50. MEDNARODNI LITERARNI VEČER V LENDAVI

NA 50. MEDNARODNEM SREČANJU LITERATOV IZ MADŽARSKE, HRVAŠKE, SRBIJE IN SLOVENIJE V LENDAVI JE LITERARNI PRISPEVEK RADETA BAKRAČEVIĆA BRALA JASNA BAČI

FOTO: ZDRAVKO MAJSTOROVIĆ IN DOBRE STOJANOVSKI – ŠTAJERSKE NOVICE
Četrtek, 24. oktober 2019 v prostorih ZKD Lendava
img_0004
TEME:

a) Bilo je prijetno druženje (ob 50. literarnem večeru)
b) Rad/a ustvarjam (razmišljanje)
c) Krivica me je prizadela (doživljajska pripoved)
č) Ko ti vse narobe gre (humoreska)

RADE BAKRAČEVIĆ: PRIJETNO DRUŽENJE
img_0025
Lendava je mesto delovanja umetnika i amaterskih pisaca iz Mađarske, Hrvatske, Srbije i Slovenije, čije pisateljske sposobnosti vodi Danijela Hozjan u okviru liiterarnih susreta na koje smo izuzetno ponosni.
Otvorenost za međunarodnu saradnju jedna je od odlika naše multikulturalne sredine, a literarni susreti, koje godinama u Lendavi organizuje Danijela Hozjan, direktorica Saveza kulturnih društava su manifestacija koju podržava sav vsakoliki živalj ove široke Panonske nižine.
img_0040-001

Pozitivno je i to što su rezultati tih aktivnosti vidljivi za sve građane na opšte zadovoljstvo prekomurskog čoveka. Danijela je jedna od naših najaktivnijih kulturnih poslanika, koja svojim sposobnostima izvlači, iz nas, koji godinama dugim koracima pratimo njene aktivnosti, sve najbolje što čovek ima u sebi.
Možemo mi, koji je godinama pratimo, biti zadovoljni što smo Danijeli i na ovaj način odali počast prisustvujući godinama već po 50 put njenim kulturnim seansama, koje će godinama pozitivno uticati na kvalitet života Pomurskog čoveka, uključujući ih, preko nas, u društveno kulturne procese.
img_0046

Njen je cilj, da ujedini umetnike, kulturne poslenike, organizacije i ustanove oko projekata koji će pozitivno uticati na kvalitet života.
Naš cilj je jedinstvo, saradnja i medjusobna pomoć.
To je i prva misao osnivača Crvenog krsta, Anri Dinana, koji je na bojnom polju
rekao” TUTTI FRATELI ” (“SVI SMO BRAĆA”). i, naravno, u tom smeru želimo, da zajednički, sve ideje realizujemo u praksi. Neverovatan je osećaj videti taj entuzijazam, volju i snagu koju imaju ljubitelji lepe pisane reči, da se jednom mesečno dobiju na tim zajedničkim susretima.

img_2235
Sve svoje aktivnosti naše literarne zajednice izvodimo za dobrobit državljana Slovenije. Raširimo beskonačno literarno platno i pružimo ruku prijateljstva svim narodima koji živimo u ovim krajevima. Pomozimo da ljubitelji lepe reči: slovenačke, mađarske, hrvatske, romske i srpske: preko naše male zajednice saznaju što više o žiteljima ovih krajeva. Danijela je pokrenula aktivnosti nezaobilazne za svakoga ko želi da razume ulogu pisane reči. Značajne su, ne samo, zbog načina na koji tretiraju konkretne događaje nego i zbog načina kojim razotkrivaju gotovo nepromenjive mehanizme delovanja pozitivnih ljudi, koji se nalaze među nama.
Danijelina trijumfalna i drska tvrdnja da će želja za saradnjom naših članova doneti pozitivne rezultate u okolini u kojoj živimo, već godinama, realizuje vrhunska kretanja. To je čak i u genima mlađih naših kolega koji godinama prate razvoj njene inicijative.To je dokaz, da je nešto privlačno medju našom mladom zajednicom.

img_2239
Uzimajući u obzir daleko veći raspon naših analiza i dostupnih vrela, te rezultate našeg vlastitog istraživačkog i literarnog rada uspeli smo da odgonetnemo jednu veliku pitalicu a ta je da nas je Danijela uspela međusobno povezati na dobro svih nas, koji živimo u ovim krajevima.
Nemamo nikakvog razloga da ne bi sarađivali u dobro pet naroda koji živimo u ovim krajevima. Čak imamo mnogo više zajedničkih tačaka za saradnju. Imamo više pozitivnih strana nego negativnih što daje mogućnost daljnje nadgradnje pozitivnih odnosa među našim narodima.
img_2256
Saradnja na literarnom polju pet naših nacija se zasniva na neprestanoj igri poznatih elemenata, poređanih u nekoj novoj kombinaciji u težnji da se razjasni sadašnjost i ukaže na srećniju budućnost.
Nezaobilazna saradnja članova naše mešane grupe, koja je stišnjena između Mađarske, Hrvatske i Slovenije je visoko individualizovana, predana imaginaciji kao jedinom oblikovanom sredstvu nastajanja i vrednovanja. Naše pisane reči se instinktivno opiru, sa neograničenim prisvajanjem prostora kome pripadamo i na kome ćemo godinama živeti.
Taj uspeh da smo zahvaljujući Savezu kulturnih društava Slovenije počeli zajednički da približavamo ljubitelje lepe reči iz ovih krajeva, koji pišu svojim maternjim jezikom s hegelovskim pravom vrši snošljivije međusobne odnose među njima u fenomenologiji izvornog iskustva.

img_2262
Sa našim druženjem, po svom značenju, želimo da menjamo i preobražavamo život što je i vrhunski cilj naših zajedničkih težnji, koje zrače kao integralni i apsolutni fenomen.
Naša želja nije, da bi se bavili nuklearnim holokaustom i ekološkim katastrofama. Rešavajmo naše; za nekoga sitne probleme. Za nas su veliki. Tu je možda, i neko nerazumevanje koje je Ahilova peta svake politike i svakog onog koji našem napaćenom svetu ne želi dobro. To nas ne sme odvesti u svet divljeg nasilja i intrigantnih raspleta. Klonimo se svakog publiciteta koji naginje ka dionizijskim ekstazama tragajući za dopunskim značenjima naših pozitivnih htenja, koja su vidljiva i koja sreću našim generacijama donose. To znači da želimo da nastupi novo doba, obogaćeno novim aktivnostima i saradnjom na poštenim odnosima, jer samo na taj način možemo da rešavamo naša ključna pitanja.
img_2305

Nama ne treba da sami smišljamo odgovore. Pustimo mlade da se odluče o svojoj budućnosti koja im, na žalost, nije previše naklonjena. Smestimo ih u neki novi svet, neobičnog, atraktivnog, pomalo biblijskog života u kome će raditi ono što je za njih najbolje. Neka njihov život bude duhovit, živopisan, pikantan i čak neka bude i erotičan sa puno specifične energije, bogate erudicije sa iskonskom i patrijarhalnom tradicijom naših naroda jer ipak ovaj svet je previše destabilizovan i haotičan.
Možda je ovo moje gledanje samo puko prirodno zaključivanje jednog prosvetiteljskog, pozivističkog i avantgardnog shvatanja. Samo to je realnost i pokazuje jedan put pozitivnog gledanja na suživot sa svim ljudima koji žive u ovim krajevima.
img_0036

Metodološki pristup našem zajedničkom životu iliti druženju je strogo praktičan a pun optimizma, algoritamski, sa mnogo definicija, ilustracija, napomena i saveta što dokazuje da su ljudske strasti, želje i htenja kako starih tako i mladih na ovoj našoj zemaljskoj kugli previše blizu da ne bi bile kompatibilne. Mladi iz ovih razmišljanja moraju izaći kao pobednici jer to je najveći izazov ljudi, koji pozitivno gledaju na opstanak čoveka i hiljadugodišnje postojanje civilizacije u kraljevini totalnog razumevanja bez koga se ne može. Zajednički život različitih naroda i kultura je gotovo sve vreme na sceni istorijskog platna, koje je beskonačno i kao takav prolazi kroz sva dionizijska raspoloženja tragajući za dopunskim značenjima naših pozitivnih htenja, koja su vidljiva i koja sreću našim generacijama donose.

img_2290
Razmatranje relevantnih životnih htenja i retoričkih gledišta o suživotu naroda mora nam otvoriti sudbinska vrata svih žitelja ovog našeg izgubljenog planeta u moru galaksija, koji svi zavise samo od jednog izazova a taj je da drugačije se na ovoj zajedničkoj planeti ne može bivati.