VELIKA ČAST ZA SRBIJU: NIJAGARINI VODOPADI U BOJAMA SRPSKE TROBOJKE

Srbi u Kanadi se spremaju da na veličanstven način proslave Dan državnosti Republike Srbije

Na inicijativu srpskog ambasadora Mihaila Papazoglua i u saradnji sa gradonačelnikom Nijagare Fols petnaestog februara će slapovi reke kod spomenika Nikole Tesle biti osvetljeni crvenim, plavim i belim bojama
Marko Lopušina

ambasador-mihailo-papazoglu-na-bratimljenju-nijagare-i-kraljeva-u-otavi

Ambasador Mihailo Papazoglu na bratimljenju Nijagare i Kraljeva u Otavi

Centralna svečanost proslave Dana državnosti Republike Srbije u Kanadi biće održana na Trgu Nikole Tesle, kod spomenika srpskom geniju i svetskom naučniku u gradu Nijagara Fols. Organizatori proslave su Ambasada Republike Srbije i Kabinet gradonačelnika grada Nijagara Fols. Kako su već kanadski i srpski mediji najavili, biće to spektakularna svečanost, jer će 15. februara Nijagarini vodopadi, preko puta Trga Nikole Tesle, biti osvetljeni bojama srpske trobojke.
– Ideju da se slapovi Nijagarinih vodopada osvetle crvenim, plavim i belim reflektorima dao je srpski ambasador Mihailo Papazoglu, koji je krajem prošle godine to predložio gradonačelniku Džimu Diodatiju. Gradonačelnik Nijagara Folsa se složio tako da će na Dan državnosti Srbije osvetljavanje Nijagarinih vodopada bojama srpske zastave biti osvetljeno sa tri velika reflektora. Oni će svetleti tog dana od 16 sati, kada počinje svečanost, po 15 minuta svaki sat. Ovo je prvo takvo odavanje priznanja jednoj stranoj državi I njenom narodu u Kanadi – saznali smo u našoj ambasadi u Otavi.
Proslava će započeti intoniranjem himni Kanade i Srbije, a zatim će biti nastavljena govorima zvaničnika i predstavnika dve zemlje. Čitavo vreme će se paliti svetlo na kanadskoj strani u bojama srpske zastave, koje će obojiti Nijagarine vodopade na američkoj strani reke.
U području Nijagare i Južnoj Ontariji živi oko 50.000 Srba. Očekuje se na proslavi oko hiljadu gostiju i posetilaca, kako Srba, tako i Kanađana.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Park i spomenik Nikoli Tesli u Nijagari Fols.

– Ovo je naša najvažnija nacionalna svečanost, ali i događaj koji zvanična Kanada podržava, jer Kanađani podržavaju dela Nikole Tesle i sam srpski narod. Nikola Tesla je na Nijagarinim vodopadima ostvario deo svojih genijalnih ideja o električnoj energiji. Na Nijagari je izgrađena 1892. godine njegova prva centrala, a grad Hamilton je prvi dobio Teslinu struju. Kanađani to ne žele da zaborave – rekao nam je dr Rajko Radojević, član Srpske nacionalne akademije.
Deo prometne ulice u Hamiltonu preimenovan je u Bulevar Nikole Tesle, čime je prvi put u istoriji Kanade jedan veliki bulevar imenovan tom velikom srpskom i svetskom naučniku. Nakon odluke gradskog veća Hamiltona donete 14. oktobra 2015. godine, članovi korporacije “NikolaTesla” organizovali su dobrotvorne manifestacije i sponzore u Kanadi i širom sveta.Tako je sakupljeno 180.000 dolara, 30.000 više od potrebnih 150.000 za troškove izrade saobraćajne signalizacije, odnosno oznaka i putokaza za Teslin bulevar.
Sam grad Nijagara Fols posebno neguje sećanje na Nikolu Teslu i Srbe. U gradu postoji osnovna škola koja nosi ime srpskog genija i koja proslavlja njegov rođendan kao Dan Nikole Tesle. Veliki spomenik naučniku, kako gleda na Nijagaru, koji je projektovao bivši gradonačelnik, otvoren je 2006. godine. Lane je prostor oko njega preimenovan u trg, a planira se da čitava gradska zona na obali Nijagare dobija novi naziv – Park Nikole Tesle.

srpski-skajlon-toranj-levo-u-kanadi-i-nijagarini-vodopadi-u-sad

Srpski Skajlon toranj levo u Kanadi i Nijagarini vodopadi u SAD.

– Na samoj obali, sa kanadske strane, nalazi se i srpska kula ili Skajlon toranj, čiji je vlasnik Đorđe Jerić, potomak Srbina iz Slavonije, odakle se pruža divan pogled na Nijagarine vodopade – opisuje nam dr Rajko Radojević.
Srbija i Kanada imaju dobre političke i diplomatske odnose već sedam i po decenija. Bili smo zajedno i rame uz rame kao saveznici u oba svetska rata, na pravoj strani istorije. Kanada je tokom Velikog rata bila prva zemlja iz koje su severno-američki srpski dobrovoljci krenuli Solunski boj i oslobađanje Srbije. Obeležavajući sto godina od Prvog svetskog rata, naša ambasada je sa kanadskim zvaničnicima otvorila tri spomen ploče uzajamne zahvalnosti.
– Prva Ploča zahvalnosti je podignuta 2018. u znak sećanja na Srbina, prvu žrtvu Velikog rata i Kanađanina kao poslednju žrtvu Prvog svetskog rata. Drugu Ploču zahvalnosti podigla je gradonačelnica Montreala 2018. godine u znak sećanja na postojanje Počasnog konzulata Srbije 1918. godine u ovom gradu. I treća Ploča zahvalnosti postavljena je u Otavi u znak sećanja na zasluge Kanadskog medicinskog korpusa u Prvom svetskom ratu u Srbiji – saznali smo u Ambasadi Republike Srbije u Otavi.
Zahvaljujući aktivnostima srpske zajednice i odlične saradnje sa Kanađanima, srpska kolonija u ovoj zemlji, koja broji oko 175.000 ljudi, je jedna od najbolje organizovanih u rasejanju. Zahvaljujući toj saradnji u Nijagari Fols se od 2016. godine obeležava rođendan srpskog genija kao Dan Nikole Tesle. Srbi su vlastima Kanade predložili da se 10. jul proglasi za kanadski državni praznik – Dan Nikole Tesle.
U međuvremenu će se u čitavoj Kanadi 15. februara i dalje proslavljati Dan državnosti Republike Srbije.

Antrfile

ŠKOLA, MUZEJ ULICE

U planu je da ime Nikole Tesle ponese još jedna škola u Južnom Ontariju, zatim Teslin tehnički muzej u Kalgariju i tri ulice u Otavi, Kalgariju i Vankuveru.