SLOVAČKA DONIRALA NOVOM SADU 50 000 EVRA ZA BORBU PROTIV KOVIDA 19

SLOVAČKA DONIRALA NOVOM SADU 50 000 EVRA ZA BORBU PROTIV KOVIDA 19

Danas (petak,15.maj 2020.) gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Slovačke republike Fedor Rosoha potpisali su ugovor o donaciji Slovačke agencije za međunarodni razvoj Gradu Novom Sadu za borbu protiv Kovida 19.

gradonacelnik-novog-sada-milos-vucevic-i-ambasador-slovacke-republike-fedor-rosoha-s-desna

gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Slovačke republike Fedor Rosoha (s desna).

– U ime Grada Novog Sada zahvaljujem se novoimenovanom ambasadoru i Vladi Slovačke Republike. Ovaj gest pokazuje da možemo očekivati još bolje odnose sa ambasadom Slovačke. Na incijativu gospodina Rosohe obezbeđena je donacija u iznosu od 50 000 evra namenjena našim zdravstvenim ustanovama za borbu protiv Kovida 19. Novac će biti usmeren na primarnu zdravstvenu zaštitu, ili Domu zdravlja ”Novi Sad” ili Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Našim prijateljima u Slovačkoj želimo da se uspešno izbore sa epidemijom i da se što pre vratimo normalnom životu. Srbija i Slovačka imaju odlične odnose, a posebno vezano za teritorijalni integritet Republike Srbije. Slovačka nacionalna zajednica je neotuđivi deo Novog Sada, Vojvodine i Srbije, pa je prirodno da ambasada Slovačke ima više aktivnosti. Ovde su smeštene ustanove Slovačke nacionalne zajednice, pre svega iz oblasti prosvete i kulture, a spremni smo da razgovaramo da se objedinjeni Slovački kulturni centar oformi u Novom Sadu. Ponosni smo na slovačku kulturu koja je deo ovdašnjeg kolorita, a Kisač predstavlja biser svega što čini Novi Sad jedinstvenim – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Ambasador Rosoha izrazio je zadovoljstvo što u ime svoje države i ministra Ivana Korčoka može da uruči donaciju gradonačelniku kao pomoć u borbi protiv epidemije virusa Korona.

– Verujem da će sredstva biti iskorišćena na najbolji mogući način kako bi se virus stavio pod kontrolu. Srbija i Slovačka su u proteklim mesecima pokazale spremnost i odgovornost da sačuvaju zdravlje što većem broju svojih građana. Timskim radom i uz podršku državnog aparata naše zemlje nisu dozvolile da se dogodi italijanski i španski scenario. Ovom donacijom učvršćena je bratska veza koja nas spaja. Slovačka nacionalna manjina je brojna u Vojvodini i naši braća i sestre treba da znaju da uvek mogu računati na pomoć države svojih predaka, a donacija će koristiti i svim drugim građanima Vojvodine – rekao je ambasador Slovačke Republike i dodao da je ovo prvi korak buduće uspešne saradnje i partnerstva sa Novim Sadom.

Radomir Čubranović