V deželi treh src bo na ogled nepozabna razstava s kolonije Duplek art

Za Valentinovo dela avtorjev iz 16 držav, od Peruja do Katarja in Nepala

kolonija-duplek-art-rajko-ferk

Kolonija Duplek art Rajko Ferk.

Velika galerija Občine Radenci, bo na predvečer letošnjega Valentinovega, v četrtek, 13. februarja 2020, ob 18.uri prizorišče odprtja velike razstave likovnih del nastalih na 11. mednarodni likovni koloniji Duplek art, ki je potekala od 30.5. do 2.6.2019. Nadvse zanimivo razstavo, kjer se predstavljajo likovni umetniki, udeleženci kolonije iz najmanj petnajstih držav, praktično z vseh celin, bo postavil in razstavljena dela predstavil, idejni oče kolonije, eden najaktivnejših in najbolj prepoznavnih slovenskih slikarjev v zadnjih letih, ki je likovni kritik Pasolino imenoval vizionarski slikar tretjega tisočletja, Rajko Ferk.

kolonija-duplek-art-skupinska

Kolonija Duplek art-skupinska

Dela večjega formata bodo razstavljena na stojalih v avli radenske občinske dvorane, in sicer so dela umetnikov: Silla Campanini (Italija), Dražen Pavlović (Hrvaška), Valentina Ilijevska (Severna Makedonija), Ivan Grozdanovski (Srbija), Diana Milakieva (Bolgarija) in Snežana Sudarić Petrović (Koper, Slovenija). V dvorani pa bodo na ogled likovna dela umetnikov iz Peruja, Turčije, Katarja, Nemčije, Slovaške, Češke, Ukrajine, Kube, Nepala, Avstrija in Slovenije.

kolonija-duplek-art-y-174-milc-80x100

Kolonija Duplek art Y-174-MILČ-80X100.

Kot posebnost bo na ogled tudi tehnika slikanje z zemljo na juto in kavo. Razstavljena dela bo sicer možno tudi kupiti, in kot prav Ferk morebitna s prodajo zbrana sredstva bodo namenili za prihajajočo – letošnjo, 12. kolonijo Duplek art.

kolonija-duplek-art-y-168-pavlovic-100x100

Kolonija Duplek art Y-168 PAVLOVIĆ 100X100.

Avtor razstave Rajko Ferk nam je razložil, da s kolonijo Duplek art vsako leto želi številnim umetnikom, ki prihajajo od vsepovsod na Štajersko predstaviti tamkajšnje lepote, zanimivosti in znamenitosti.

kolonija-duplek-art-y-188-snezana-100x80

Kolonija Duplek art Y-188-SNEŽANA-100X80.j

„Prvi dan je namenjen ogledu Maribora in okolice. Želim jim pokazati kulturne, zgodovinske in turistične znamenitosti, ki jih v naši domovini ne manjka. Del ekipe je vsako leto novi in tako tudi program prilagodim. Tako mi kot gostitelji in gostujoči umetniki smo na nek način ambasadorji svojih držav.

kolonija-duplek-art-y-001-70x50-kava-lovrec

Kolonija Duplek art Y-001 70X50 KAVA LOVREC.

Morda mi spregledamo, kaj vse imamo in na kako lepem prostoru živimo. Umetnik Ahmed iz Katarja je bil navdušen, ko je pričelo rahlo deževati…, kajti tam je to redek pojav. Akademski slikarji iz Nepala so me potolažili, ko sem jim povedal, da naše ceste niso ravno vzor. Odgovor je bil: Pri nas nimamo veliko cest in jih ljudje niti ne pogrešajo. Na poti iz Maribora v Zgornjo Koreno je akademska slikarka Maria Silla Campanini postavila nagajivo vprašanje.

kolonija-duplek-art-y-129-birman-70x50

Kolonija Duplek art Y-129 BIRMAN-70X50.

Tukaj pa živijo bogati ljudje. Vse hiše in okolica vzorno urejena, domačini preprosti in prijazni…ja, tudi to je sreča. Umetnika iz Turčije (profesorja na univerzah) sta potovala z letalom dve uri do Carigrada in potem še dve uri do Ljubljane. Pot sta nadaljevala z vlakom do Maribora, ki je trajal dalj časa kot iz vzhoda Turčije do Ljubljane. Povedala sta, da sta si ogledala iz vlaka našo lepo pokrajino. Brez kakšnega nerganja“.

kolonija-duplek-art-y-143-valentina-120x80

Kolonija Duplek art Y-143 VALENTINA-120X80.

Ferk se zadovoljno spominja, kako je bilo predlani, ko so jim v korenskem kulturnem domu učitelji in učenci OŠ Korena pripravili tako prisrčen program, ko je bilo videti, da so se nekaterim umetnikom zarosile oči. „Glede na to, da prihajajo slikarji iz različnih koncev sveta in tako tudi navad glede hrane, jim prilagodim jedilnik.

kolonija-duplek-art-y-144-grozdanovski-80x120

Kolonija Duplek art Y 144 GROZDANOVSKI-80X120.

Zanimivo, piščanca jedo vsi. Pripravim tudi glasbo iz njihovih državi in ob večerih tudi zaplešemo. Umetnost, glasba in šport nima meja in tudi jezikovnih barier ni. Na zadnji koloniji smo se s slovanskimi narodi pogovarjali vsak v svojem jeziku in dejansko ni bilo težav s češčino, slovaščino in ukrajinščino, ostali jeziki »bivše« države pa sploh“, dodaja naš sogovornik, ki dejansko veliko naredi za umetnost, kulturo in promocijo štajerske dežele. In tako bo tudi na letošnji koloniji Duplek art.

kolonija-duplek-art-y-173-diana-100x80

Kolonija Duplek art Y 173-DIANA-100X80

Že pred tem pa pričakuje, da si bo umetnine nastale na lanski koloniji v Radencih ogledalo čim več ljubiteljev likovne umetnosti. Vsekakor bo izbira likovnih izdelkov izjemno pestra in pisana, saj tudi ustvarjalci prihajajo z vseh vetrov…
O.B.