“ŠTAJERSKE NOVICE” DOŽIVELE REKORD – 20. MILIONA POSETA

logo-stajerske-novice
СРПСКЕ ИНТЕРНЕТНЕ НОВИНЕ: „ШТАЈЕРСКЕ НОВОСТИ“ (ŠTAJERSKE NOVICE): www.stajerska.eu
СУ ДОЖИВЕЛЕ РЕКОРДНУ ПОСЕТУ. 10. АВГУСТА 2019 У 21,00 ЧАСОВА ИХ ЈЕ ПОСЕТИО 20. МИЛИОНИТИ ЧИТАЛАЦ. ТО ЈЕ РЕКОРД ЗА „ГИНИСА“.
„ШТАЈЕРСКЕ НОВОСТИ“ ВЕЋ 15. ГОДИНА ИЗДАЈЕ СРПСКО КУЛТУРНО ДРУШТВО ШТАЈЕРСКА СКУПНОСТ ИЗ МАРИБОРА.

Српске новине Штајерске новости је Министарство за културу Републике Словеније регистровало као редовне новине под бројем 1519.
ja-sa-knjigom
РАДЕ БАКРАЧЕВИЋ, ГЛАВНИ УРЕДНИК „ШТАЈЕРСКИХ НОВИЦ“:
Захваљујемо се за суфинансирање наших новина „Штајерске новости“: Министарству спољних послова Републике србије – Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у ргиону и Јавном фонду Републике Словеније за културне активности. Нашу захвалност заслужују и Радио телевизија Србије (емисија: Србија на вези), Међународни радио, Радио Београд, Интернет новине сербске, Међународно удружење новинара и Удружење новинара Србије за нашу промоцију као и многи други медији из света, који редовно прате наше новине.
img_4963
Циљ оснивања српских новина „Штајерске новице« пре 15. година био је повезивање појединаца и друштава са територије аустријске и словеначке Штајерске ради неговања свеопште културе и историје народа, који живе на овим просторима. То је далеке 2005. године био први пример повезивања европских регија у овом делу Европе. Са »Штајерским новинама« већ 15. година покривамо регију од два милиона становника из Аустрије и Словеније и наш циљ је од првог дана излажења новина да што чвршће повежемо наше чланове на спортском, културном и привредном пољу. Наш циљ је ширење српске културе и ћирилице.
img_7967
Одмах после оснивања »Штајерских новости » њен настанак похвалио је велики број познатих људи из Аустрије и Словеније.
Ових дана је Ернест Калтенеггер, посланик у аустријском Парламенту честитао јубилеј »Штајерским новостима« и нагласио потребу што чвршћег повезивања Срба, па и свих других нација са осталим народима који живе у Аустрији и, наравно, са Аустријанцима. Калтенегер је указао на отвореност Аустријанаца према свим људима, а посебно према својим страним суграђанима. Он је овом приликом предложио да »Штајерске новости« повежу сва српска друштва са територије две Штајерске регије – словеначке и аустријске. Посебно је нагласио да таква повезивања подупире и ЕУ, јер је то најлакши начин сарадње становника свих европских држава.
Очекујемо од читалаца да нам својим сугестијама, примедбама и прилозима помогну у стварању још бољег, интересантнијег и богатијег листа. За десетогодишњи јубилеј »Штајерске новице« су добиле нов савременији и практичнији изглед. Рачуналнишки стручњаци већ раде на стварању нове стране, која ће бити прихватљивија читаоцима.
selakovic-2
Већ годинама комисија »ШТАЈЕРСКИХ НОВОСТИ“ додељује »Златно перо Штајерске«, најбољим новинарима, који пишу о питањима везаним за Србе по целом свету. То високо признање су добили: Здравко Мајсторовић, уредник фотографије, Марко Лопушина, књижевник и новинар, уредник Вечерњих новости, дописник из Београда, Радомир Чубрановић, новинар, дописник из Војводине, Иван Рајовић, новинар и књижевник, дописник из Шумадије, Раде Бакрачевић, главни и одговорни уредник Штајерских новости«, Стане Рибич, дописник из Словачке, Филип Матко, дописник из Словеније.
3-borut-pahor-in-dudi-25-08-04-386-2017_11_21-13_47_40-utc
На шестој конференцији медија и новинара из дијаспоре и региона, која је одржана у Београду уручили смо »Златно перо« Зорани Бокан, уредници емисије: »Вечерас заједно« на првом програму Радио Београда и Бобану Ковачевићу, уреднику емисије: »Србија на вези« програма за дијаспору Телевизије Београд.
vukman-krivokuca
Чланови нашег уредничког одбора ШТАЈЕРСКИХ НОВИНА су познати по томе да су били иницијатори да је Технички Универзитет из Граца свом техничком лабораторијуму дао име великог српског научника Николе Тесле.
im4_8179
Циљ нашег уредничког одбора је јединство, сарадња и међусобна помоћ. То је и прва мисао оснивача Црвеног крста, Анри Динана, који је на бојном пољу рекао” TUTTI FRATEELI« (СВИ СМО БРАЋА) и наравно, у том смеру желимо да све идеје реализујемо у пракси.
manjifiko-i-ja-2
У Грацу, главном граду аустријске Штајерске у парку у самом центру у оквиру прославе јубилеја , засадили смо дрво пријатељства, које симболично повезује житеље Краљева и Граца, Аустрије и Србије.
Свечаности је присуствовао велики број чланова друштва Штајерска заједница из Марибора и велики број политичара из аустријске Штајерске на челу са Зигфридом Наглом градоначелником Граца као и више делегација из србских друштава из Аустрије и Словеније.
Дрво пријатељства засадили су Зигфрид Нагл, градоначелник Граца, Елфриеда Моногодиус, председница Странке зелених и Раде Бакрачевић председник »Штајерске заједнице«.
dacic-i-ja-na-bledu
У Штајерским новостима морају бити на врху пре свега изазови и мишљења која пред нас постављају читаоци. Трудимо се за квалитетне новине, јер желимо бити успешни и стварати такве научне и истраживачке услове, који ће Србе уврстити међу препознатљиве у нашој новој домовини Словенији а нашим уредницима и дописницима омогућити укључивање у најбоље европске токове. »Штајерске новости« су од првог дана наишле на велики медијски одјек. О нама су писали и нас представљали словеначкој и светској популацији: РТВ Словенија, РТВ Србија, Радио Србија, Вечерње новости, Међународни радио, »ВЕСТИ«, Вечер Марибор, »КУРИР«, СТА, Љубљанске новице, Радио Марибор, Радио Мурски вал, Радио Маxи, »ПРЕПИХ«, Prlekija.сом и Ибарске новости.
irinej-2
Поносни смо, да су Српске новине Штајерске новости прве објавиле интервју Борута Пахора, председника Републике Словеније, које је изрекао 9. октобра 2017 године приликом отварања споменика Михајлу Пупину на Бледу у присуству Томислава Николића, председника Републике Србије.
iguman-metodije
Интервју је дао ексклузивно за Штајерске новости. Његове речи: »Не смемо дозволити да се понови мржња међу Србима и Словенцима која је била видна деведесетих година прошлог века. Срби и Словенци су сада највећи пријатељи«. Да забележим још и речи Станислава Липовшка, цељског надбискупа, које је изјавио за наше новине: »Словенци никада нећемо заборавити братску помоћ коју су Срби пружили нашем народу 1941 године кад су наше очеве и мајке, које су Немци протерали са њихових огњишта, Срби примили у своје куће као браћу«.