Rusija ponudila prevoz slovenskih turistov iz Rusije v domovino

Rusija ponudila prevoz slovenskih turistov iz Rusije v domovino, v Sloveniji pobira svoje državljane

Rusija se je ponudila, da omogoči slovenskim turistom vrnitev v domovino in v Sloveniji pobere svoje rojake. Aeroflot bo Ruse na Brniku pobiral že jutri dopoldne, sporoča rusko veleposlaništvo v Sloveniji! Medtem je na italijansko-slovenski meji obtičalo okoli 50 ruskih voznikov.
Slika je simbolična.

Rusija se je ponudila, da omogoči slovenskim turistom vrnitev v domovino in v Sloveniji pobere svoje rojake, je med drugim povedal uradni govornik Kriznega štaba Republike Slovenije za boj proti COVID-19 Jelko Kacin v nocojšnjem Dnevniku na RTV Slovenija 1 (16. 3. 2020, op. ur.).

V odgovoru na vprašanje voditeljice Dnevnika glede aktualnega stanja s Slovenci, ki so se ob množičnem zapiranju letališč po vsej Evropi znašli v tujini, je Kacin povedal naslednje: “Vemo, da je Ruska federacija ponudila, da naše turiste iz Rusije brezplačno pripeljejo nazaj v domovino, ker bodo pobirali svoje turiste tukaj pri nas. Če bomo uspeli to operacijo diplomatsko dogovoriti, jo bomo tudi izpeljali.”

Na splošno je sicer komentiral, da je v tujini obtičalo “preveč” Slovencev in še ni jasno, kako se bodo lahko vrnili nazaj v Slovenijo.

Rusko veleposlaništvo v Sloveniji je že popoldne objavilo izredno novico, da je že za 17. marec ob 11.30 načrtovan čarterski polet iz Ljubljane v Moskvo. Ruski državljani, ki že imajo kakršnekoli letalske vozovnice za polet z Letališča Jožeta Pučnika, bodo lahko brezplačno vstopili z njimi, za ostale je potrebno plačilo vozovnice pri predstavnikih Aeroflota, ki bodo prisotni na letališču. Ruske državljane poziva, naj bodo na letališču najpozneje ob 9.00. Ob tem je diplomatsko predstavništvo opozorilo, da za bližnjo prihodnost za zdaj ni drugih mogočih letov v Moskvo, saj Slovenija letališče na Brniku zapira.

Medtem ruska tiskovna agencija Interfax poroča, da rusko veleposlaništvo v Italiji in ruski konzulat v Milanu rešujeta situacijo z okoli 50 ruskimi vozniki, ki so zaradi omejitev s strani Slovenije obtičali na italijansko-slovenski meji. “Po informacijah, ki smo jih prejeli, vozniki tujih vozil ne morejo prestopiti italijansko-slovenske meje preko mejnih prehodov v Furlaniji-Julijski Krajini zaradi prepovedi s strani Slovenije. Med njimi je morda okoli 50 ruskih voznikov,” je sporočilo veleposlaništvo na Facebooku. Razmišlja se, da bi ti ruski državljani spremenili smer potovanja in se peljali skozi Francijo, kjer je meja bolj prepustna.

Ruski mediji pa sedaj že pišejo, da bo Rusija z 18. marcem začasno zaprla vstop v svojo državo za vse tuje državljane in osebe brez državljanstva z vsega sveta. Ukrep naj bi trajal do 1. maja in bo dopuščal le nekatere manjše izjeme, na primer za tujce s stalnim bivališčem v Rusiji, diplomate in nekatere voznike v mednarodnem prometu.

Po zadnjih podatkih je z novim koronavirusom v Rusiji okuženih 93 oseb (30 novih primerov v 24 urah), od tega naj bi se jih 7 okužilo znotraj države. Le dve osebi imata srednje težko obliko bolezni, sicer prevladujejo blažje, štirje pacienti so že ozdraveli.