NAGRADA “DARODAVNICA” BRANISLAVU GULANU ZA KNJIGU GODINE O SELU

NAGRADA “DARODAVNICA” BRANISLAVU GULANU ZA KNJIGU GODINE O SELU

Ekskluzivno za: ŠTAJERSKE NOVICE

1-branislav-gulan

Najviše priznanje DARODAVNICA Društva za narodno prosvećivanje SVETIONIK iz Kragujevca za autorski rad na IV festivalu književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji pod nazivom ,,Moje selo u pričama i pesmama za 2019. godinu’’, koje je održano u Grockoj, uručeno je novosadskom novinaru i publiicisti Branislavu Gulanu za knjigu ,,Ruralne sredine u Srbiji – “Spasavanje sela i države’’ . Ova knjiga je ujedno proglašena za knjigu godine u ovoj oblasti.
Autoru knjige priznanje je na svečanosti uručio akademik Radenko Krulj, član žirija.
– Na konkrusu za najbolja kniževna ostvarenaj o selu u Republici Srbiji, učestovalo je čak 86 autora sa 150 autorskih radova,- istakao je direktor festivala ,,Moje selo u pričama i pesmama’’ dr Milutin Matić. Time je potvrđena izuzena zasluga laureata Gulana i vrednost njegove knjige ,,Ruralne sredine u Srbiji – “Spasavanje sela i države’’ koja je privukla veliku pažnju struke, nauke, političara, kao i mnogih poljoprivrednika širom Srbije.

2-korice-knjige-godine-branislava-gulana

Korice knjige godine Branislava Gulana.

Branislav Gulan, o čijoj knjizi pisano i u “Štajerskim novicama”, je dugogodišnji novinar, publicista, književnik, član Naučnog društva ekonomista Srbije, Nacionalnog tima ze preporod sela Srbije i Mreže za ruralni razvoj EU u Srbiji.
Tema koju je Branislav Gulan obradio u knjizi “Ruralne sredine u Srbiji — Spasavanje sela i države” — nova razvojna filozofija, pojavlјuje se u javnosti kao rezultat pet decenija njegovog istraživanja ove oblasti.
Laureat Branislav Gulan je specijalno za “Štajerske novice”, osvrćući se na ovu dragocenu knjigu za koje je dobio vredno priznanje rekao:
-Slučaj je hteo da se ovo priznanje poklapa i sa pet decenija mog novinarskog, publicističko-istraživačkog rada u ovoj oblasti. Država je posle sedam decenija uništavanja zadrugarstva i zapostavlјanja sela konačno shvatila da je došlo vreme da se i ovom problemu ukaže dužna pažnja. Ne zbog tih oblasti, već zbog sebe same, odnosno vladanja u vremenu koje dolazi. Stanje je takvo da će od 4.700 sela u Srbiji čak 1.200 nestati za deceniju i po. Ostaće samo spomenici selima, ako bude imao ko da ih sagradi –.
Radomir Čubranović