ZAČELA SE JE PRODAJA MLADEGA VINA PUBEC

Maribor, 27. oktober 2020

Od danes, 27. oktobra, je uradno v prodaji že šesti letnik štajerskega mladega vina Pubec 2020. Kljub vsem izzivom letošnjega leta štajerski vinarji niso vrgli puške v koruzo. Ponovno so združili moči in kar 23 se jih je kljub razmeram, ki jih ni doživel še nihče, ponovno odločilo, da si nadenejo prepoznavni rumeni metuljček ter svoja mlada vina, skupaj kar 30 tisoč steklenic, pošljejo na trg pod skupno blagovno znamko Pubec, štajersko mlado vino. Štajerski letnik 2020, ki danes doživlja svojo veliko premiero, se ponovno ponaša s sadnostjo, aromo in  iskrivo mladostjo, bo zgodbo letošnjega leta naredil za odtenek lepšo. Z vsako žlahtno kapljico, ki v sebi nosi ure dela, nešteto skrbi in ljubezni vsakega izmed vinarjev, bodo letošnji Pubeci pričarali vsaj delček čudovite jeseni, ki si jo tako želimo in vedno znova z veseljem pričakujemo.

Mlado vino Pubec je že šesto leto zapored prvi znanilec štajerske vinske letine.

Pubec 2020 je letos nekoliko drugačen, brez množičnega druženja in brezskrbnega nazdravljanja ob pokušnji najboljšega, kar nam je pripravila vinska letina 2020. Leonida Gregorič, vodja laboratorijev pri KGZS Maribor, ki vsa leta bdi nad kakovostjo štajerskih mladih vin Pubec, je letos še posebej zadovoljna: “Glede na zelo ugodne razmere v času dozorevanja grozdja na Štajerskem, imamo letos možnost pokušine zelo kakovostnega mladega vina. Le ta imajo izrazito sortno aromatiko,  v okusu so prijetno sveža, iskriva, pitna in harmonična. Vse te lastnosti seveda veljajo tudi za mlada vina Pubec letnika 2020.”

Pubec 2020 bo tako poskrbel za še bolj pristno nazdravljanje v krogu najbližjih, tistih, ki jih imamo najraje in katerih varnost in zdravje nam je na prvem mestu. Pubec 2020 bo svoje častilce popeljal v kuhinjo, saj bomo za kulinarično razvajanje primorani sami zavihteti kuhalnice, razpihati prah iz kuharskih knjig in se zabavati. Pubec 2020 bo zato večerja v dvoje ob svečkah ali pa sproščeno nedeljsko kosilo v domači jedilnici. Pubec 2020 bo kostanjev piknik v družbi najboljšega prijatelja. Pubec 2020 bo dogodek, ki ga bo vredno deliti z drugimi, pa čeprav samo na spletu.

Borut Cvetko, kreativni direktor agencije Mediaspeed, ki je skupaj z Natalijo Cvetko pobudnik projekta, je ob premieri Pubeca povedal:

»Pubec letnika 2020 že šestič dokazuje, da je Štajerska prestolnica najboljšega vina. Da Štajerci ne vržejo puške v koruzo in se ne zadovoljijo z zeleno trgatvijo. Ponovno so združili moči in skozi projekt Pubec skupaj vabijo ljubitelje žlahtne kapljice, da tokrat bolj intimno, a zato nič manj strastno nazdravijo s prvim štajerskim, dišečim in svežim vinom letnika 2020. Prav tako pa vas pozivajo, da v teh težkih časih še bolj kot kadarkoli doslej posežete po njihovih vinih, po lokalni in domači kvaliteti ter tako podprete predvsem njih in obenem verjetno najboljšo zgodbo povezovanja in vere v odlično štajersko vino. V teh čudnih časih nam ne preostane drugega, kot da stopimo skupaj na način, da ostanemo narazen in s Pubecom nazdravimo v krogu svojih najbližjih in najdražjih.

Vsem, ki spremljate našo zgodbo, zgodbe vinarjev vključenih v projekt, zgodbe sponzorjev, ki verjamejo v Pubeca, zgodbo vseh nas ki verjamemo, da je Štajerska prestolnica najboljšega vina in kulinarike HVALA. Hvala, da ste z nami. Da nas podpirate. Da podpirate lokalne zgodbe in kupujete lokalno! Vaš in naš Pubec letnika 2020 je od danes uradno v prodaji! Podprite štajerske vinarje z nakupom mladega vina, delite svoj trenutek z nami na Facebooku in Instagramu, ter bodite del dogodka tudi letos! Mi pa se že veselimo druženja v letu 2021! «

Blagovna znamka Pubec – štajersko mlado vino, ki teče že šesto leto, združuje štajerske vinarje v edinstven projekt, v katerem s promocijo mladih vin povečuje prepoznavnost štajerskih vinarjev ter Štajerske kot vinorodnega okoliša tako doma, kot v tujini.

Da se po šesti sezoni projekta Pubec promocija štajerskih vin ne bo zaključila, pa si organizatorji želijo, da bi premierno poskrbel dogodek, z delovnim naslovom: »Predstavitev najboljših štajerskih vin in letnika 2020«. Ker jim ga letos ni uspelo izpeljati, se nadejajo, da bi v aprilu prihodnje leto to le bilo mogoče. Takrat se štajerski vinarji želijo predstaviti s svojimi najboljšimi vini aktualnega letnika in to kar v prestolnici, v Festivalni dvorani Ljubljana. 

Štajerski vinarji uspešno združeni tudi v šesti sezoni projekta Pubec

Da je skupni pristop pri promociji mladih vin velika prednost, ki poveča prepoznavnost ponudbe na domačem trgu in v tujini, obenem pa krepi prepoznavnost Štajerske, kot vrhunske dežele in odlične kulinarične in turistične destinacije letos dokazuje 23 vinarjev. Šest leta skupnega dela že prinaša spodbudne rezultate, saj vinarji povezani v projekt Pubec, beležijo večjo prodajo mladega vina, kupci pa odslej mlado vino Pubec prav zaradi odmevnosti pogosteje natočijo v svoj kozarec, ga uporabijo kot spremljavo k hrani, prav tako pa ga z veseljem podarijo svojim prijateljem.

Kdo so Pubeci 2020?

Tudi letos je v projekt združena raznolika druščina vinarjev, med katerimi najdemo največje vinske kleti in tudi manjše, družinske vinogradnike. Pubeci 2020 so Vinogradništvo Cvitanič, Hiša vina Doppler, Hiša vin Emino, Vino Falot, Kmetija Fleisinger, Vinogradništvo Frešer, Vinarstvo Hafner, Vinogradi Horvat, Vino Jarc, Vinogradništvo Jaunik, Vina Joannes, Vino Kolar, Vina Kramer, Vino Leber, UM FKBV – Meranovo, Vinogradništvo Mukenauer, Vinogradništvo Mulec, Puklavec Family Wines, Radgonske gorice, Rigo Vino , Steyer vina, Vina Toplak in Vino Valdhuber.

Ker zaenkrat vina Pubec ni mogoče naročiti v gostilnah, restavracijah in hotelih, še manj pa na množičnih dogodkih, vinarji pozivajo, da njihova vina naročite kar od doma preko spleta, jih naročite in prevzamete kar na domačijah ali v trgovinah, ki prav tako prodajajo mlada vina Pubec.

Dvig prepoznavnosti mladih štajerskih vin in vinarjev ter Štajerske kot pomembne vinske destinacije

Eden izmed ciljev projekta »Pubec – Štajersko mlado vino« je dvigniti prepoznavnost mladih štajerskih vin in vinarjev. Povezovanje le-teh v enovito, prepoznavno zgodbo omogoča vinarjem tudi dvig konkurenčnosti na domačem trgu in v tujini. V načrtu so skupni nastopi na trgih in predstavitvah tako doma kot v tujini, ko bo to seveda mogoče, obenem pa projekt prinaša tudi dvig odličnosti same destinacije oziroma regije. Tovrsten skupni nastop v segmentu mladih vin prinaša tudi trajni učinek, celoletne marketinške in komunikacijske aktivnosti pa prinašajo dvig konkurenčnosti in prepoznavnosti štajerskih vin. Projekt »Pubec« tako ni omejen le na promocijo mladih vin, ampak predstavlja tudi vzvod in orodje za večjo prepoznavnost vseh štajerskih vin in vinarjev na domačem trgu in v tujini.

Vinski turizem v času korona krize

»Izbruh svetovne pandemije virusa COVID-19 že vpliva na gospodarstvo in seveda na svetovni turizem, katerega vedno pomembnejši del sta gastronomski in vinski turizem. Potrebno bo na novo premisliti kulturne turistične proizvode, ki so že po svoji imanenci dražji in so do pojava pandemije veljali za relativno neobčutljive na svetovna gospodarska nihanja. Vprašanje je, kako bo dogajanje vplivalo na zagotavljanje in obstoj storitev manjših oz. specializiranih ponudnikov na polju tržnih niš, premisliti bo potrebno ukrepe za zagotavljanje zdravstvenih razmer za obiskovalce, ponudnike storitev, organizatorje prireditev in za matično prebivalstvo. Več kot polovica izmed 81 vinarjev iz vinorodne dežele Podravje, ki so sodelovali v anketi o odnosu vinarjev do organizatorjev prireditev v omenjeni vinorodni deželi,  je še pred izbruhom korone odgovorila, da se redno ali občasno udeležujejo vinskih prireditev in festivalov. Med tremi najbolj priljubljenimi tipi prireditev so vinarji izbrali specializirane festivale vin, martinovanja ter vinske sejme. Med ponujenimi odgovori glede pričakovanj vinarjev v odnosu do vinskih prireditev, so največji odstotek prejeli obet promocije za vinsko dejavnost (20, 6 % odgovorov), sledili pa so možnost dostopanja do vinskih trgovcev, lokalov, hotelov, mnenjskih voditeljev in strokovnjakov ter medijska promocija. Turbulentni čas, ki ga moramo in ga bomo preživeli, je torej do obisti zamajal tudi organizatorje prireditev. Kljub vsemu pa je potrebno razmišljati, delovati in živeti tako, da se bomo že kmalu družili na vinskih prireditvah in festivalih, ter se ob vinu, ki je povezovalni člen med užitkom, radovednostjo, sprostitvijo, stroko in poslom, zopet družili. V kozarcu vina so, tako v Filozofiji vina zapiše Bela Hamvas, prisotni božji delci. V težkih trenutkih je zato še posebej pomembno, da znamo ohraniti občutek za dobro in lepo. Kozarec vina v izbrani intimni družbi, pa četudi nazdravimo zgolj sebi, naj bo zato v času korone tisti svetilnik, ki nam ohranja upanje, da bo nekoč vse zopet tako, kot si želimo, da bi bilo.« je ob Pubecu in trenutnem stanju, svoje mnenje za projekt Pubec 2020 izrazila mag. Norma Bale, profesorica in organizatorka vinskih dogodkov.

Več informacij o projektu »Pubec«

Ni vsako mlado vino Pubec. Pubec je mlado vino, ki ga pridelajo štajerski vinarji pridruženi k projektu Pubec. Pubeci se zavedajo pomena povezovanja in sodelovanja, podpirajo skupni nastop, imajo znanje in kvalitete da postavijo, Štajersko na zemljevid kot top vinsko destiancijo. Biti Pubec je več kot le biti vinar ali pridelovalec vina. Je moralna obljuba vračati lokalnemu okolju in doprinesti družbi ter razvoju. Biti Pubec je zaveza k trajnostno naravnanem turizmu, k varovanju okolja in k ozaveščanju o pitju vina. Biti Pubec je ponos in veselje.

Kaj je »Pubec«?

S projektom »Pubec«, kakor se imenuje tudi skupna blagovna znamka, se ustvarja povezovanje štajerskih vinarjev, ki pridelujejo mlado vino. Z enotnim in celovitim pristopom na trgu štajerski vinarji želijo doseči večjo prepoznavnost in moč na slovenskem trgu ter tudi na trgu sosednjih držav.

Promocija in prepoznavnost vinarjev, ki skupaj nastopajo na trgu ter predstavljajo Štajersko kot glavno destinacijo za mlada vina, ter mladega vina kot posebne »zvrsti« in večja priljubljenost le-tega, sta prav tako pomembna cilja projekta.

Kdo je »Pubec«?

»Pubec« – ime, ki ga vsi Slovenci prepoznajo kot nekaj štajerskega. »PUBEC« je štajerski izraz za fanta, dečka. »Pubec« ali fant kot dorasel mlad moški v projektu »PUBEC« nagajivo simbolizira mlado vino. Obenem se poimensko sklada s Štajersko regijo, ki jo projekt kot tak tudi povezuje. V enem nazivu povezuje dvoje; v prenesenem pomenu mladostno nagajivost mladega vina in regijo, iz katere le-to izhaja.

Mlado vino »Pubec« – karakteristike

Mlado vino »Pubec« je belo vino, lahko je bela sorta ali mešano belo vino, zvrst iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. Vino vsebuje med 10,5 in 12,5 vol % alkohola in spada med suha ali polsuha vina z vsebnostjo skupnih kislin med 5,5 in 7,00 g/l. Vsebnost nepovretega sladkorja do največ 12 gramov. Mlado vino »Pubec« vsebuje nizke vsebnosti prostega in skupnega žvepla. Glavne senzorične lastnosti mladega vina »Pubec« so sijoč videz, iskriva barva, po vonju je prijetno dišeč z nežno zaznavno cvetno-sadno cvetico in po okusu ima poudarjeno svežino, iskrivost, lahkotnost, sadnost, pitnost in harmoničnost. Mlada vina Pubec prepoznamo tudi po tem, da vrat steklenice krasi značilna obešanka z znanim rumenim metuljčkom.