Gradimor Marković, srpski aktivista iz Čikaga javlja: AMERIKA JE NA KOLENIMA

gradimir-i-mirjana-markovic-iz-cikaga

Gradimir i Mirjana Marković iz Čikaga.

– Samo u poslednja 24 sata u SAD je prijavljeno 20.744 slučajeva, čime je broj zaraženih porastao na 235.747. U Americi je od korona virusa ukupno preminulo 5.620 osoba.

„Po broju obolelih od korona virusa SAD su danas prve u svetu. Kako su za odbranu od pandemije Amerikanci dosad utrošili više od 200 milijardi dolara, sigurno su i po tome prvi u svetu. Bolest se zahuktava. Oboleli leže u krevetima po hodnicima bolnica, a mrtve ljude iznose u belim džakovima. Amerika je na kolenima“ – javlja nam iz Čikaga srpski aktivista Gradimir Marković, inače, poreklom iz Kruševca.
Marković je profesionalni frizer i bio je prinuđen da zatvori svoj salon, koji povremeno obilazi. Rano u zoru vozi automobilom svog sina na posao, na čikaški aerodrom:
„Ulice Čikaga su prazne, ali prodavnice rade, hrane ima dovoljno i lekova. Ograničena je količina robe koju možeš da kupiš da se ne bi pravile nepotrebne zalihe i veštačke nestašice. Mnoga preduzeća ne rade i ocenjuje se da je ovde najmanje 300.000 ljudi ostalo bez posla. Iz budžeta predsednik Donalda Tramp daje punoletnim licima 1.200 dolara, a deci 500 dolara pomoći, što ublažava finanijsku krizu u porodicama, koja je sve veća“ – tvrdi Marković.
U Čikagu danas živi nešto preko 50.000 Srba, koji su disciplinovani i pridržavaju se svih mera za borbu protiv ovog virusa. Sprska pravoslavna crkva je izdala saopštenje o tome da se služba obavlja u praznim hramovima, a njih ima desetak u gradu i okolini.
Generalni konzulat R. Srbije u Čikagu radi bez direktnog kontakta sa našim državljanima. Hitne konzularne poslove reševa putem pošte ili elektronski. Mnoge manifestacije srpskih udruženja su otkazane. Mesečni srpski list „Ogledalo“ se ne štampa, ali distribuira svoje tekstove preko elektonske stanice.
– Naše ljude plaši ova situacija, jer se pandemija širi po SAD. U Njujorku je najgore, a i Kalifornija je na udaru. Pokazalo se da Amerika kao vodeća politička i ekonomska sila sa 328 milona stanovnika nije se najbolje snašla u celoj situaciji. Nema maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju, a ni dovoljno aspiratora. Uvoz iz Kine ne može da zadovolji potrebe,a donacija iz Rusije nije bila toliko velika. Čak ni zdravstveni radnici nemaju adekvatnu zaštitu, a o testovina za koronavirus da i ne govorimo. “Tesla” kompanija je kao veliki partner Kine kupila i donirali veliku količinu aspiratora Kaliforniji, ali postoji još 50 američkih država u SAD, koje nemaju dovoljno sredstava za zaštitu od korona virusa, ako se pendemija pojača, kako se nagoveštava iz Vašingtona” – objašnjava nam Gradimir Marković.
Samo u poslednja 24 sata u SAD je prijavljeno 20.744 novih slučajeva obolelih, čime je broj zaraženih porastao na 235.747. U Americi je od korona virusa ukupno preminulo 5.620 osoba.
Pored širenja ove bolesti Marković procenjuje da je i širenje ekonomske krize, pre svega, nezaposlenosti i povećanih finansijskih davanja stanovništva, izazvati bankrot Amerike:
“Veliki broj Amerikanaca je zadužen. Moj zet izdaje stanove i ranije je mesečno naplaćivao kiriju za 100.000 dolara mesečno. Uzimao je kredite za održavanje i izgradnju novih stanova. Stanari sada nisu u stanju da mu tu kiriju plate. Banke su pruzele obavezu na sebe da plaćaju kiriju, s tim da stanari otplate kredite posle krize. Mnogi Amerikanci hranu i lekove kupuju karticama, ali bakarski interes na plastični novac je porastao na 24 odsto. Banke ne govore kakve će kamate da budu na te odložene račune i iznuđene kredite. Dolazi do naglog osiromašenja, ali i masovnog zaduživanja ljudi” – kaže Marković.
Veliki broj građana Čikaga je danas u strahu. Počela je panična kupovina i veliki broj supermarketa ostaje prazan.
Američka administracija uvela je strožije zabrane kretanja, ograničenja putovanja po američkim zemljama i inostranstvu, ali su ipak na nekoliko aerodroma zabeležene velike gužve.
– Polako se širi strah i panika među Amerikancima – govori Gradimir Marković, što ilustruje činjenicom da su u Čikagu i širom SAD građani počeli masovno da kupuju oružje i da se naoružavaju.
Prema proceni vlasti iz Vašingtona vrhunac epidemije u SAD se očekuje do Uskrsa. Potom sledi pad broja bolesnih i umrlih od korona virusa, a od 1. juna se “očekuje da će Amerika biti na putu oporavka”.

Marko Lopušina