TRAMPETE DOLAZE U SRBIJU I CRNU GORU

    Nekolicini advokata u Srbiji nedavno je stiglo interesantno pismo iz SAD, u kome se moli za pomoć, da grupa Amerikanci dobije srpski pasoš. Slična pisma upućena su iz Amerike i advokatima u Crnoj Gori.

      “Dame poznate kao Trampete, simpatizerke i glasači za predsednika Donalda Trampa, koje nisu sigurne u njegovu pobedu na izborima u novembru mesecu, žele da se potom privremeno isele u Srbiju ili u Crnu Goru” – rekao nam je jedan od advokata.

    Među članicama grupe Trampete najpoznatije su Toni Holt Kramer, Teri E. Mendoza, Žanet Livi, Daniela Davidson, Karen Hardin,Ronda Šer, Kerol Brofi, Kerol Viliams, Lori Vinerman, Dženifer Flovers i Ketrin (Popović) Džejms iz Kalifornije.

       “Za američku javnost Trampete su bogatašice, koje od 2015. godine vode aktivnu kampanju u nadi da će Donald Tramp biti stalni stanar Bele kuće. Okupljaju se u velelepnoj vili u luksuznom predgrađu Los Anđelesa. Uz belo vino raspravljaju o politici i čini se pronalaze opravdanja za svaki ispad ili gaf kontoverznog republikanca” – piše američki magazin “Politiko”.

       Toni Holt Kramer, nekadašnja novinarka, voditeljka i glumica je osnivač interesne grupe Trampete SAD, čiji su članovi imućne i popularne žene, koje obožavaju američkog predsednika Donalda Trampa.

     “Volim Ameriku više nego bilo ko od mojih prijatelja. Moja odluka da podržim Trampa i osnujem “Trampete” je zato što verujem u tog čoveka. On je broj jedan” – govori Toni Holt Kramer.

      Trampete se bave političkom propagandom u korist Donalda Trampa. Nastupaju u više od 60 medija u SAD, organizuju dobrotvorne priredbe sa donacijama novca za predsedničku kampanju kandidata Republikanske stranke.

       Uradile su preko 300 intervjua na televiziji, magazinima i novinama. Napravile su nekoliko dokumentarnih filmova o Trampu širom sveta. Najnoviji njihov dokumentarni film “Tražim Melaniju” dostigao je veliku popularnost u SAD. Emitovan je u preko 30 zemalja, uključujući Australiju i Novi Zeland.

     U poslednje tri godine Trampete su bile domaćice programa „Proslava Trumpa“, najpoželjnijeg javnog događaja u Palm Biču na Floridi. Proslava se održava u klubu “Mar a Logo”, koji je poznatiji po nazivu Zimska Bela kuća. Trenutno je u pripremi četvrta ova proslava, na kojoj će biti održan prvi Trampov “Zlatni bal”.

     “Trampete” odbijaju kritike da je Tramp svojim nastupima u javnosti podigao rasne tenzije i da su njegove pristalice netrpeljive. Takođe, ne priznaju ni rezulatate anketa, koje pokazuju da je njihov miljenik jako nepopularan kod žena.

       “ Tramp je biznismen. Ljudi različitih rasa i boje kože rade kod njega. Pa, njegova ćerka je Jevrejka” – brani ga Niki Haskel, bivša voditeljka i jedna od Trampeta.

        Baš kao i sam Tramp, većina ovih žena u prošlosti je bila donator Republikanske, ali i Deomkratske stranke SAD. I imaju prijatelje i u jednom i u drugom suprostavljenom stranačkom taboru u Americi. Jednom prilikom su čak u svom vrtu organizovale zabavu, na kojoj su prikupljale novac za fond koji vode Bil i Hilari Klinton.

       Dženifer Flauer, bivša glumica i model dugi niz godina bila je Klintonova ljubavnica, nakon čega je godinama neuspešno vodila sudski postupak protiv Hilari Klinton.

Bila je sa Bilom Klintonom, ali sada su njene simpatije rezervisane za Donalda Trampa:

      “Verujem da je Donald jako iskren kada kaže da želi da učini Ameriku ponovo velikom i da će okupiti profesionalce kakav je i sam da urade upravo to”.

     Ipak, sve  Trampete imaju isti cilj – da Donald Tramp opet postane predsednik. Da li će u tome uspeti biće poznato 9. novembra?

        U suprotnom Trampete su, kako je jedna od njih napisala u pismu srpskim i crnogorskim advokatima, spremne za seobu iz Amerike:

       “Želim da se vratim u Evropu, bar deo godine, jer sam tamo uvek osećala veliku udobnost. Ja sam jedina američka žena koju se oseća kao Evropljanka. Iskreno, ja se brinem za budućnost SAD, posebno ako predsednik Tramp ne bude ponovo izabran. U ovoj svojoj životnoj fazi tražim mesto,  koje komotno mogu nazvati novom kućom. Srbija ili Crna Gora će mi, verujem pružiti siguran i civiliziran život. Hvala”.

     Kako tvrde američki mediji, nisu samo Trempete spremne da se isele iz SAD ako Donald Tramp ne pobedi na izborima. O tome razmišljaju i drugi bogati Amerikanci:

       „Generacijama je američki pasoš garantovao vlasnicima neprekidno slobodno putovanje u mnoge zemlje sveta, ali je pandemija virusa korona, a posebno predsednička kampanja pred naredne izbore  promenila tu situaciju” – pišu vašingtonske novine, ukazujući na novi trend dobrostojećih Amerikanaca da kupuju državljanstva drugih zemalja.

Marko Lopušina