalci, pri katerih boste lahko poskusili in kupili dobrote. Organizatorji pripravljajo delavnice za otroke in starejše ter športne aktivnosti v naravi. Pri izvedbi piknika sodeluje Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor.

Organizatorji Festivala Ezl ek posvečajo posebno pozornost tudi osveščanju obiskovalcev o primernem vedenjem v Mestnem parku, ki je priljubljeno sprehajališče in stičišče prebivalcev mesta vseh generacij. Ker se bodo obiskovalci sprehajali med številnimi drevesi, ki so stara tudi preko 140 let, območje pa je zavarovano kot spomenik oblikovne narave, naj se držijo hoje po utrjenih površinah, pse naj imajo pripete na povodcih in za njimi počistijo, smeti naj mečejo v koše in skrbijo za ohranjanje parka takšnega, kot je. Organizatorji Festivala Ezl ek obiskovalcem priporočajo, da na dogodek pridejo peš ali uporabijo javni potniški promet ter si tako prihranijo čas pri iskanju parkirnega prostora ali se izognejo posledicam napačnega parkiranja.