25. POMURSKA SALAMIJADA

Jubilejna 25. POMURSKA SALAMIJADA

Foto: RADE BAKRAČEVIĆ in DANI MAUKO

Turistično društvo Radenci kljub pandemiji izvedlo 25. Pomursko salamijado

Turistično društvo Radenci je med 8. 3. in 11. 3. 2021 kljub pandemiji in ob upoštevanju ukrepov, organiziralo in izvedlo tradicionalno Pomursko salamijado, ki je letos potekala že petindvajsetič.

Iz razloga epidemioloških omejitev je bil letošnji program Pomurske salamijade okrnjen in omejen le na strokovno ocenjevanje salam, seveda ob upoštevanju aktualnih ukrepov in omejitev zbiranja. Letos prijavnine ni bilo, salamarji pa so svoje domače izdelke večinoma pošiljali po pošti. Organizatorji so z udeležbo zadovoljni, saj so  prejeli kar 26 vzorcev. Po ocenah strokovne ocenjevalne komisije je najboljšo salamo naredil Viktor Zemljič iz Radencev. Drugo mesto je osvojila salama Martina Tivadarja iz Črenošovcev, tretje mesto pa je pripadlo salami Milana Kolarja iz Beltincev.  

Najbolje uvrščeni tekmovalci Pomurske salamiade se bodo udeležili finala slovenskih salamiad, če bo le-ta organizirana. V društvu upajo, da jim bo uspelo tradicionalni dogodek v naslednjem letu organizirati tako, da bodo lahko najboljše razglasili na zaključni prireditvi v hotelu Radin ob zvokih plesne glasbe ter se jim tako tudi osebno zahvalili za sodelovanje.

Za konec pa še nekaj številk, ki smo jih zabeležili dosedaj. Na vseh 25 pomurskih salamiadah je bilo ocenjeno skupaj 1676 vzorcev salam, tekmovanja pa se je v vseh teh letih udeležilo 454 salamarjev. Od vseh sodelujočih na pomurskih salamiadah je bilo 91 salamarjev uvrščenih na slovenske finalne salamiade, letošnji prvak Viktor Zemljič že 8 krat.