Dodeljene nagrade Matice iseljenika Srbije za 2020. godinu

     I pored teškoća za okupljanje u vreme pandemije korona virusa Matica iseljenika i Srba u regionu upriličila je u petak uveče u svojim prostorijama u centru Beograda dodelu književne nagrade „Rastko Petrović“ i Godišnje povelje Matice za 2020. godinu.

     „Matica iseljenika i Srba u regionu nagradu „Rastko Petrović“ dodeljuje od 1996. godine, u četiri kategorije, za životno delo i za najbolje prozno i poetsko delo i delo za decu, u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce, koji žive i rade u inostranstvu“, rekao nam je Miodrag Jakšić, predsednik Matice.

      Književnu nagradu „Rastko Petrović“ dobili su: Milutin Srbljak iz  Ridžvuda (SAD) za životno delo, Dušica Ivanović iz Toronta (Kanada) za roman „Zovem se Astikja – Učenje duše“, Zoran Bognar iz Vukovara (Hrvatska) za zbirku pesama „Srbijo, mogu li da budem tvoj sin“ i Ljiljana Banjanin Vukić iz Frankfurta (Nemačka) za roman za decu „Čavrljanje po svetu“.

     „Nagrađeni pisac Milutin Srbljak je po profesiji lekar specijalista epidemiologije. Rođen je 1952. godine u Peći  gde je i završio osnovnu školu i gimnaziju. Do 1997. godine živeo je i radio u Aranđelovcu, odakle odlazi u Ameriku. Piše poeziju i prozu. Autor je sedam zbirki pesama i dva romana. Dobitnik je mnogih nagrada i član je Udruženja književnika Srbije. Živi u Ridžvudu a radi u Njujorku i Njudžerziju, SAD“ – pročitao je izvod iz njegove biografije Miodrag Jakšić..

        Dušica Ivanović je dosta mlađa autorka, jer je rođena 1960. godine u Loznici. Diplomirala je na odseku Srpskohrvatski jezik i jugoslovenske književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, a od 1998. godine živi i radi u Torontu.  Član je redakcije i lektor časopisa za književnost i kulturu „Ljudi govore“, sarađuje u časopisu „SAN“ i „Novinama“ Toronto.

       „Pored toga, Dušica Ivanović se bavi nastavnim radom u školi srpskog jezika i radi kao lektor za srpski jezik. Objavila je šest proznih i poetskih knjiga. Član je Udruženja književnika Srbije i Srpsko-kanadskog udruženja pisaca „Desanka Maksimović“, rekla nam je Aleksandra Radaković, sekretar Matice.     

      Nagrađeni pesnik, esejista, prozni pisac, književni kritičar i antologičar Zoran Bognar, je iz Vukovara. Rođen je 1965. godine u Hrvatskoj. Objavio je dva romana, desetak knjiga poezije, tri knjige poetsko-fenomenoloških mikroeseja kao i dve antologije. Poezija mu je prevođena na osamnaest jezika, učestvovao je na mnogim međunarodnim pesničkim festivalima i kongresima i dobitnik je mnogih nacionalnih i internacionalnih književnih nagrada. Živi na relaciji Vukovar – Beograd kao profesionalni književnik.

       Ljiljana Banjanin Vukić je dobila nagradu „Rastko Petrović“ za veliki broj proznih i poetskih knjiga, za decu i za odrasle. Osnivač je i organizator mnogobrojnih književnih i umetničkih programa i manifestacija.

     Rođena je u Beogradu. Diplomirala je engleski jezik i književnost i veći deo svog života provela je u Nemačkoj, gde je radila kao prosvetni radnik. Otvorila je više školskih punktova i klubova na teritoriji Ofenbaha i Frankfurta, uređivala dečju stranicu u „Večernjim novostima“ i bila stalni dopisnik Prvog programa Radio Beograda.

       „Godišnju povelju Matice iseljenika i Srba u regionu za dostignuće u oblasti informisanja dobio je srpski nedeljnik „Novine“ iz Toronta, a za dostignuća u oblasti muzike, ansambl „Danica“ iz Salcburga (Austrija)“, izjavio je predsednik Miodrag Jakšić, koji je laureatima čestitao na nagradama.

       Zoran Šijaković je istoričar umetnosti i osnivač udruženja i ansambla „Danica“ iz Salcburga, Austrija. Rodom je iz Novog Sada, a više od 25 godina živi i radi u Austriji. Gradski je sekretar za kulturu grada Braunau, ambasador je integracija Austrije i majstor umetnosti Gilde.

          „ Šijaković je dobitnik Ordena za zasluge pokrajine Salcburg a njegova „Danica“ je ovih dana dobila Godišnju povelju Matice iseljenika i Srba u regionu. Autor je velikog broja programa i projekata iz oblasti kulture i umetnosti na kojima je sarađivao sa renomiranim umetnicima iz Srbije i sveta“, rekla nam je Aleksandra Radaković.

       Nagrađene „Novine“ iz Kanade predstavljala je na dodeli nagrada Ivana Đorević,  novinarka i glavna urednica „Novina“ iz Toronta, Kanada. „Novine“ su nedeljnik koji neprekidno izlazi već dvadesetpet godina u Kanadi i svih tih godina je štampan na ćirličkom pismu.

        „Ivana Đorđević je hroničar srpske zajednice u Kanadi već dvadesetosam godina, od kada je iz rodnog Niša došla u Toronto. Pored „Novina“ ona je izdavač srpskog poslovnog vodiča u Kanadi i drugih publikacija. Za svoj rad dobila je nagrade i priznanja a najnovije je Godišnja povelja Matice iseljenika i Srba u regionu“, izjavio je Miodrag Jakšić, predsednik Matice.

        U svečanom delu programa dodela najviših priznanja Matice iseljenika i Srba u regionu u Beogradu nastupila je Antonina Tea Sala, srpska pijanistkinja iz Trsta.  

Marko Lopušina