U SLOVENIJI SRPSKA AMBASADA SVEČANO OBELEŽILA SRETENJE- DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE

Srbi u Sloveniji su 12. februara u Ljubljani proslavili Sretenje kao svoj Dan državnosti

img_0184

Ljubljana: 12. februar: – Povodom obeležavanja 15. februara, Dana državnosti Republike Srbije, u Ljubljani je danas 12. februara Zorana Vlatković, ambasador Republike Srbije u Sloveniji organizovala svečani prijem.

img_0044-002

Prijem je održan u poznatom hotelu »Intercontinental u Ljubljani. Prijemu je prisustvovao veliki broj slovenačkih parlamentaraca, Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, Mitropolit zagrebačko – ljubljanski Dr Porfirije.

img_0073

Pored slovenačkih zvaničnika svečanosti su prisustvovali predstavnici srpskih društava iz Slovenije, ličnosti iz političkog, javnog i kulturnog života ove prijateljske države, članovi verskih zajednica i diplomatskog kora, slovenačke vojske, kao i veliki broj prijatelja Srbije i gosti iz inostranstva.

img_0056

Prijem je otvoren izvođenjem himni Srbije i Slovenije, koje je pevala predstavnica Srba iz Slovenije: Tijana Krivaja, studentkinja druge godine master studija na Akademiji za glazbu Univerze u Ljubljani.

img_3955

img_0268

Osim što je 15. februar Dan državnosti ovo je i Dan ustavnosti jer je u Kragujevcu, 1835. godine usvojen prvi najviši pravni akt u istoriji Srbije – Sretenjski ustav.

img_0203

Ovaj datum je jedan od najbitnijih u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Praznik Sretenje u Srbiji je ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

img_0049

img_0101

Sretenje, državni praznik Republike Srbije, već godinama proslavljaju Srbi iz Slovenije.

img_0083

Goste je, posle pevanja srpske i slovenačke himne pozdravila Zorana Vlatković, ambasadorka Srbije u Sloveniji. Zorana Vlatković je u svom pozdravnom govoru naglasila važnost multilateralizma koji je oblikovao svet. –» Odnosi između Srbije i Slovenije su iz godine u godinu sve bolji i intenzivniji.

img_0236

Posebno smo ponosni na brojnu srpsku zajednicu koja živi u Sloveniji i koja je ovde dobro integrisana. Radnici, lekari, inženjeri, umetnici i sportisti daju veliki doprinos slovenačkom društvu i želja Srbije je da oni budu lojalni građani Slovenije, ali da očuvaju i neguju svoju kulturu, tradiciju, jezik i svest o svojoj naciji u čemu će uvek uživati svaku vrstu pomoći i podrške države Srbije.

Veliku zahvalnost za podršku ambasadi dugujemo mitropoliji zagrebačko ljubljanskoj i kompletnom sveštenstvu srpske pravoslavne crkve ovde u Sloveniji«, završila je svoj govor ambasadorka Vlatković.

img_3894

Tekst: Rade Bakračević
Foto: Zdravko Majstorović i Rade Bakračević