I Srbi su glasali za Bajdena

     

Izbori u SAD su pokazali da Amerika mnogo lakše izabere predsednika drugim zemljama nego svog sopstvenog. 

Mirjana Samardžija

Tvit jednog slepog putnika lepo opisuje stanje u kome je Amerika bila:

       “Ako pobedi Tramp, ja idem iz zemlje! Ako pobedi Bajden – ja idem iz zemlje! Ja samo želim da putujem!”

      Izbori su otkrili da ima Srba, koji su glasali protiv Donalda Trampa i koji sada podržavaju Džo Bajdena, glavnog američkog srbomrzca. Srbe koji su podržavali u kampanji i glasali za Džozefa Bajdena predvodi Mirjana Samardžija, srski aktivista iz San Franciska.

      „Mirjana Samardžija je formirala grupu “Serbs for Biden” u San Francisku. U svojoj kampanji podrške Džo Bajdenu zakazala je i održala Zoom meeting. Gost joj je bio bivši Obamin ambasador u Srbiji. Na toj konferenciji se, međutim, pojavilo svega petoro Srba, koji su bili za Bajdena”, rekla nam je advokat Dušica Protić iz Njujorka, Mirjanina prijateljica.

       Mirjana Samardžija jeodrasla i školovala se u Beogradu. Diplomirala je ekonomiju. Radila u firmi “Webster, Johnston & Stowell” kao istraživač tržišta Jugoslavije i Rumunije. Jedna je od najcenjenijih Amerikanki srpskog porekla u Sjedinjenim Državama. Demokrata po političkom opredeljenu, a srpski patriota po nacionalnom opredeljenju. Bila je aktivista, lobista i predsednik Kongresa srpskog ujedinjenja u SAD. Borila se za jednistvo svih Srba sveta, za očuvanje srpske baštine na Kosmetu i za pravedan popis Srba u Americi. Sprečila je donošenje rezolucije u Kaliforniji i Kongresu SAD protiv Srba za silovanje muslimanki u Bosni, tražila je da rezolucija bude protiv svih zločina i da se silovanje uvede u Ženevsku konvenciju.

      Od 1995. bila je direktorka organizacije Američko-srpski ženski kokus, humanitarne organizacije, koja se bavi zaštitom ljudskih prava, sa bazom u SAD i Kanadi. Angažovala se na obezbeđivanju dokaza i svedoka za potrebe Haškog tribunala i time direktno doprinela da se pokrene prvi sudski proces za ratne zločine počinjene protiv Srba u Čelebiću.

       Osnivač je organizacije žena profesionalaca “Vizija i akcija” 2001.  Izvršna je direktorka i vlasnica firme “Financial Managament Solutions” iz San Franciska. Finasijska direktorka u kompaniji “Pacific Telesis International San Francisco”, gde je bila osnivač i menadžer finansijskog odeljenja sa kancelarijama u Koreji, Tajlandu, Maleziji, Velikoj Britaniji i Španiji. Bila je potpredsednik trgovinskog odeljenja “Crocker National Bank”.

        U Vašingtonu je bila na poziciji poslovnog i finansijskog analitičara u “USGeneral Accounting Office”, kao i specijalni asistent za planiranje i evaluaciju u “US Department of Commerce”. Član Borda direktora organizacije “Womens Environmental Leadership Network (WELL) i Zadužbine “Studenica” iz San Franciska.


Marko Lopušina