UMRO PRVI PREDSJEDNIK KD “MIHAJLO PUPIN”

SAVA VUKOVIĆ
14.01.1943. – 21.04.2020.

11111-savo-sa-ambasador-sa-srbima-002

Sava Vuković (foto: arhiva: Štajerske novice)

Članovima i prijateljima Kulturnog društva ,,Mihajlo Pupin” i Saveza Srba Slovenije javljamo neizmjerno tužnu i žalosnu vijest, da nas je poslije duže i teške bolesti za vječno napustio jedan od ustanovitelja i prvih predsjednika našeg KD ,,Mihajlo Pupin”, neumorni kulturni stvaralac, borac za prava i slobode Srba u domicilnoj nam državi Sloveniji!

Sava Vuković je rodjen u Golubiću, u Krajini, i doživotno ostao duševno i duhovno vezan za svoj Zavičaj, za svoje porijeklo i za svoje pretke. Vjerujemo da će njegova duša naći svoj mir i nemir u rodnom zavičaju, u Golubiću, medju dušama njegovih predaka, o kojima je znao besjediti u nedogled. U Sloveniji je osnovao porodicu i radeći u ADRIA AIR WEJS je penzionisan. U Sloveniji je stekao veliki broj prijatelja i poštovalaca!

Izuzetnom aktivnošću u našem KD ,,Mihajlo Pupin” i uopšte u srpskoj zajednici u Sloveniji, stekao je retko visok ugled i poštovanje saradnika, prijatelja i članstva. Kao takav je bio član Fonda Mladen Selak u Beogradu i redovni gost Pupunovih oktobarskih dana u Idvoru, rodnom mjestu našeg velikana. Dobitnik je Pupinove medalje za afirmaciju imena i djela Mihajla Idvorskog pupina. Organizator je mnogih promocija knjiga i izložbi, a posebno ističemo izložbu Ikona SPC, i izložbu slika slikara naivaca iz Kovačice (Vojvodina-Srbija) u auli zgrade SAZU u Ljubljani, kao i u više gradova u Sloveniji.

To sve govori kakav čovjek je bio u našoj sredini i za vječno nas napustio. Nedostajaće on našem KD ,,Mihajlo Pupin”, ali svakako i svojoj porodici, kojoj izražavamo duboko i iskreno saučešće. Posebno će on nedostajati nama, njegovim neposrednim saradnicima i prijateljima, sa kojima je djelio sve radosti i uspjehe društva, kojima je on davao svoj obol i stvaralački smisao. To posebno osjećamo i tugujemo za njim njegovi prijatelji i neposredni saradnici : Divna, Marta, Momo S., Momo K., Samir, Dušan, Ljubiša, Vaso i drugi!

Počivaj u miru dragi Sava, prijatelju i saradniče kakvog se samo poželjeti može!
Saučešće uredništva Štajerske novice
24.04.2020. Izvršni odbor KD ,,Mihajlo Pupin”
Dr Vaso Predojević