NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI OTVOREN SPOMENIK MIRA JOKO ONO

Novi Sad. 29. juni – Spomenik mira “One day” na Petrovaradinskoj tvrđavi, autorksko delo svetski poznate multimedijalne umetnice i mirovne aktivistkinje Joko Ono otvoren je svečano sinoć (28. juna) u Novom Sadu. Spomenik mira zajednički je projekat “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, Fondacije “EXIT” i kompanije “NIS”.
2-spomenik-mira-izazvao-je-veliku-paznju
Spomenik mira izazvao je veliku pažnju.
– Zdravo Srbijo! Jako sam uzbuđena što će moje novo delo naći mesto u vašoj predivnoj zemlji. Ovo delo govori o nadi i preživljavanju. I miru. Mir, mir, mir! Mir je moć. Volim vas -, ovim rečima obratila se Joko Ono preko video – bima okupljenima.
Joko Ono je izabrala Novi Sad kao grad kojem će pokloniti svoje delo i koji će postati novi simbol Novog Sada, a doprineće i afirmaciji Petrovaradinske tvrđave kao tvrđave mira. Simbolika ovog utvrđenja je utoliko veća što je upravo Exit festival bio prvo mesto masovnog okupljanja mladih iz celog regiona posle sukoba iz devedesetih godina prošlog veka. Joko Ono je inspiraciju za ovaj projekat koji pokrenula u dogovoru sa Exitom, pronašla u tradicionalnom srpskom vojnom brodu, takozvanoj “šajki”, dok je Petrovaradinska tvrđava simbolično odabrana kao najveće defanzivno vojno utvrđenje u Evropi izgrađeno u 18. veku i koje nikada nije bilo vojno osvojeno.
3-joko-ono-se-obraca-preko-video-bima
Joko Ono se obraća preko video bima.

Otkrivanjem spomenika obeležena je stogodišnjica potpisivanja Versajskog mirovnog ugovora, kojim je zvanično okončan Prvi svetski rat, a program je simbolično otvorio Novosadski dečji hor, koji je izveo numeru „Imagine“, dok je na zatvaranju nastupio bend „The Bestbeat“, jedan od najboljih Beatles tribute sastava na svetu.
4-ana-brnabic-obilazi-novu-turisticku-atrakciju-novog-sada
Ana Brnabić obilazi novu turističku atrakciju Novog Sada.
Otvaranju su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada, osnivač i direktor „EXIT“ festivala Dušan Kovačević, zamenik generalnog direktora NIS Vadim Smirnov, direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković i druge brojne zvanice. Pre svečane promocije spomenika Ana Brnabić i Miloš Vučević obišli su nove prostorije “OPENS”-a koje se nalaze u okviru “Youth Creative Polisa” u Kineskoj četvrti.
– Svaki put kad dođem u Novi Sad on je sve lepši. Lako je biti uspešan kad imate ovakav tim. Ovde ne manjka odličnih ljudi, hvala vam Novosađani što nas na najlepši način prezentujete u svetu, i dovodite svet kod nas. Preko Egzita, Opensa i Evropske pretstonice kulture. Danas na Vidovdan promovišemo mir. Treba da gradimo drugačiji Balkan i zajedno kreiramo novi imidž Srbije – rekla je Ana Brnabić.
5-bend-_the-bestbeat_-jedan-od-najboljih-beatles-tribute-sastava-na-svetu

Bend The Bestbeat jedan od najboljih Beatles tribute sastava na svetu.

-Mnogo je simbolike i razloga zbog kojih smo večeras ovde, na ovo vidovdansko veče u podnožju Petrovaradinske tvrđave. To je tvrđava mira i simbol otpora, opstanka i začetka našeg lepog Novog Sada, jer je upravo od Tvrđave krenuo razvoj grada. Ova umetnička instalacija simbolizuje nešto što je bilo karakteristično za ovo podneblje, a to je brod zvani „šajka“. Mi težimo tome da ne pobedi palanački duh u Novom Sadu i da on bude snažan polumilionski, srednjoevropski grad. Moramo stalno da stvaramo i pružamo nove sadržaje, pre svega za nove generacije koje treba da ostanu u Srbiji, a istovremeno da čuvamo i unapređujemo ono što je naše kulturno nasleđe. Mi tako radimo paralelno na dva procesa- čuvamo istorijsko nasleđe i snažno idemo u modernizaciju našeg grada. Samo ime grada kaže da on uvek mora biti nov, progresivan i hrabar, onaj koji uvek ide napred – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.
1-najava-joko-ono-na-tvrdavi

Najava Joko Ono na Tvrđavi.

Osnivač Exit festivala Dušan Kovačević, kaže da je današnji dan poput krune svih mirovnih inicijativa u poslednjih dve decenije rada i dodao:
– Exit je bio prvi masovni događaj koji je nakon ratova devedesetih okupio mlade ljude iz bivše Jugoslavije na jednom mestu. Još tada je Petrovaradinska tvrđava postala Tvrđava mira, a meni je izuzetno zadovoljstvo da je jedna od najuticajnijih žena savremenog doba prepoznala naš društveni aktivizam i odlučila da zajedno sa nama pokrene ovako značajan projekat-.
Nova turistička atrakcija nalazi se u podnožju Petrovaradinske tvrđave, na Kameničkom putu. Ceo projekat vezan za kreiranje i instalaciju „Spomenika mira“ realizovala je „EXIT“ fondacija u sklopu priprema Novog Sada za preuzimanje titule Evropske prestonice kulture 2021. godine, a u okviru programske platforme „Tvrđava mira“ uz podršku Grada Novog Sada, Fondacije „Novi Sad

Radomir Čubranović

Foto: Vlada Republike Srbije i Tanjug