Skupina Kofola je zabeležila rast prihodkov in obeh poslovnih kazalnikov.

Preteklo leto je bilo uspešno. Skupina Kofola je zabeležila rast prihodkov in obeh poslovnih kazalnikov.

Radenci: 25. marca – V preteklem letu je Skupina Kofola povečala prihodke za 4,1 % na 249,7 milijonov evrov, vrednost ključnega kazalnika EBIT je poskočila za 2,9 %, EBITDA pa se je zvišal za 5,9 %. K zelo pozitivnemu poslovnemu rezultatu sta pripomogla zadnje četrtletje in visoka prodaja v segmentu HoReCa. Ko govorimo o znamkah, so k temu največ prispevale Royal Crown Cola, sirupi Jupí in energijske pijače Semtex. V regiji Adriatic se je glede prihodkov zelo dobro odrezala Hrvaška, kjer so bile izvedene prilagoditve distribucijskega modela. Ključno prioriteto Skupine Kofola v tem letu bo predstavljalo učinkovito soočanje z izzivom pandemije koronavirusa.

radenska-s

“Prihodki so v letu 2019 zrasli za 4,1 % in s tem presegli cilj 42 milijonov evrov EBITDA za 3,6 %. Tako so kljub slabšemu vremenu in rasti stroškov v segmentu dosegli 43,6 milijona evrov. Lani smo opravili tudi pomembne spremembe v strukturi družbe. Prodali smo podjetja na Poljskem in v Rusiji ter ustvarili nov poslovni segment, ki diši po čaju, kavi in zeliščih. Ti koraki so nam omogočili, da se kar najbolj osredotočimo na močne brezalkoholne segmente v obeh ključih regijah ter nadaljujemo z razvojem znotraj naravnega segmenta v povezavi s poslovno diverzifikacijo ‘Fresh & Herbs’. V začetku tega leta smo tudi kupili proizvajalca F.H. Prager ciderji in limonade, s čimer se podajamo k temeljem fermentiranih pijač, ki predstavljajo segment z velikim potencialom,” je med ocenjevanjem minulega leta dejal Jannis Samaras, direktor Skupine Kofola, ter dodal: “Poleg običajnih in jasno določenih nalog za to leto, nameravamo integrirati prevzem mineralnih vod Korunní in Ondrášovka. Da bi postali privlačnejša znamka tako za kupce in potrošnike kot za vlagatelje, se bomo osredotočili tudi na nove projekte, s katerimi bomo naredili občuten korak naprej glede ekoloških izzivov.”

kofola-s

Preteklo leto je bilo za Skupino zelo uspešno na Češkem in Slovaškem, in sicer v segmentu HoReCa. Tržni delež na Češkem je zrasel na 27,8 % in na Slovaškem na 41,2 %. Naravna mineralna voda Kláštorná Kalcia, razmeroma nova blagovna znamka v portfelju Skupine Kofola, ki je po vstopu na slovaški trg zdaj na voljo tudi češkim potrošnikom, je pokazala velik prodajni potencial. Ostali znamki, ki sta se poleg mineralne vode Kláštorná Kalcia tudi dobro odrezali, sta energijske pijače Semtex in Royal Crown Cola. Pri prodajnih rezultatih sta premagali celo sončno leto 2018.

V regiji Adriatic sta odlične rezultate dosegli znamki naravnih mineralnih vod Radenska in gaziranih brezalkoholnih pijač Ora. Letos se je izjemno odrezala Hrvaška, kjer so spremembe distribucijskega modela zagotovile povečanje prihodkov. Z rastjo prihodkov je Hrvaška prehitela celo odlično Slovenijo, kjer poslovanje poteka povsem po načrtih. V letu 2020 bo Skupina zaključila veliko investicijo v proizvodni obrat v Lipiku, kar bo omogočilo znatno racionalizacijo proizvodnje.

V segmentu ‘Fresh & Herbs’, ki predstavlja najnovejši segment Skupine Kofola, je porasla prodaja izdelkov znamke UGO, pri čemer so se prihodki povečali za skoraj 7 %. Družba Leros, ki je novi član Skupine Kofola, je uspešno popolnila portfelj toplih napitkov, ki lahko zdaj ponudi tudi čaj in kavo, s čimer se usmerja k konstantni rasti v prihodnosti. Letos se lahko nadejamo tudi novic s področja marketinga, ki jih bo do konca leta predstavil Karel Hrbek iz družbe Leros, predhodno direktor marketinga v Skupini Kofola.

Poleg tradicionalnih načrtov in ciljev se Skupina Kofola osredotoča tudi na razvoj povsem novih ekoloških projektov – na primer projekta ‘zelena dolina Rajec’ in pridelave lastnih zelišč ter proizvidnje točenih pijač brez pakiranja (npr. novo predstavljena izvirska voda Rajec v sodih). Tukaj je tudi pomembno zavzemanje za povratne steklenice ter zmanjšanje teže plastenk in zamaškov, kar pomeni občutno zmanjšanje uporabe plastike.

Skupina se, tako kot ves svet, trenutno sooča s pandemijo COVID-19. Prednostne naloge Skupine Kofola so v tem trenutku zagotovitev varnosti zaposlenih, ohranitev delujoče proizvodnje, soočanje z logističnimi izzivi in zmanjšanje negativnih učinkov razmer na poslovanje. Lokalno delovanje, ki je ena ključnih vrednot strategije skupine, se v času, ko svet zapira meje, kaže kot pomembna prednost. Skupina Kofola še naprej spremlja najnovejši razvoj dogodkov v posameznih državah, analizira učinke in se pripravlja za možne scenarije za prihodnost.

V tisočih evrov (kontinuirano poslovanje) 12M219* 12M2018* Change Change (%)
Prihodki 249 668 239 918 9 750 4.1%
Operativni dobiček 22 183 21 563 620 2.9%
EBITDA 43 604 41 158 2 446 5.9%
* prilagojeno za enkratne postavke in preračunano po valutnem tečaju za obdobje dvanajst mesecev do 31.12.2019

Skupina Kofola je ena od največjih proizvajalcev brezalkoholnih pijač z devetimi proizvodnimi obrati na petih evropskih trgih. Skupno zaposluje skoraj 2.000 ljudi.

Produktni portfelj Kofole na Češkem in Slovaškem vključuje tradicionalno kola pijačo, narejeno po tradicionalnem Kofolinem receptu, izvirsko vodo Rajec, sirupe Jupí, grozdni sok Vinea, otroške pijače Jupík, energijske pijače Semtex in druge tradicionalne češke in slovaške znamke, kot so Chito, Top Topic in Citro Cola. Ima tudi licenco za proizvodnjo in distribucijo pijač Royal Crown Cola in Orangina. Kofola je ekskluzivni distributer znamk Evian in Badoit na češkem in slovaškem trgu ter distributer tradicionalne izvirske zdravilne mineralne vode Vincentka češkim trgovcem in gastronomskemu sektorju. Od začetka leta 2015 je tudi ekskluzivni distributer znamke Rauch na Češkem in Slovaškem. Najnovejši pridobitvi v portfelju pijač na Češkem in Slovaškem sta mineralna voda Kláštorná Kalcia in F.H.Prager´s butični ciderji in limonade.

Skupina Kofola vključuje tudi mrežo UGO, ki deluje z več kot 80 svežimi in solatnimi bari na Češkem in Slovaškem, ter podjetje LEROS, ki je tradicionalni češki proizvajalec izdelkov iz zdravilnih zelišč. Leta 2017 je Skupina kupila poljskega proizvajalca sadnih in zeliščnih produktov Premium Rosa. Najnovejša pridobitev Skupine Kofola je Espresso, ki na češkem trgu z več kot 20-letno tradicijo ponuja vrhunsko kavo in premium čaje Dilmah.

Leta 2015 se je Kofoli pridružila slovenska Radenska. V letu 2016 so portfelj, ki je prej obsegal tradicionalno mineralno vodo Radenska ter brezalkoholne pijače Ora in Oaza, razširile priljubljene hrvaške znamke Nara, Inka in Voćko. Radenska je tudi proizvajalec in distributer pijač Pepsi, Mirinda in 7Up na slovenskem trgu, od leta 2016 pa tudi na Hrvaškem. Leta 2016 je Skupina Kofola prevzela hrvaško znamko mineralne vode Studenac.