KIJEV ZABRANJEN ZA SRBE

rod-dragan-stanojevic-predsednik-skupstine-dijaspore

„Sud Ukrajine je na osnovu zahteva Službe Državne Bezbednosti (SDB) Ukrajine zabranio postojanje jedinstvene srpske zajednice registrovane u Kijevu kao Međunarodna organizacija Ujedinjena srpska dijaspora Evroazije“ (MO USDEA). Ova organizacija je velika i imala je svoje filijale u Rusiji, Moldaviji, Belorusiji, Srbiji i širila svoje centre širom Evroazije. Ralog za to je procena ukrajinske tajne službe da je Dragan Stanojević, osnivač i predsednik USDEA “ruski čovek” – javili su srpski mediji iz dijaspore.
Dragan Stanojević je bivši predsednik Skupštine dijaspore Srbije, predsednik srpskog Pokreta ROD, bivši biznismen u Ukrajini, osnivač prve srpske organizacije “Sveti Sava” u Dnjepetrovskom i Kijevu, ali i osnivač USDEA, koja je postala poznata na prostoru Ukrajine i Rusije po svojim aktivnostima u zaštiti srpskih interesa. Najveći uspeh joj je bio lobiranje u Parlamentu Ukrajine i usvajanje Rezolucije za podršku Srbiji protiv priznanja secesije Kosmeta.
“Tajna služba Ukrajine od 2014. vodi istragu protiv mene, a ukrajinski političari vode kampanju protiv mene kao Srbina. To je imalo za posledicu da su ukrajinski nacisti 2015. godine objavili lov na mene sa pozivom: “Pronaći i likvidirati, slava Ukrajini! Smrt neprijateljima!” – priča nam Stanojević, koji je bio nekoliko dana sa porodicom blokiran u svom stanu u Kijevu.
Jedva je Dragan Stanojević tada izvukao živu glavu i sa porodicom, ostavivši sve što je imao, pobegao u Moskvu. Stanojević je iz Rusije nastavio da radi sa USDEA, da organizuje proteste, mitinge, forume, okrugle stolove i tribine, naučne skupove, pres konferencije i druge manifestacije radi zaštite srpskih interesa u zoni Evroazije.
“MO USDEA je jedinstvena srpska organizacija koja je imala najveći mogući međunarodni pravni status. Po statutu to je udruženje građana srpske nacionalnosti ali i drugih koji imaju srpsko poreklo, koje se bori za prava Srba u pravnom socijalnom, kulturnom, etničkom, ekonomskom i nacionalnom interesu! A to znači da je USDEA srpska nacionalna organizacija” – navodi Stanojević, koji je povremeno dolazio u Ukrajinu.
U tužbi koju je ukrajinska SDB poslala Sudu Ukrajine o Draganu Stanojeviću se, između ostalog kaže, da je “Stanojević jedan od najaktivnijih i uticajnijih promotera ruskog sveta i u koordinaciji sa vrhom Ruske Federacije, da organizuje i koordinira antiukrajinske akcije!Sastaje sa rukovodstvom Ruske Federacije od kojih dobija instrukcije o organizaciji i destabilizaciji Ukrajine! Na teritoriji Srbije koristi društvene mreže za podršku teroristilkih organizacija Donjecka Narodna Republika i Luganjska Narodna Republika. Davao je materijalnu pomoć srpskim plaćenicima koji su učestvovali u zahvatu vlasti Krima u februaru-martu 2014. godine”.
– Sud Ukrajine je bez saslušanja druge strane, bez ikakvog dokaza o svemu navedenom prihvatio stavove tajne policije i osudio me i zbog toga što kao građanin Srbije imam u otadžbini društveno-političku delatnost. Potom je Sud Ukrajine faktički zabranio rad organizacije srpske dijaspore u Ukrajini – kaže Dragan Stanojević.
I dodaje:
“Ovo je u stvari osveta MO USDEA i njenom rukovodiocu za „rezoluciju“ ,kojom je sprečeno ukrajinsko priznanje secesije Kosmeta. Ovo je osveta Srbiji za bratsku saradnju sa Rusijom. Ovo je osveta Srbima za naše političare, koji su posećivali Krim i Donbas, koji su izražavali podršku Rusiji i poslanicima koji su osuđivali delovanje Ukrajine na Donbasu” – zaključio je Dragan Stanojević.

Marko Lopušina