VOJVODINA EVROPSKA REGIJA SA NAJMANJE PREMINULIH U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA

prof-dr-igor-mitic-igor-mirovic-i-prof-dr-zoran-gojkovic-sleva

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Vojvodine prof. dr Zoran Gojković rekao je na današnjoj (ponedeljak, 27. april 2020.) PRESS konferenciji da Vojvodina ima ubedljivo najbolji rezultat od svih regija u Evropi kada je reč o broju preminulih pacijenata na 100.000 stanovnika. Od početka epidemije do danas, 18 pacijenata je preminulo, Vojvodina, inače, ima oko 2 miliona stanovnika. U Vojvodini do danas je testirano 7.190 osoba, a 656 bilo je pozitivno na virus.
Prof. dr Gojković je istakao:
-Klinički centar Vojvodine je spremno dočekao epidemiju, jer je već u januaru počela nabavka neophodne medicinske opreme. Pokrajinska vlada je rekonstruisala većinu klinika u okviru KCV, nabavila najsavremeniju medicinsku opremu i zahvaljujući pre svega stručnom osoblju i odgovornosti građana imamo ovakve rezultate-.
O stručnosti i posvećenosti merama u borbi protiv pandemije korona virusa potvrdio je pomoćnik direktora KCV prof. dr Igor Mitić koji je rekao:
-Od celokupnog osoblja KCV do sada je dvoje bilo pozitivno na virus kovid 19 i oni su se zarazili izvan Kliničkog centra. To nam govori da smo unošenje ove virusne infekcije u našu zdravstvenu ustanovu sveli na minimum i ponosni smo što nismo imali širenje bolesti na druge zaposlene i druge bolesnike.-
U protekla 24 sata u Vojvodini testirano je 239 osoba na prisustvo virusa kovid 19, a kod njih 19 je potvrđeno prisustvo ove virusne infekcije. Iz Kliničkog centra Vojvodine (KCV) na kućno lečenje do sada je otpušteno 150 pacijenata, a iz Opšte bolnice Pančevo 170.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je takođe istakao da, kada je reč o broju obolelih od virusa kovid 19 Vojvodina, u odnosu na druge regione u Evropi, postigla izuzetne rezultate.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je, na današnjoj konferenciji za novinare, da je epidemiološka kriza prouzrokovala pad prihoda u pokrajinskom budžetu, istakavši da će Pokrajinska vlada danas usvojiti predlog odluke o rebalansu budžeta.
-Ogroman uspeh je postignut i u ustanovama socijalne zaštite, nakon 51 dana od pojave virusa kovid 19 u Vojvodini, samo dve osobe su obolele od ove virusne infekcije: jedna u Domu za stare i penzionere u Molu i jedna u Domu za lica ometena u mentalnom razvoju “Otthon” u Staroj Moravici.-rekao je predsednik Mirović napomenuvši da je u sistemu socijalne zaštite u Vojvodini, koji obuhvata 92 takve ustanove, situacija pod kontrolom.
Vanredne aktivnosti u zdravstvenom sistemu odraziće se i na budžet Vojvodine.

-Budžet Vojvodine za ovu godinu biće umanjen za 4,24 milijarde dinara, odnosno za 5,43 procenta, ali i pored toga mi ćemo u gotovo svim sferama održati nivo planiranih izdvajanja i nastaviti realizaciju većine planiranih investicija-, rekao je predsednik Mirović. U narednih nekoliko dana, kako je Mirović naveo, zaposlenima u zdravstvenom sistemu, sa nižim primanjima, biće podeljeno 17.500 prehrambenih paketa, kao vid pomoći onima koji se nalaze na prvoj liniji odbrane od ovog virusa. Po opštoj oceni za trend smanjenja obolelih u Vojvodini, koji se beleži u proteklih nekoliko dana, zaslužni su i građani koji su se ponašali odgovorno, poštujući mere koje je propisala Vlada Republike Srbije
-Na osnovu svih rezultata koje beležimo, moramo da kažemo veliko hvala celokupnom zdravstvenom sistemu Vojvodine, lekarima, sestrama, tehničarima i svim zaposlenima, na stručnosti, naporima i trudu koji su uložili, kako bismo iz ove epidemiološke krize izašli sa minimalnim gubicima-, napomenuo je predsednik Mirović.

Radomir Čubranović