Nj. Eksc. Timur Eyvazov v Murski Soboti položil venec pred spomenikom jugoslovanskim in sovjetskim vojakom

Nj. Eksc. Timur Eyvazov v Murski Soboti položil venec pred spomenikom jugoslovanskim in sovjetskim vojakom

Foto: Rade BAKRAČEVIĆ

9. maj – Dan zmage nad fašizmom in nacizmom.
Danes je v Murski Soboti Nj. Eksc. Timur Eyvazov, veleposlanik Ruske federacije v Republiki Sloveniji položil venec pred spomenikom jugoslovanskim in sovjetskim vojakom
Zaposleni z veleposlaništva Rusije v Sloveniji in iz Ruskega centra znanosti in kulture v Murski Soboti so 9. maja počastili spomin na ruske rojake, ki so umrli na slovenskih tleh med drugo svetovno vojno.
Zaradi omejevalnih ukrepov, ki so jih uvedle slovenske oblasti zaradi pandemije koronavirusa, so množične prireditve začasno prepovedane, zato je polaganje vencev potekalo v ožjem krogu. Rusko stran so zastopali ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Ejvazov, slovensko Aleksander Jevšek, župan Murske Sobote.
Današnji dan zavezniške države v drugi svetovni vojni slovesno praznujejo kot dan zmage nad fašizmom in nacizmom: 9. maja leta 1945 se je končala druga svetovna vojna. Trajala je 70 mesecev in je bila dotlej najstrahotnejša v zgodovini človeštva. Terjala je približno 55 milijonov človeških žrtev, 35 milijonov ranjenih in približno dva milijona pogrešanih.