“Stopiti v bran manjšini pomeni stopiti v bran sožitju.”

Predsednik republike ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov: “Stopiti v bran manjšini pomeni stopiti v bran sožitju.”
Lendava, 22. 8. 2019
m_venec
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na predvečer evropskega dneva spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov danes udeležil spominske pietetne slovesnosti v Muzeju meščanstva Lendava v Lendavi.

Pred pietetno slovesnostjo je predsednik republike položil venec k spomeniku žrtvam druge svetovne vojne in žrtvam rasnega, nacionalnega in ideološkega nasilja v času po drugi svetovni vojni v Lendavi in njeni okolici. Polaganje venca so spremljali gospa Erika Fürst, edina še živeča Judinja iz Prekmurja, ki je preživela holokavst, gospod József Biró, interniranec v Hrastovcu, in gospod Alojz Voščun, predsednik Društva izgnancev Slovenije – koordinacijski odbor Petišovci-Benica Pince Mrof (občinsko društvo), ki zastopa internirance madžarskega Sarvarja.

Predsednik Pahor je ob tej priložnosti podelil listino o prevzemu častnega pokroviteljstva nad umetniškim projektom »Spotikavci – tlakovci spomina« (Stolpersteine) v Sloveniji.

Ob tem je predsednik Pahor dejal, da bo jutri Evropa obeleževala dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov z namenom, da bi gojili vzdušje sožitja med ljudmi: ”Jutrišnji dan nagovarja vse, da si zapomnimo grenko lekcijo zgodovine in ne pozabimo, da so se trije totalitarizmi vedno začeli z majhnimi nestrpnostmi.” Poudaril je, da prav vsakdo pripada neki manjšini in da je vsakršna nestrpnost do katere izmed njih vedno opozorilo, da se to lahko zgodi vsakomur izmed nas: “Stopiti v bran manjšini pomeni stopiti v bran sožitju.”

Listino o častnem pokroviteljstvu Judovskemu kulturnemu center Ljubljana in Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor je v imenu obeh prevzel gospod Boris Hajdinjak, direktor Sinagoge Maribor. Predsednik Pahor mu je listino predal z željo, da s tem projektom še naprej ohranjajo spomin na preteklost in navdihujejo mlade rodove za evropsko demokratično zavest.

Umetniški projekt »Spotikavci – tlakovci spomina« koordinirata Judovski kulturni center Ljubljana in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Projekt sledi evropskim prizadevanjem za ohranjanje zgodovinskega spomina na vse žrtve nacionalsocializma v obdobju 1933–1945 oziroma na največji genocid v zgodovini človeštva – na holokavst. Listino o častnem pokroviteljstvu je prevzel Boris Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. V nagovoru je predstavil umetniški projekt in poudaril, da se veličina posamezne skupnosti kaže v odnosu do manjšin.

»Spotikavce – tlakovci spomina« bodo v Lendavi položili 17. septembra 2019 pred hiše nekdanjih judovskih lastnikov, ki so žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. Gospod Janez Magyar, župan Občine Lendava je dejal, da se žal zgodovinske lekcije, iz katerih se očitno nismo dovolj naučili, vedno znova ponavljajo. Prav zato je vedenje in ohranjanje zgodovinskega spomina tako pomembno in neprecenljivo – da prepoznamo še tako zakrinkane znake nestrpnosti in sovraštva ter poskuse razdvajanja. Predsednik Pahor si je v spremstvu župana Magyara in gospoda Hajdinjaka tudi ogledal lokacije umestitve »Spotikavcev – tlakovcev spomina« v središču Lendave.

Z evropskim dnem spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov ostro obsojamo vse zločine proti človeštvu, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi.

Predsednik republike ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov: “Stopiti v bran manjšini pomeni stopiti v bran sožitju.”
Foto: Daniel Novakovič/STA