Humani gastarbajteri pomažu srpski narod

Humani gastarbajteri pomažu srpski narod

        Srpskom stanovništu i srpskoj crkvi stradalim u nedavnoj seriji zemljotresa na Baniji i Kordunu neprestano sitže pomoć iz srpske dijaspore. Čak 15.000 dolara pomoći uputilo je Udruženje krajiških Srba „Prelo“ iz Čikaga. Sredstva su uplaćena na račune Gornjokarlovačke eparhija SPC u Hrvatskoj.

       “Pored sredstava iz budžeta Udruženja, više od 100 članova i simpatizera „Prela“ iz cele Amerike je dalo svoje novčane priloge. Odlučeno je da 3.000 dolara namene za hitne popravke srpskih hramova, a ostatak za pomoć stanovništvu”, kaže predsednik Ljubinko Špegar iz Čikaga.

        I humanitarni Fond dijaspora za maticu sa sedištem u Berlinu i Beogradu dodelio je Eparhiji gornjokarlovačkoj novčanu pomoć u iznosu od 10.000 evra. Pomoć je namenjena stanovništvu Petrinje stradalom u zemljotresu, kao i za sanaciji Hrama Svetog oca Nikolaja i porušenog Prohijskog doma.

       Slična humanitarna pomoć iz rasejanja upućena je i Srbima u poplavljenim područjima na Kosovu i metohiji. Prvi su se organizovali Srbi iz Frankfurta koji su ugroženim žiteljima Kosmeta kupili i poslali hranu, garderobu, belu tehniku i materijal za popravku kuća.  Najviše dobrotvora bilo je iz Frankfruta, Ofenbaham i Noj Izenburga.

      I čikaški Srbi su nedavno obezbedili i dostavili pakete pomoći srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, u vrednosti od 18.000 dolara. Nastavljena je iz SAD i donacija vitamina D i Cinka sa vitaminom C, u vrednosti od više od 190.000 dinara Kovid bolnici u Kragujevcu, kojoj je pomaže gospođa Anka Erne iz Milvokija. Mališani iz sela Ranilug na Kosmetu dobili su svoje darove princeze Katarine Karađorđević, koje im je uručilo Udruženja “Kraljevina Srbija”.

        Udruženje “Svi Srbi u Parizu” prikupilo je školski pribor za srpske đake na Kosovu i Metohiji. Ovoj akciji, koju su , pokrenuli Srbi iz Nice, pridružio se i Arno Gujon sa svojom humanitarnom organizacijom “Solidarnost za Kosovo”.

        Evropsko udruženje prijatelja Urovice, koje je osnovano u Beču sa ciljem pomoći rodnom selu u Istočnoj Srbiji, podelila je sedamdesetak paketića đacima OŠ “Branisalv Nušić” u selu Urovice. I izgradnju nove školske zgrade, davne 1985. godine, pomogli su meštani sela, koji žive i rade u Austriji, sa po 8.000 tadašnjih šilinga po domaćinstvu.

      Ovo udruženje  svoje akcije za razvoj sela Urovice, inače, finansira danas organizujući tri fešte godišnje u Beču – proslavu Dana žena, zatim druženje u oktobru i doček Nove godine.

        Ovo su samo neki od primera humanosti našeg raseljenog naroda po svetu koji pomaže svoj zavičaj i svoju otadžbinu. Naši u svetu su, naprimer, pomogli finasijski lečenje male Minje Matić,koja boluje od spinalne mišićne atrofije. Njeni roditelji Ivan i Živka Matić su zahvalni Srbima iz dijaspore posebno i obaveštavaju je da Minja odlazi na lečenje Los Anđelos u SAD. Tu će Minja (1,5 godina) primiti “zolgensmu”. Ovaj spasonosni i najskuplji lek na svetu, koji košta 2,1 milion dolara i uzeće jednom i spasiti svoj život.

     Humanitarne aktivnosti srpske dijaspore nisu ostale nezapaženja u zapadnom svetu. Tako je američki magazin “Forbs” u novom onlajn izdanju objavio veliki članak o ženama liderima nevladinih organizacija na Zapadnom Balkanu. I o podršci Ane Ivanović, Jelene Đoković i Snežane Divac zvaničnim institucijama Srbije u borbi protiv kovida.

Američki magazin predstavio je i Snežanu Dimitrijević, izvršnu direktorku neprofitne organizacije “28.jun” kao izuzetnu dobortvorku.AFoto: Twitter.com/AnaIvanović

      “Forbs” na kraju zaključuje da su “žene vođe poput Snežane Ane Divac, Ane Ivanović, Jelene Ðoković i Snežane Diitrijević pretvorile ovu krizu u priliku za davanje, učenje, saosećanje i humanost širom sveta, od kojih kolege humanitarci mogu da uče i da kopiraju njihovu istrajnost”.

     Trenutno je srskoj javnosti i dijaspori upućen apel za humanitarnu pomoć Tadiji Prijiću, starom 8 godina, koji ima cerebralnu paralizu. Njegova dijagnoza je Paralysis cerebralis G 801 diplegia spastica.

       „Naša država, na žalost, ne finasira više odlazak dece sa ovom vrstom problema, na (SDR) operaciju u inostranstvo, tako da smo mi kao roditelji suočeni sa situacijim u kojoj smo prepušteni sami sebi u procesu lečenja naše dece. (SDR) operacija, zajedno sa ortopedskom operacijom, koje su Tadiji neophodne košta 60.000 USD. Obzirom da novac za potrebnu operaciju treba sakupiti u ograničenom vremenskom roku, finansijski iscrpljeni višegodišnjim izdacima koje smo imali za sve dosadašnje fizikalne tretmane, odlučili smo, da se na ovaj način obratimo prijateljima i humanim ljudima i zatražimo pomoć“, javila nam je majka Sanja Prijić i uputila dobrtvore na pišu organizaciji „srpska deca“ na imejl adresu: info@serbiankids.com

Marko Lopušina