NOVI SAD KORAČA PUTEVIMA NAUKE

Novi Sad, 29. januara 2020. - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirovic otvorili su prvu fazu novoizgradjenog Naucno-tehnoloskog parka namenjenu Fakultetu tehnickih nauka u Novom Sadu. FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

Zgrada novog Naučno tehnološkog parka.

Novi Sad sve brže korača putevima nauke: juče (sreda, 29. januar 2020.) u Novom Sadu, u prostoru Univerziteta, otvoren je novoizgrađeni Naučno-tehnološki park, namenjen Fakultetu tehničkih nauka, kao rezultat zajedničkog projekta Vlade Republike Srbije i vojvođanske vlade uz podršku Grada Novog Sada i Fakulteta tehničkih nauka. Novi Naučno-tehnološki park vredan je 26 miliona evra. Ovo je prva faza Naučno-tehnološkog parka od 10 000 kvadrata koji je juče počeo da koristi novosadski Fakultet tehničkih nauka. Reč je o pametnoj, zelenoj zgradi, koja će imati višestruki značaj, pre svega u domenu povezivanja nauke i privrede, u oblasti informacionih tehnologija i startap projekata.

2-visoki-gosti-prilikom-obilaska-objekta

Visoki gosti prilikom obilaska objekta.

Na otvaranju obratili su se: predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, šefica regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre i dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački.
-Ovo je poseban dan, ostvarenje jednog sna koji smo svi zajedno sanjali. Stavili smo pred sebe transformaciju celog društva i danas imamo i suštinski konkretno bolju budućnost za generacije koje dolaze. Danas imamo pobedničku Srbiju. Imamo infrastrukturu za drugačiju budućnost, i sledećoj Vladi ostavićemo sve preduslove za to. – Tu je i čitava mreža start-ap centara širom naše zemlje. Zadatak nam je bio da počnemo transformaciju ekonomije i društva tako da budu zasnovani na znanju, inovacijama, preduzetništvu, istraživanju i razvoju. Gradimo jednu bolju budućnost za generacije koje dolaze. Danas su sve škole povezane na internet, sa programiranjem kao obaveznim predmetom od petog razreda osnovne škole, tako da imamo infrastrukturu za tu bolju budućnost – istakla je Ana Brnabić. Sumirajući rezultate republičke Vlade koja završava mandat, premijerka Brnabić je naglasila da Srbija do 2014. godine nije imala ni jedan Naučno-tehnološki park, a da će ih uskoro imati četiri i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku.
Prema Mirovićevim rečima, ovo je samo jedna od zajedničkih investicija koje su realizovane zahvaljujući principu okupljanja oko projekata, koji je postavljen kao prioritet u radu Pokrajinske vlade i zatim dodao:
-Vodeći se tim principom, danas u AP Vojvodini imamo realizovane važne investicije – izgradili smo i novu zgradu RTV-a, i Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu, i Žeželjev most, kao i druge projekte širom AP Vojvodine. Zahvaljujući ispunjenom obećanju na polaganju kamena temeljca u oktobru 2016. godine, danas imamo novoizgrađeni objekat ukupne površine 30.000 kvadratnih metara, u kojem će već od danas, na 10.000 kvadrata, 3.000 studenata i 400 profesora, docenata i asistenata Fakulteta tehničkih nauka imati najsavremenije uslove za rad. Ponosan sam jer je Pokrajinska vlada jedan od ključnih nosilaca izgradnje ovog objekta. Ovo je veliki dan za AP Vojvodinu i Srbiju, jer smo danas postavili još jedan temeljni stub razvoja obrazovnog i naučnog rada u oblasti informacionih tehnologija. Ovo je veliki dan i za još brži rast Univerziteta u Novom Sadu, kao jednog od najprosperitetnijih univerziteta u ovom delu Evrope, koji ima ogroman razvojni značaj za celo naše društvo.-
-Ovo nije samo najpametnija i najzelenija zgrada u našem gradu, ovo je sistem za budućnost koju predstvalja ekonomija znanja, nauke i inovacija i sasvim je prirodno da je smeštena u Novom Sadu uz univerzitetski kampus. Nadam se da ćemo uz pomoć Vlade i na SPENS-u uskoro imati Centar za istraživanje veštačke inteligencije, i tako oformiti savremeni klaster koji je neophodan ako želite da budete konkurentiji i uspešniji. Od kako smo položili kamen temeljac za izgradnju ove zgrade, nezaposlenost smo smanjili za 50 posto, smanjili smo izvoz naših mozgova, a povećali izvoz softvera. Došli su veliki, svetski brendovi u Srbiju i u Novi Sad. To je Srbija kakva želimo da bude, a budućnost su studenti, i oni koji će to tek biti, budućnost su naši građani – rekao je gradonačelnik Novog Sada Vučević.

3-gradonacelnik-vucevic-pozdravlja-goste

Gradonačelnik Vučević pozdravlja goste.

– Projekat je ambiciozan i svobuhvatan i treba da stvori bolje uslove za rad istraživačima, studentima, profesorima i svima onima koji žele da razvijaju svoje ideje. Cilj je bio da zajednički doprinesemo smanjivanju pojave odliva mozgova – rekla je Dubravka Negre.
Prof. dr Rade Doroslovački se zahvalio Vladi Srbije, Pokrajinskoj Vladi, Gradu Novom Sadu, EIB i Jedinici za upravljanje projektima na zajedničkom angažmanu oko projekta koji će, kako je ocenio, biti okosnica razvoja IT struke u Srbiji.
Projekat ”Istraživanje i razvoj” koji sprovodi Vlada Srbije, Evropska investiciona banka finansira sa 200 miliona evra, i to je jedan od najvećih programa te vrste u javnom sektoru u regionu Zapadnog Balkana.
Sredinom godine deo Naučno-tehnološkog parka biće iznajmljen startap i IT kompanijama.
Radomir Čubranović