DRUGI FORUM SRPSKE DIJASPORE U BANJALUCI

ODRŽAN II. FORUM SRPSKE DIJASPORE U BANJALUCI, UČESTVOVALO VIŠE OD 200 UČESNIKA IZ PREKO 30 ZEMALJA SA VEĆINE KONTINENATA
p1120585

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

Banjaluka, 1. juni 2019 – Na 2. Forumu srpske dijaspore u Banjaluci 30. i 31. maja, koji je održan na poziv Predsednice Republike Srpske, gospođe Željke Cvijanović i Predsednika Vlade Republike Srpske g-dina Radovana Viškovića su od još najviših zvaničnika učestvovali Predsednik Parlamenta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, te izaslanik Predsednika Republike Srpske Nikola Selaković i Miodrag Linta, Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu. Na skupu je učestvovao i Vladika Grigorije sa brojnim sveštenstvom.
p1120603
Pored ostalih visokih zvanica, ministara u Vladi Republike Srpske, većeg broja ambasadora BiH u pojedinim državama su prisustvovali i direktori predstavništava Republike Srpske iz nekoliko zemalja. Pored predstavnika brojnih srpskih organizacija su učestvovali i ugledini privrednici i humanitarci. Na skupu je učestvovala i delegacija Nacionalnog Saveta Srba Slovenije (NSSS), koju je predvodio Nikola Todorović, sekretar NSSS, a učestvovali su još Emilija Mitrović Miloš, član predsedništva i Rade Bakračević, član Glavnog odbora. Na ovom forumu je učestvovao i Marko Sladojević, vođa radne grupe za izradu dokumenata za osnivanje Krovne organizacije Srba u Sloveniji »Saveza Srba Slovenije«, čije osnivanje je najavljeno za nedelju 2.juna 2019. Godine. Ovo je bila odlična prilika da se predstavnici Srba okupe i čuju zvanične predstavnike R. Srpske i Srbije o brojnim aktuelnim pitanjima, s kojima se susreće srpski narod, bilo u matičnim državama ili u rasejanju.
p1120621
Nakon uvodnih izlaganja najviših zvaničnika Republike Srpske, BiH i Srbije je održan 1. Panel, koji se je odnosio na očuvanje nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta srpskoga naroda u dijaspori, te uloga institucija R. Srpske, Srpske pravoslavne crkve i nevladinih organizacija u svemu tome. U toku izlaganja na ovom panelu su se čuli prijedlozi ideja, aktivnosti i strategija za očuvanje i promovisanje jezičkog, kulturnog i duhovnog nasljeđa Srba u rasejanju, što se je na kraju drugog dana zasedanja prelilo i u zaključke ovog skupa.
p1120666
Na 2. Panelu je bilo govora o značaju dijaspore za održivi ekonomski rast i porast zaposlenosti u Republici Srpskoj, posebno kada je reč o energetici, poljoprivredi i šumarstvu i stranim investicijama iz zemalja EU i pripadnika srpskog naroda sa svih kontinenata. Konstatovano je da je vidljiv napredak R. Srpske na svim područjima, ali i činjenica da sposobna i kvalifikovana radna snaga sve više odlazi u zapadne zemlje, zbog čega Vlada R. Srpske i Privredna komora već usvajaju određene mere, kako bi se smanjio odlazak najboljih kadrova.
p1120574
Na 3. Panelu, koji se je odnosio na »Položaj dijaspore u 21. Veku« – Novi koncepti umrežavanja i nova dijaspora; digitalno povezivanje matice i dijaspore i uloga mladih kao nosioca razvoja i promocije Republike Srpske i Srba u svijetu, je posebno naglašena uloga naučno tehnološkog napredka u informacionim tehnologijama.
Na kraju je predstavljena Strategija za saradnju sa dijasporom Republike Srpske. Predsednik Vlade R. Srpske R. Višković je zatvorio 2. Forum srpske dijaspore uz napomenu da je ovaj forum pokazao, koliko su važni ovi i ovaki susreti za bolje povezivanje Srba iz rasejanja sa svojom maticom i da treba sa ovakvim povezivanjem i saradnjom da se nastavi. Drugi forum je u sadržajnom i organizacionom pogledu bio izuzetno uspešan, zato nam je bila čast da je i delegacija NSSS bila deo priče, koja stvara organizovaniju dijasporu, ali i ekonomsko stabilniju Republiku Srpsku.
Foto: RADE BAKRAČEVIĆ