NEOPHODAN ZELENIJI NOVI SAD

NEOPHODAN ZELENIJI NOVI SAD

Najveći vojvođanski grad – Novi Sad razvija se neverovatnom urbanom brzinom: sve je više novih zgrada, bulevara, novih ulica, asfalta, mostova, novih naselja, armiranog betona… Trenutno, ta „brzina“ je ispred želja i potreba Novosađana za više zelenila, parkova, prijatnih šetališta i čistim vazduhom. Svesni toga, gradska vlast sve više ulaže napore da Novi Sad postane zeleniji i sačuva neophodni eko balans i tako sustigne neophodni urbani razvoj.

Danas (četvrtak, 18. jun 2020. ) u svečanoj sali Gradske kuće predstavljeni su rezultati ranije započete široke akcije ”Za zeleniji Novi Sad” u kojoj je bila uključena šira zajednica uz koordinaciju od tima stručnjaka. Predstavljanju rezultata akcije ”Za zeleniji Novi Sad” prisustvovali su studenti novosadskog Poljoprivrednog fakulteta – smera za pejzažnu arhitekturu koji su, inače, učestvovali u ovoj širokoj akciji. Predstavljanju su takođe prisustvovali i članovi Saveta gradonačelnika Novog Sada za pružanje stručne pomoći u ozelenjavanju i pošumljavanju gradskih površina. O ovoj Akciji govorili su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i prof. dr Saša Orlović koji je rukovodio Savetom.
Prof. dr Saša Orlović ocenio je da u urbanim uslovima Novog Sada, gde ima dosta betona i asfalta, nije lako podići zelene površine koja je neophodna ka putu stvaranja zdravijih i humanijih uslova za život u gradskoj sredini poput Novog Sada i ,između ostalog, rekao:

– Novi Sad trenutno ima 12 m2 zelenila po stanovniku, želimo da te površine uvećamo, a procena je da u narednim godinama možemo da napredujemo najmanje jedan kvadrat po stanovniku. Posebnu pažnju posvetićemo vertikalnom ozelenjavanju, jer je mnogo zrgada i neophodni su zeleni zidovi. Takođe prioritetan nam je i zeleni prsten oko grada, a Projekat vetrozaštitnih pojaseva za Novi Sad je gotovo završen i on predviđa 500 km novih drvoreda koji će povećati prirodni diverzitet, čuvati od vetra, vezivati ugljen dioksid ublažavajući tako efekte klimatskih promena. Namera nam je da uvedemo monitoring sistem koji prati vitalnost stabala, pa da Novi Sad postane peti grad u svetu sa tako modernom tehnologijom koja se uklapa u koncept ”Pametnog grada” –.
Prof. dr Orlović i zaključio da se vidi veliki napredak od kako je gradonačelnik osnovao Savet, dodajući da to telo može imati važnu ulogu u kreiranju planskih urbanističkih dokumenata.

– Srećan sam što smo 2019. godine, formiranjem Saveta, napravili značajan iskorak u povećanju zelenih površina. Nije lako napraviti balans između urbanizacije i očuvanja eko sistema, dolazi do sukobljavanja interesa, jer kapital teži da se uveća, i ne ugrožavajući ekonomski razvoj, moramo zajedno voditi računa o kvalitetu životnog ambijenta. Da nije bilo Korona epidemije, imali bismo neverovatne rezultate ove akcije, ali i ovako, podigli smo 82.000 sadnica, što je duplo više nego u ranijim godinama. Imali smo strategiju i vodilo se računa o tome gde, zašto i šta sadimo, ali i kako da održavamo to što smo zasadili. Cilj je da imamo 70 000 novih sadnica godišnje. Uredili smo Kamenički park, počeli smo radove na velikom parku između Novog naselja i Detelinare, krenuli u rekonstrukciju Dunavskog parka, a Limanski sada ima 30 posto više zelenila. Rekonstruisaćemo i Futoški park, a ugovorili smo i izradu katastra zelenila. To je projekat vredan 27 miliona dinara i sarađivaćemo sa nemačkim partnerima. Nastojaćemo da budemo primer drugima u oblasti unapređenja i zaštite životne sredine, i krenućemo u pripremu aplikacije za kandidaturu za Zelenu prestonicu Evrope. Saradnja sa Univerzitetom i stručnjacima je intenzivnija nego ikada i ponosan sam na studente i profesionalce koji nas podsećaju na to da moramo ceo život da učimo, menjamo se i napredujemo u skladu sa zahtevima doba u kojem živimo – istakao je gradonačelnik Novog Sada Vučević.

Prof. dr Saša Orlović je u znak pažnje na započete aktivnosti neophodnog ozelenjavanja Novog Sada poklonio gradonačelniku mladicu hrasta, tradicionalnog srpskog drveta koje ima vek rasta i do 400 godina, da drvce zasadi po želji u Novom Sadu kao stalno, dugogodišnje podsećanje, na obavezu da Novi Sad bude u budućnosti – što zeleniji…

Radomir Čubranović
Fotografije: Aleksandra Čubranović