Arno Gujon primio izdavača Z. Kolundžiju i pisca M. Lopušinu

     Vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu MSP i srpski zet Arno Gujon, primio je u radnu posetu izdavača Zorana Kolundžiju iz novosadskog “Prometeja” i pisca Marka Lopušinu, autora knjiga o srpskoj dijaspori. 

    U srdačnom razgovoru o srpskoj dijaspori i brizi države Srbije za iseljeni narod složili su se da je srpsko rasejanje “kao more prepuno raspršenih kapljica” i veliko polje rada, koje traži puno angažovanje. 

     “Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu MSP je kuća za sve Srbe i pomaže svima, koliko to može. Zabrinut sam danas za stanje Srba na Kosmetu u poplavljenim područjima. Njihovi životi su ugroženi, jer im je stoka uginula, imanja su ima stradala, kuće potopljene. Zabrinuta sa za srpski narod u Hrvatskoj, kog je pogodio zemljotres”, rekao je između ostalog Arno Gujon.

     Ponovio je da insistira na ujedinjavanju svih Srba u otadžbini i dijaspori. I na kulturnim i humanitarnim aktivnostima. Složio se sa idejom da Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu MSP oživi projekat utvrđivanja tačnog broja Srba u rasejanju.

   “Tržom ponekad podatke o Srbima u nekim zemljama. Na primer, u Rusiji. I stalno dobijam različite informacije”, reagovao je Arno Gujon.

    Izjavio je i da je oživljavanje nacionalne nagrade Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu MSP uglednim srpskim patriotama – dobra ideja.

      Izdavač Zoran Kolundžija upoznao je gospodina Gujona sa opusom dela kuće “Prometej” o srpskom jeziku, o Srbima stradalim u Velikom ratu, o srpskoj dijaspori i srpskim prijateljima iz sveta, kakav je bio, na primer, Arčibald Rajs. Pisac desetak hronika o dijaspori Marko Lopušina je obavestio g. Gujona da ima u planu sa ovim izdavačem iz Novog Sada, jednim od najboljih u Srbiji, da u skorije vreme uradi knjige o Srbima u Sloveniji i o Srbima u Velikoj Britaniji.

         Izdavač Zoran Kolundžija  i pisac Marko Lopušina poklonili su knjige o srpskom rasejanju g. Gujonu i ponudili su v.d. direktoru Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu MSP punu podršku, ali i saradnju u poslovima sa srpskom dijasporom i Srbima u regionu.

         Vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu MSP i srpski zet Arno Gujon podržao je nova dela o dijaspori izdavača Zorana Kolundžije i pisca Marka Lopušine, rečima: “Samo Vi pišite!”

         Pozvao ih da sa novim rukopisima učestvuju na Konkursu za sufinansiraju dela o dijaspori ravnopravno sa drugim kandidatima za sredstva Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu MSP-a.