RAZSTAVA NA NEGOVSKEM GRADU

RAZSTAVA NA NEGOVSKEM GRADU

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

NEGOVA: 16. 6. 2020

Stojan Kerbler: fotograf, mentor, žirant, dokumentarist, raziskovalec slovenske fotografije in brez dvoma osrednja osebnost slovenske fotografije

STOJAN KERBLER se je rodil leta 1938 na Ptujski gori v učiteljski družini. Po maturi na ptujski gimnaziji je vpisal študij elektrotehnike v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1965. Istega leta se je zaposlil v Tovarni glinice in aluminija (zdaj Talum) v Kidričevem, kot energetik in tam ostal do upokojitve leta 2000.

S fotografijo se ukvarja že od dijaških let. Med študijem je bil eden od ustanoviteljev Fotogrupe ŠOLT, leta 1965 pa se je včlanil v Fotoklub Maribor. Je tudi član društva oblikovalcev Slovenije, v številnih fotografskih klubih doma in v tujini pa so ga imenovali za častnega člana. Zelo smo počaščeni, da je sprejel častno članstvo tudi v našem klubu.

Od leta 1960 do danes je razstavljal na 1411 skupinskih razstavah, v več kot 55 državah sveta in za svoja dela prejel 543 nagrad in priznanj, od tega 128 na mednarodnih razstavah. Imel je že več kot 180 samostojnih razstav v Sloveniji , državah nekdanje Jugoslavije, Bolgariji, Nemčiji, Avstriji, Poljski, Španiji, Sovjetski zvezi, Združenih državah Amerike, Japonski in Italiji.

Med nagradami izpostavlja Zlato ptico, Zlato plaketo Abraševič , naziv mojster fotografije FSJ (1972), nagrado Prešernovega sklada za fotografski ciklus Haložani (1979), nagrado »Tošo Dabac« (1982), dvanajst let je bil najuspešnejši razstavljalec v Sloveniji in Jugoslaviji (1972-1982), Valvazorjevo priznanje za pionirsko delo pri zbiranju fotografske dokumentacije in spodbujanju poglobljenega raziskovanja fotografije na Slovenskem (1994), Ažbetovo plaketo za izjemne uspehe pri razvijanju likovne kulture (1995), nagrado Janez Puhar za izredne ustvarjalne dosežke na fotografskem področju (2002), zlato plaketo Zveze kulturnih društev Slovenije za mednarodno odličnost v fotografiji (2006), leta 2008 pa je postal častni občan občine Ptuj. Leta 2010 ga je predsednik republike odlikoval z redom za zasluge za vrhunske umetniške fotografske dosežke in za velik prispevek pri uveljavljanju slovenske fotografije v svetu. Leta 2012 je prejel nagrado Trend za življenjsko delo kot pionir sodobne slovenske fotografije in končno še letos najvišjo nagrado s področja kulturnih dejavnosti Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

O Stojanu Kerblerju so bile izdane monografije: Haloški človek, Stojan Kerbler (Ljudje/People) , Haloze, pokrajina, ljudje in vino. Tovarna Talum je izdala dve njegovi fotografski mapi: Srečanje in Haložani. S fotografijami je opremil knjigi Kurent in Koline. Med letoma 1974 in 2008 je bilo o Stojanu Kerblerju posnetih pet dokumentarnih filmov, njegove fotografije pa se hranijo v 34 uglednih javnih zbirkah v Sloveniji in tujini.

Največji odmev v javnosti in mednarodni ugled je dosegel s ciklusi Portreti s ptujskih ulic (1971), Haložani (1974), Koline (1982), Dvorišča (2008) in Tovarniška fotografija (1965-2007, 2012).

In prav z izborom fotografij iz teh ciklusov se nam predstavlja na tokratni razstavi. Moram omeniti, da je Stojan Kerbler na gradu Negova že razstavljal in sicer leta 2014, ko je, kot prvi razstavljavec nasploh, razstavljal svoje Haložane, vendar takrat razstavišče še ni imelo statusa »FIAP Exhibition Center«.

Zelo smo veseli in ponosni, da je sprejel povabilo »Fotogradu« in nas počastil ter svojo prvo razstavo po prejemu Prešernove nagrade postavil prav tukaj.

Za razstavo mu iskreno čestitamo, enako za Prešernovo nagrado in mu želimo še veliko ustvarjalnih uspehov.