PREMIJER MARJAN ŠAREC 10. IN 11. SEPTEMBRA 2019 NA URADNEM OBISKU V RUSKI FEDERACIJI

img_0045
Premijer Marjan Šarec (foto: Rade Bakračević, arhiv “Štajerske novice”)
Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec bo na povabilo predsednika Vlade Ruske federacije Dmitrija Medvedjeva 10. in 11. septembra 2019 na uradnem obisku v Ruski federaciji. Namen obiska je potrditev dobrih odnosov med državama, krepitev dvostranskega dialoga in iskanje možnosti za nadaljnji razvoj vsestranskega sodelovanja, še posebej na gospodarskem področju. Obisk bo namenjen tudi izmenjavi mnenj o aktualnih zunanjepolitičnih temah.
Ob predsedniku Vlade RS in ministrski delegaciji, ki jo bodo sestavljali zunanji minister Miroslav Cerar, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer, bo v Moskvo odšla tudi gospodarska delegacija. Gospodarsko delegacijo sestavlja 11 slovenskih podjetij, ki so na ruskem trgu že prisotna. Ruska federacija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije, ki se uvršča na deveto mesto med našimi izvoznimi partnericami in na peto mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini.

V okviru uradnega obiska bo predsednik slovenske vlade Marjan Šarec odkril spomenik slovenskim žrtvam v obeh svetovnih vojnah na območju današnje Ruske federacije. Spomenik, ki ga krasi napis »Slovenskim žrtvam, hvaležna domovina«, stoji v Parku Zmage v Moskvi. Na ozemlju Ruske federacije trenutno ni obeležja, posvečenega padlim slovenskim vojakom in drugim žrtvam vojn slovenskega naroda.

Ob robu

Obseg blagovne menjave med državama je leta 2018 znašal 1.160,5 mio EUR (+2,4 %), od tega izvoz 790 mio EUR (–5,8 %), uvoz pa 370,5 mio EUR (+26 %). V prvih štirih mesecih 2019 je obseg menjave znašal več kot 530 mio EUR (+57 %, od tega uvoz +156 %, izvoz 0 %). Med izvoznimi proizvodi tradicionalno prevladujejo farmacevtski proizvodi – 41 %, med uvoznimi pa mineralna goriva – 85 % ter aluminij in aluminijasti izdelki – 5 % (podatki za leto 2018). Pomembno vlogo pri pospešitvi gospodarskega sodelovanja med državama ima medvladna komisija za gospodarsko sodelovanje. XV. zasedanje medvladne komisije je potekalo 13. in 14. junija 2019 v Sloveniji. Komisija usklajuje program pomembnih projektov med državama, ki po zadnjem zasedanju vsebuje 39 skupnih projektov (17 se jih izvaja, 9 je možnih, 13 pa že izvedenih). Na ruskem trgu ima svoja predstavništva 34 slovenskih podjetij. Vrednost slovenskih neposrednih naložb v Ruski federaciji je konec leta 2018 znašala 356,8 mio EUR, kar je Rusko federacijo uvrstilo na peto mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini. Glavna področja so farmacija, IKT in lahka industrija. Vrednost tujih neposrednih naložb iz Ruske federacije v Republiko Slovenijo se je leta 2018 povečala za 4 % (188,6 mio EUR) v primerjavi z letom 2017 (176,1 mio EUR). Ključna področja: bančništvo, zdraviliški turizem, jeklarska industrija in druga.