Radenska Adriatic Splošni bolnišnici Murska Sobota podarila denar za nakup aparature za ultrazvočno diagnostiko

S skupnimi močmi do čim več majhnih Prekmurcev in Prlekov

Murska Sobota: 8. julij – Družba Radenska, ki je že ves čas pandemije korona virusa pomagala najbolj ranljivim, tako v Radencih in okolici kot v celotni regiji in državi, saj je mnoge (štabe Civilne zaščite, bolnišnice, zdravstvene domove, domove starejših, šole, vrtce…) brezplačno oskrbovala s svojimi pijačami ter tudi zaščitno opremo, se je sedaj znova izkazala. Regijski bolnišnici v Murski Soboti so namreč danes izročili 30.000 evrov za nakup nujno potrebne naprave za ultrazvočno diagnostiko za ginekološko-porodniški oddelek. Kot sta ob tej priložnosti povedala direktor bolnišnice Bojan Korošec in Radenske Marian Šefčović, naj bo to začetek obdobja povečanja številna mladih Prekmurcev in Prlekov.
Zaradi trenutne situacije in prepovedi obiskov v bolnišnici, smo priča lepemu dogodku predaje darila bili pred vhodom na ginekološko – porodniški oddelek soboške bolnišnice, kjer so se zelo razveselili novega aparata za ultrazvočno diagnostiko, ki so ga torej kupili ob pomoči donacije podjetja Radenska Adriatic iz Boračeve. Vrhunski ultrazvočni diagnostični aparat (3D/4D) za področje ginekologije in porodništva je zaradi manjše dimenzije in teže povsem mobilen in primeren za premikanje med ambulantami in za uporabo v operacijskem bloku. Omogoča avtomatizirane biometrične meritve ploda in analizo 3D anomalij maternice. Za aparat, vreden 48.500 evrov, je 30.000 evrov prispevala Radenska Adriatic, ostalo bo dodala bolnišnica. Ultrazvočna aparatura, ki jo bo bolnišnica kupila, bo nadomestila starejšo in že dotrajano, kot je povedal Peter Janko, predstojnik Ginekološko-porodniškega oddelka. „Radenska je lahko s svojim dejanjem vzor ostalim podjetjem, saj za nas pomeni aparat veliko pridobitev, ki bo pripomogel k hitri diagnostiki ginekoloških in porodniških stanj“, je dodal Janko, ki se je mimogrede razveselil, da je v tuji državi – Sloveniji, spoznal svojega rojaka iz Slovaške, direktorja Radenske Mariana Šefčovića, ki je ravno tako bil vesel tega srečanja in pomoči bolnišnici.
Po besedah Egle Wehle, direktorice marketinga v Radenski Adriatic, je donacija del mozaika trajnosti, ki ga v Radenski sestavljajo skupaj z zaposlenimi. »V Radenski smo hvaležni za priložnost, da lahko prispevamo k boljšemu jutri za vse nas in za prihodnje generacije. K temu smo se zavezali kot podjetje in kot posamezniki, saj smo polovico podarjenega zneska prispevali zaposleni, s prostovoljnimi prispevki. Zato gre velika zahvala tudi vsem zaposlenim, ki resnično živijo z lokalnim okoljem, ter direktorju Šefčoviću, ki je zbrani znesek podvojil« je povedala Egle Wehle ter dodala, da je še vedno aktualen tudi projekt Trojčki, s katerim »tri srca« ponujajo pomoč družinam novorojenih trojčkov v Sloveniji in na Hrvaškem. Tako jim, poleg vozička za trojčke podarijo tudi ustrezne avto sedeže in podobno opremo.
Kot je pred tem dejal direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Bojan Korošec, je „Radenska Adriatic s prispevkom pripomogla, da je naša bolnišnica korak bližje ciljem in vrednotam, ki jih s svojim delom razvijamo na področju zdravstva. Aparat za bolnišnico pomeni veliko pridobitev, saj bo pripomogel k hitri diagnostiki ginekoloških in porodnih stanj. Moramo vedeti, da je ginekološko-porodniški oddelek eden od štirih osnovnih oddelkov vsake splošne bolnišnice. Tudi sicer radi povemo, da so otroci največje naše bogastvo, zato se pri njih trudimo zagotoviti čim boljše pogoje za diagnostiko porodnih stanj in spremljanje nosečnosti“. Ker število porodov po Koroščevih besedah v Pomurju in Sloveniji ne raste, se je treba toliko bolj truditi za zdravo nosečnost, porod in normalen razvoj novorojenčkov. Ob zahvali Radenski za velikodušnost, srčnost in plemenitost, je Korošec izrazil tudi željo, da bi se čez čas v Pomurju spet letno rodilo več kot tisoč novorojenčkov.
Z zanimivostjo, zakaj so se v Radenski odločili pomagati prav ginekološko-porodniškem oddelku, je postregel Marian Šefčović, direktor Radenske Adriatic, ki je dejal, da so pomoč za otroke izbrali zato, ker so ti naša prihodnost. Ob tem so mu sodelavci v kadrovski službi ugotovi, da se je 145 od skupno 274 trenutno zaposlenih v Radenski rodilo prav v soboški bolnišnici. „V Radenski se zavedamo družbene odgovornosti za okolje kjer delujemo. Ta donacija je prvi korak k dolgotrajnemu sodelovanju med našim podjetjem in bolnišnico“, je dejal Šefčović, ki so ga prijetno presenetili njegovi zaposleni, ki so iz svojih plač zbrali 15 tisoč evrov. Zato je Radenska ta znesek podvojila in ga namenila bolnišnici, ki se je odločila, da kupi omenjeno ultrazvočno napravo…
Besedilo in foto: O.B.