U VOJVODINI NASTAVLJEN PAD OBOLELIH

NOVI SAD19.03.2020 - U Klinièkom centru Vojvodine trenutno se leèi šest bolesnika obolelih od koronavirusa. Dva pacijenta koja se leèe na Klinici za infektivne bolesti KC Vojvodine su u boljem opštem stanju i oni su praktièno u fazi oporavka, dok su tri pacijenta smeštena na Intenzivnoj nezi i njihovo leèenje zahteva primenu mehanièke ventilacije, od tih pacijenata jedan je u kritiènom stanju, rekla je za RTV direktorka KCV-a prof. dr Edita Stokiæ.
Klinički centar Vojvodine.

Trend smanjenja broja zaraženih Covid 19 infekcijom Vojvodini se nastavlja!
– U prethodna 24 sata, na teritoriji Vojvodine testirno je 345 osoba, od toga je 14 pozitivno na virus Covid 19, što pokazuje da i dalje postoji linearan pad broja obolelih u AP Vojvodini. I dalje beležimo trend pada broja obolelih i veći broj otpusta nego prijema u bolnice pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo ovog virusa-, izjavio je Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.
U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu trenutno se leči 77, a u Opštoj bolnici u Pančevu 129 pacijenata obolelih od te infekcije. U privremenoj izolacionoj bolnici u hali 1 „Novosadskog sajma“, predviđenoj za smeštaj obolelih sa lakšom kliničkom slikom Covid 19 infekcije, smešteno je 117, a u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Junaković“ u Apatinu 41 pacijent. U protekla 24 sata iz Kliničkog centra Vojvodine otpušteno je 20 pacijenata, 35 iz privremene bolnice na Novosadskom sajmu, a 7 pacijenata iz Opšte bolnice u Pančevu, saopšteno je juče na konferenciji za medije, koja je održana u Pokrajinskoj vladi.

2-prof-dr-edita-stokic-prof-dr-zoran-gojkovic-i-prof-dr-vladimir-kljajic

prof dr Edita Stokić, prof. dr Zoran Gojković i prof. dr Vladimir Kljajić.

Od početka pandemije do danas, u Vojvodini testirano je ukupno 5.581 osoba, a da su od toga 562 uzorka bila pozitivna. Preminulo je ukupno 17 pacijenata. Kada je reč o ustanovama socijalne zaštite, sekretar Gojković istakao je da, izuzev doma u Molu, koji je stavljen u karantin zbog jedne štićenice kod koje je potvrđeno prisustvo virusa Covid 19, drugih problema nema. Sve osobe koje su imale kontakt sa obolelom, testirane su i negativne su na virus Covid 19. Ključna stvar je da, kako je naveo, da nema drugog talas epidemije, stoga je još jednom uputio apel građanima da se pridržavaju propisanih mera.

3-detalj-sa-press-konferencije

Detalj sa PRESS konferencije.

-Ponosan sam na zdravstveni sistem Vojvodine, na sve zdravstvene radnike, na sve medicinsko osoblje, na njihovo znanje i trud, jer je procenat preminulih u Vojvodini od ovog virusa 0,85 građana na 100.000 stanovnika i takav rezultat nema niko u Evropi. Ovi parametri su rezultat mera Vlade Srbije i preporuka epidemioloških službi-, rekao je sekretar Gojković, i dodao:
Direktorka Kliničkog centra Vojvodine (KCV) prof. dr Edita Stokić izjavila je da se kod 8 pacijenata koji se leče u korona centru Kliničkom centru Vojvodine (KCV) primenjuje mehanička ventilacija.
-Od trenutka kada je KCV počeo da prima pacijente obolele od virusa Covid 19, otpušteno je ukupno 119 pacijenata,- naglasila je prof. dr Stokić.
-U privremenoj izolacionoj bolnici na Novosadskom sajmu sve funkcioniše po principu prave bolnice, zdravstveni radnici imaju maksimalan stepen zaštitite, a struktura obe bolnice organizovana je po svim epidemiološkim procedurama-, rekao je rukovodilac prof. dr Vladimir Kljajić.
Radomir Čubranović