VEČE ROMSKE MUZIKE I POEZIJE

»ŠTAJERSKE NOVICE« AKTIVNE I U VOJVODINI,

ĐURO MILEKIĆ I BOŽIDAR DRINIĆ, ČLANOVI KOMISIJE ZA DODELU PRIZNANJA »ZLATNO PERO ŠTAJERSKE«, ŠIRE SARADNJU SLOVENAČKIH I SRPSKIH KULTURNIKA.

p1100830

Zrenjanin, 29. februar – Povodom izlaska iz štampe sabranih dela književnika Djura MIlikića, pod nazivom “Izabrane pesme” u izdanju beogradske književne asocijacije “Ivo Andrić” i Kluba “Branko Ćopic” je održana promocija “Veče romske muzike i poezije” u organizaciji Udruženja “Baglaš kult” iz Zrenjanina.

p1100833

Izuzetan doprinos održavanju ove jedinstvene manifestacije kojoj je prisustvovalo preko stotinu posetilaca i više od dvadeset učesnika u programu u Zrenjaninu pružile su Štajerske novice” iz Maribora.

ja-citam-vide-se-stajerske-novice-kopija

p1100818

Naime “Štajerske novice” su i ovoga puta bile most saradnje i značajan činilac širenja kulture naroda i narodnosti koji žive jedinstveno, jedni sa drugima, na prostoru Republike Srbije.

p1100861

Predsednik pomenutog slovenačkog Udruženja Rade Bakračević je pesnika Milekića i voditelja sinoćnog programa Božidara Drinića uključio pre dve godine u formalni žiri za dodelu prestižnih nagrada koje “Štajerske novice” dodeljuju zaslužnim organizacijama i pojedincima.

p1100867

p1100860

I ovom prilikom dva dobitnika priznanja “Srpski vitez” su ukazala na sam početak saradnje i dalekosežnost odluke Rada Bakračevića da aktivnosti Udruženja koje sa uspehom vodi proširi na području kulture, pre svega u Pokrajini Vojvodini u Republici Srbiji.

p1100855

Velika čast je doletela dva člana Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora: Božidara Drinića i Đura Milekića iz Srbije, koje je komisija »Štajerskih novosti« iz Maribora ovlastila, da za ovu 2020. godinu predlože dva srpska umetnika za priznanje: »Zlatno pero Štajerske«. Ovo prestižno priznanje biće podeljeno 24, juna 2020 u Zrenjaninu.

p1100811

Đuro Milekić , kako je predstavljeno na pomenutom kulturnom sabranju napisao je više od 35 knjiga poezije i proze za koje je dobio najveće nagrade kao član Matice srpske u Novom Sadu, Matice Slovaka u Kuli, Svetske asocijacije Roma. U multimedijalnom programu učestvovali su članovi Banatskog tamburaškog centra, glumac Narodnog pozorišta u Zrenjaninu Milan Kočalović, vokalni solista Nikola Brakus kao i Milica Dosković primadona opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

p1100817

“Štajerske novice” su u saradnji sa dugogodišnjim poslovnim saradnikom, zrenjaninskom izdavačkom agencijom “Agrar pres” uspele da samo književno veče upotpune i uključivanjem Grada Zrenjanina u domenu Sekretarijata za društvene delatnosti, odnosno akcionog lokalnog tima za inkluziju Roma.

p1100826

Natalija Stojadinov, predstavnica Grada kao i Vera Barbul predsednica Gradskog udruženja Roma “Ostanimo zajedno” ukazale su na aktivnost Roma u ovoj sredini i napore koji se realizuju kako bi se ova populacija što lakše uključila u svakodnevni život opštine u kojoj deluje preko 26 naroda i narodnosti.

p1100806

Ovo svečano veče uveličali su članovi Udruženja “Banatski Tamburaški Centar” iz Zrenjanina, sa prof. Ivanom Petrov. Bez njih ne bi bilo ovako lepe večeri.

p1100818

p1100815

p1100814

p1100808

p1100807